11 insan hakları savunucusunun yargılandığı Büyükada davasında Savcı esas hakkında mütalaasını açıkladı, 5 kişi için beraat, 6 kişi için ise ceza istedi
Temmuz 2017’de Büyükada’da “İnsan Hakları Savunucularının Korunması ve Dijital Güvenliği” başlıklı toplantıya katıldıkları gerekçesiyle 11 insan hakları savunucusunun hakkında “silahlı terör örgütlerine yardım etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla açılan davanın onun duruşması bugün İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Esas hakkında mütalaasını açıklayan Savcı Emre Us, Taner Kılıç’ın “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla; Günal Kurşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan ve Veli Acu’nun ise “terör örgütüne üye olmamakla beraber bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla cezalandırılmalarını; Peter Frank Steudtner, Ali Gharavi, İlknur Üstün, Nalan Erkem ve Muhammed Şeyhmus Özbekli hakkında ise “terör örgütüne yardım etme suçunu işlediklerine dair inandırıcı delil elde edilemediği” gerekçesiyle beraat kararı verilmesini talep etti.
Sivil toplum faaliyeti terör örgütüne yardım sayıldı
Mütalaanın sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı:
“…faaliyet alanları itibariyle sivil toplumu etki güçlerinin bulunmaları, terör örgütlerince benimsenen ve örgütlerin yaşantılarını Ssürmelerine yönelik, faaliyet şekillerin vazgeçilmez bir unsuru olan yöntem ve taktiklere ilişkin devletimizin Anayasal düzeni ve toplum huzurunu hedef alan, ülkemiz aleyhine gerçekleştirilen uluslararası faaliyetlerde taşeronluk görevi üstlendikleri izahtan vareste olan terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda sivil toplum örgütleri faaliyet görüntüsü altında organize edilen ve terör örgütlerince desteklenen şiddet eylemleriyle kamu düzenini tehdit eden toplumsal kaosa dönüşecek hareketlenmeler yaratmak amacıyla toplantı düzenledikleri, bağlı oldukları terör örgütleri lehine faaliyette bulundukları, sanıklar Günal Kurşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan ve Veli Acu’nun üzerine atılı Silahlı Terör Örgütlerine (FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C) Yardım Etme suçunu işledikleri…(görüldü)”
Mütalaanın ardından söz alan avukatlar esasa ilişkin beyanları sunmak için ek süre talep etti. Taner Kılıç’ın avukatı Erkan Şenses, “Mütalaa polis fezlekesinin devamı niteliğinde. Dosyanın açılmasında etkili olan makamlar anlaşılan o ki bu dosyadan beraat çıksın istemiyorlar” dedi, esasa ilişkin savunma için süre istedi.
Günal Kurşun ve Veli Acu’nun avukatı Hülya Gülbahar ise, “Kovuşturma aşamasında müvekkiler hakkında ileri sürülen iddiaları maddi delillerle çürütmüştük. Örneğin Veli Acu yönünden Mustafa Bayar’a para transferi iddiası vardı. Bu kişinin beraat kararını dosyaya sunduk ama buna rağmen bu iddia mütalaada yer aldı. Mütalaada kovuşturma sırasında ortaya konan delillerin hiçbirisi yer almıyor. Mütalaa ve iddianame var, gerisi yok. Derhal beraat istiyor, mütalaanın savcılığa iadesini talep ediyoruz,” diye konuştu.
Mütalaadaki iddialar maddi delille ispatlanmalı
İdil Eser müdafii avukat Erdal Doğan da, “Mütalaanın sonuç kısmında ‘ülkemiz aleyhine gerçekleştirilen uluslararası faaliyetlerde taşeronluk görevi’ şeklinde başlayan ve paragraf sonuna kadar devam eden açıklamaların maddi delillerle ispatlanması ve ortaya konması gerekir. Bu nedenle savcıdan ek mütalaa talep ediyoruz” dedi.
Duruşmada konuşan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Onursal Başkanı Taner Kılıç, “WhatsApp’tan telefonuma gelen bir mesaj sebebiyle ben nasıl hukuki sorumluluk altına girerim. Tutuklandığım günden beri siber suçlardan bu mesajın WhatsApp mesajı olup olmadığınının sorulmasını istiyorum. Ancak o tarihten bu yana yazılan yazılara cevap verilmemiştir. Ben bu yazıya cevap verilmesini talep ediyorum” diye konuştu.
Ara kararını açıklayan mahkeme, ek mütalaa ve mütalaaya ilişkin diğer talepleri reddetti, sanık esasa ilişkin beyanların hazırlanması için duruşmayı 19 Şubat 2020 tarihine bıraktı.
(MLSA)