Almanya’da aşı geliştirmek için izin alarak çalışmalarına başlayan biyoteknoloji firması Biontech son test aşaması sonuçlarının olumlu gelmesi durumunda Ekim ayında seri üretime geçecek.
Bütün dünya koronavirüs salgınından ciddi şekilde etkilenirken salgınla ilgili alınan önlemler birçok ülkede yeniden devreye sokuldu. Salgın ile bir yandan mücadele devam ederken bir yandan da aşı çalışmaları dikkatle takip ediliyor. Son olarak Almanya'dan aşı ile ilgili olumlu bir haber geldi. Aşı geliştirmeye çalışan Biontech firması Ekim ayında seri üretime geçmek için başvurabileceğini kaydetti.
Almanya'da Covid-19'a karşı aşı geliştirmek için izin alarak çalışmalarına başlayan biyoteknoloji firması Biontech son test aşaması sonuçlarının olumlu gelmesi durumunda Ekim ayında seri üretime geçmek üzere üretim ruhsatı başvurusunda bulunulacağı duyuruldu.
Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, Biontech'ten yapılan açıklamada üretim için ruhsat alınması durumunda, ABD'li şirket ortağı Pfizer ile 2020 yılının sonuna kadar 100 milyon, 2021 yılının sonuna kadar ise bir milyar 300 milyon doz aşı üretilmesinin planlandığı kaydedildi.
Halen deneme aşamasındaki BNT162b2 adı verilen potansiyel aşının ilk safhalarda başarılı sonuçlar verdiği belirtildi. Aşı Temmuz'da da son test aşamasında 30 bin kişi üzerinde denenmeye başladı. Bu aşamadan elde edilecek sonuçlar aşının üretim ruhsatı almasında belirleyici olacak.
Biontech şirketinin sahibi Dr. Uğur Şahin, "Özellikle BNT162b2 aşısının güvenlik profili ve daha önce de duyurulan yüksek T hücresi bağışıklığı, kararımızı ve geldiğimiz aşamayı destekliyor" dedi. Şahin, bugüne kadar 11 bin doz aşının denendiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre çok sayıda ülkede halihazırda 169 koronavirüs aşı geliştirme faaliyeti yapılıyor. Bu potansiyel aşıların 30'u insanların üzerinde denenme aşamasında ve 8'i tescillenme kararı için önem teşkil eden son kısım olan üçüncü aşamada bulunuyor.