Yaşanan krizle birlikte İzmir Basmane’deki tekstil atölyelerinde yüzlerce işçi işten çıkarıldı, üretim durma noktasına geldi.
İzmir Basmane’deki tekstil atölyelerinde sipariş düşüklüğü gerekçesiyle yüzlerce işçi işten çıkarıldı, çoğu atölye durma noktasına geldi. Atölye sahipleri, kışın daha zorlu geçeceğini vurguladı.
Metehan Ud'un Evrensel'de yer alan haberine göre hükümet krizin etkilerini inkar etse de kriz sonuçlarını göstermeye devam ediyor. Krizin etkilediği sektörlerin başında gelen tekstil iş kolunda ülke genelinde binlerce işçi işten çıkarılıyor. Küçülmenin yaşandığı yerlerden biri de Basmane Anafartalar Caddesi'ndeki tekstil atölyeleri. İç piyasaya, mağazalara fason üretimin yapılan bölgede 40 civarında atölye var. Bu atölyelerde ağırlıklı olarak, keten, penye, kot ve kumaş pantolon üretimi yapılıyor. 20 ila 30 işçinin çalıştığı atölyelerde, Suriyeli mülteci işçiler ile çocuk işçiler de yoğunlukta.
Sipariş 5 binden 2 bine düştü
Dövizdeki dalgalanmayla birlikte verilen siparişlerde de azalmalar başladı. Kimi atölye sahipleri siparişlerin yarı yarıya azaldığını söylüyor. Haftada 5 bin sipariş aldığını söyleyen bir atölye sahibi şimdi ise bu sayının 2 bine düştüğünü dile getiriyor. Mağaza satış fiyatları 3-4 ay öncesine göre yüzde 50 oranında artmış olmasına rağmen dikimler hâlâ aynı fiyata yapılıyor. Atölye sahipleri ise çözümü işçi çıkarmakta bulmuşlar. Hemen hemen her atölyede çalışan sayısında yarı yarıya yakın ya da daha da fazla azalma var. Konuştuğumuz bir atölye sahibi, 22 çalışan sayısının 9’a kadar düştüğünü dile getirdi. İşsiz kalan sayısı yüzlerle dile getiriliyor.
'Kış daha zorlu geçecek'
Bir atölye sahibi, “Mağazaların depoları pantolon dolu. Dediklerine göre onların da satışı çok düşmüş. Bu fiyata olmaz dediğimizde ise ‘İşinize gelirse. Başka yere yaptırırız’ cevabını alıyoruz. Üstelik yaptığımız malların paralarını zamanında da alamıyoruz. Yarısını peşin alıyorsak yarısını çek ya da senet olarak veriyorlar. Elimde 3 defa cirolanmış senetler var. Son olarak bana geldi. Ben de en son bankaya vereceğim. 2018 haziranda iş yapmışım, senetlerin birinin ödeme tarihi 31 Ocak 2019, diğeri ise 28 Şubat 2019. Biz de para alamıyoruz ki işçilere ödeme yapalım. Kimi atölyeler ise tamamen kapatmamak için ara verdi. Bir süreliğine atölyeyi kapattılar. Asıl olarak kış zor geçecek. Aralık ayından itibaren marta kadar üretim daha da duracak. Kriz yok diyenler gelsinler buraları gezsinler” dedi.