Eski adı GATA olan Sultan Abdülhamid Han Hastanesi Başhekimliği’nin ‘‘Aytaç Yalman’ın corona virüs nedeniyle öldüğü kanaati oluşmuştur’ açıklaması, Sağlık Bakanı Koca’yı yalanladı. Yalman’ın ölümünün üzerinden 4 gün geçmesine rağmen Yalman’ın ölümü Bakanın açıkladığı rakamlar içinde yok.
SiyasiHaber
Koronavirüs (Covid-19) salgınının ardından Konda’nın yaptığı araştırma Türkiye’nin yüzde 45’inin koronavirüs konusunda Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarına güvenmediğini ortaya koymuştu. Başta Sağlık Bakanlığı’nın yaratmış olduğu güvensizlik, toplumun koronavirüsle mücadelesini zaafa uğratıyor.
Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk önceki gün eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın koronavirüsten öldüğünü duyurmuştu. Eski adıyla GATA yeni adıyla Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından bugün yapılan "Aytaç Yalman'ın corona virüs nedeniyle öldüğü kanaati oluşmuştur" açıklaması, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’deki koronavirüs vakaları ve ölümleriyle ilgili açıkladığı rakamlara, neden toplumun şüpheyle baktığını da ortaya koyuyor.
Başhekimlik tarafından yapılan açıklama koronavirüs ölüm rakamları hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamayı da yalanlamış oluyor. Çünkü Aytaç Yalman başhekimlik açıklamasına göre 15 Mart’ta hayatını kaybetti. Bugün 19 Mart. Aradan 4 gün geçmesine rağmen Bakan’ın açıkladığı koronavirüs kaynaklı ölüm rakamları içinde Aytaç Yalman yok. Türkiye’nin tanınmış isimlerinden biri olan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın dahi Bakan’ın açıkladığı ölüm rakamlarında yer almıyor oluşu, başka koronavirüs kaynaklı ölümlerin varlığı ve açıklanmadığı kuşkusunu da toplumda yaygınlaştırıyor. İşte bu nedenle Konda’nın araştırmasında ortaya konan koronavirüs konusunda Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarına yönelik güvensizlik ortaya çıkıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın krizi yönetememe hali bu güvensizliği daha da artıracağa benziyor. Yaratılan bu güvensizlikle koronavirüsle mücadele edilemez, halk sağlığı korunamaz. Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği’nin ortak bir koordinasyon ile koronavirüsle mücadele edilmesi ve krizi birlikte yönetme çağrısına kulak vermelidir.
Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından yapılan yazılı açıklamada Aytaç Yalman'la ilgili süreç şu şekilde açıklandı:
“-12 Mart ta şikayetleri nedeniyle Fenerbahçe Orduevi Doktoru eve çağırılmış. Orduevi Doktorundan alınan bilgiye göre :
Fizik muayene bulguları (12.03.2020) : Dispneik,hafif taşipneik , Ateş 38.5 , NDS:96 , Sat:Oda havasında %92 ,Dinlemekle akciğerde bilateral raller mevcut. Bu bulgular ile orduevi hekimi hastaneye gitmesi gerektiğini bildirmiş ancak hasta kabul etmemiş, kendisine evde serum tedavisi uygulanmasını istemiş
-13.03.2020 tarihinde şikayetlerinin artışı nedeni ile aynı doktor tekrar eve çağırılmış ve bu sefer hasta ikna edilerek hastaneye götürülmüş. Bilgisayarlı tomografisi çekilen hastaya "interstisyel Pnomoni" tanısı konulmuş ve yatış önerilmiş, hastayatışı kabul etmemiş, eve gitmiş ancak kötüleşince hastaneye tekrar gidilmiş ve saat 17:00 de özel bir sağlık kuruluşuna yatırılmış"
-14.03.2020 ve 15.03.2020 tarihlerinde hastanede yatmaya devam ederken hastanın genel durumu bozulmuş, hipoksisi derinleşmiş.
15.03.2020 tarihinde sabah saatlerinde hastanın filmleri konsültasyon amacıyla Sultan Abdülhamid EAH Göğüs Hastalıkları kliniğince değerlendirilmiştir.
– Yapılan değerlendirme sonucunda takip edilen doktoruyla da görüşülerek hastanın hastanemize nakli sağlanmıştır. 15.03.2020 saat 13.00 de Sultan Abdülhamid 2.Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine getirildiğinde muayene bulguları: Bilinç açık ,uykuya meyilli, genel durum kötü, dispneik, taşipneik, yardımcı solunum kasları solunuma katılıyor, TA:130/60 , sat %45 NDS:117.
Hasta bu halde derhal entübe edilerek ventilatöre bağlanmıştır. Hastanın viral pnomoni tablosuna istinaden gerekli tedavisi planlanmış ve tetkikleri istenmiştir. Ancak hastada saat 19.10'da arrest gelişmiş , derhal hızlı ve etkin CPR başlanmış.15 ampül atropin ,10 ampul bikarbonat yapılmış ancak 40 dakika sonunda ritmi dönmeyince 19.50'de exitus olarak kabul edilmiştir.
-Hastanın kliniğinin ve tetkiklerinin bakanlık COVID 19 rehberinde tarif edilen olası vaka tanımına benzemesinden dolayı filyasyon yapılmasına karar verilmiş, yapılan filyasyon sonucunda eşinde semptomlar görülmesi üzerine 15.03.2020 tarihinde aynı hastaneye yatışı yapılmıştır. Hastaya daha önce takip edildiği sağlık kuruluşu ve orduevinde tedavi uygulayan sağlık profesyonelleri, ev temaslıları, işyeri temaslılarına filyasyon yapılmış numuneleri alınmış gerekli izolasyon tedbirleri uygulanmıştır.
– Eşinin test sonucunun COVID pozitif gelmesi üzerine merhum Aytaç Yalman'ın klinik tablosunun da uyumlu olduğu dikkate alındığında COVID 19'a bağlı vefat ettiği kanaati oluşmuştur.”