YÖK, Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ihaleye fesat karıştırma, yolsuzluk ve usulsüz işlemler ile keyfi atamalara ilişkin gizli soruşturma başlattı.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Mardin Artuklu Üniversitesi eski rektörü Ahmet Ağırakça ve mevcut rektör İbrahim Özcoşar dönemini içeren 22 Ağustos 2019 tarihleri öncesi ve sonrasına ilişkin soruşturma başlattı.
Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre soruşturma ihaleye fesat karıştırma, yolsuzluk, usulsüz işlemler, ihtiyaçtan fazla genel sekreter ataması yapılması, rektör ve dekan eşlerine usulsüz şekilde araç tahsisi yapılması ve keyfi atamalara ilişkin yürütülüyor.
YÖK Denetleme Kurulu Teşkilat, Görev ve Çalışma Usulleri Yönetmeliği’nin 17’nci Maddesi kapsamında “gizli” başlatılan soruşturma çerçevesinde Artuklu Üniversitesi’ne Nisan 2020’de müfettiş görevlendirmesi yapıldı.
Ancak koronavirüs salgını nedeniyle inceleme yapma tarihleri ertelenen müfettişlerin Ağustos ayı içinde kente geldikleri öğrenildi.
Müfettiş incelemesiyle birlikte üniversite yönetiminde de hareketlilik başladı.
Soruşturma kapsamında Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Sağlık Birimleri Daire Başkanı Dr. Canan Eren Dağlı istifa etti.
Devam eden soruşturmaya dair bilgilere ulaşılırken, soruşturma kapsamında üniversite yönetiminden 17 başlıkta belgelerin YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığı’na gönderilmesi istendi.
Rektör ailesine konut ve araç
Soruşturma kapsamında fazladan yapılan Genel Sekreter Yardımcısı atamaları ile dekan ve müdürlerin atamalarının yapılış şekli soruldu.
YÖK, üniversite hakkında Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü ve İç Hizmetler Müdürlüğünde ihaleye fesat karıştırıldığı gerekçesiyle soruşturma yapılıp yapılmadığı, görevden istifa eden Genel Sekreter Mustafa Öztürk hakkında ihaleye fesat karıştırdığı gerekçesiyle başlatılan soruşturmanın akıbetine ilişkin bilgilerin de temin edilmesini istedi.
Ayrıca İdari Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından yapılan alımlarla ilgili de soruşturma başlatılırken, rektör konutu kiralanması ile üniversite adına kiralanan araçların rektörün aile bireylerine tahsis edilmesinin de soruşturma gerekçesi yapıldığı bilgisine ulaşıldı.
Kantin ve derslik ikmal ihaleleri de soruşturma kapsamında incelemeye alındı.
Soruşturmanın Edebiyat Fakültesi’ni de kapsadığı öğrenilirken, Edebiyat Fakültesi’nin personel giyinme dolabında bulunan silah mermilerine ilişkin savcılık tarafından soruşturma başlatılmasına karşın idari inceleme başlatılmaması yönünden de üniversite hakkında suçlamalar olduğu öğrenildi.