İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Aralık ayında en az 137 emekçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Aralık ayında en az 137 emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Cinayetler aynı ayın bir önceki senelerine göre sürekli olarak artış gösterirken, 2014 yılının Aralık ayında en az 127 işçi, 2013 yılının Aralık ayında en az 112 işçinin hayatını kaybettiği açıklandı. Hayatını kaybedenlerden 8’inin kadın, 3’ünün çocuk olduğu belirlenirken, 7 işçinin de Suriyeli göçmen olduğu kaydedildi.
Cinayetler de en fazla ölümün yaşandığı iş kolunun başını inşaat ve tarım sektörü çekti. Buna göre;i nşaat, yol işkolunda 40 işçi; tarım-orman işkolunda 25 emekçi, taşımacılık işkolunda 15 işçi; belediye, genel İşler işkolunda 8 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 6 emekçi; metal işkolunda 6 işçi; madencilik işkolunda 5 işçi; ağaç, aâğıt işkolunda 5 işçi; enerji işkolunda 5 işçi; gıda, şeker işkolunda 4 işçi; petro-kimya, lastik işkolunda 3 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 3 işçi; iletişim işkolunda 2 işçi; çimento-cam, toprak işkolunda 2 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 2 işçi; tekstil, deri işkolunda 1 işçi; basın, gazetecilik işkolunda 1 işçi banka, finans, sigorta işkolunda 1 işçi; konaklama, eğlence işkolunda 1 işçi; savunma, güvenlik işkolunda 1 işçi hayatını kaybetti.
İşçiler en çok trafik-servis kazaları, ezilme ve göçük ile yüksekten düşme gibi iş güvenliği koşulları sağlandığı takdirde engellenebilecek olan etkenlerden dolayı can verdi: Ezilme, göçük nedeniyle 32 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 31 işçi; düşme nedeniyle 31 işçi; diiğer nedenlerden dolayı (intihar, silahlı saldırı, kalp krizi, beyin kanaması) 27 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 7 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 5 işçi; patlama, yanma nedeniyle 3 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 1 işçi can verdi.
2015’te 1730 işçi hayatını kaybetti
Cinayetlerin en fazla yaşandığı il ise Aralık ayında İzmir oldu. Buna göre iş cinayetlerinde; 13 ölüm İzmir’de, 8 ölüm İstanbul’da, 7 ölüm Kocaeli’nde, 5 ölüm Muğla’da; 4’er ölüm Antalya, Aydın, Bursa, Konya, Mersin, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa ve Van’da, 3’er ölüm Adana, Ankara, Balıkesir, Erzurum, Isparta, Manisa, Mardin ve Zonguldak’ta; 2’şer ölüm Çanakkale, Düzce, Kayseri, Kırklareli, Malatya, Ordu, Osmaniye, Şırnak ve Uşak’ta; 1’er ölüm ise Afyon, Aksaray, Bilecik, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kütahya, Nevşehir, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Tekirdağ ve Rusya’da yaşandı.
2015’in tamamında ise, uzmanlara göre önlem alındığı takdirde engellenebilir olan iş cinayetlerinde Ocak’ta en az 128 işçi, Şubat’ta en az 85 işçi, Mart’ta en az 140 işçi, Nisan’da en az 135 işçi, Mayıs’ta en az 167 işçi, Haziran’da en az 155 işçi, Temmuz’da en az 172 işçi, Ağustos’ta en az 160 işçi, Eylül’de en az 177 işçi, Ekim’de en az 144, Kasım’da 130, Aralık ‘ta ise en az 137 işçi yaşamını yitirdi. 2015’in tamamında toplamda 1730 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.