İSA ARTAR yazdı: “Sığ sağ propaganda Avrupa’daki sağ popülistlerin ana malzemesi. Her tür olaya bu şekilde yaklaşıyorlar. AfD’nin bu söylemlerle oyunu arttırması, daha sağ, daha ırkçı Neonazi hareketlerin de güçlenmesine olanak sağlıyor.”
İSA ARTAR
1 Mayıs Almanya’da kent merkezlerinde sendikalar, sol parti ve örgütlerin katılımlarıyla kutlandı. Bazı kentlerde sokak festivalleri gerçekleşirken, Berlin’deki geleneksel devrimci 1 Mayıs yürüyüşünün sonunda çıkan arbedede 44 eylemci gözaltına alındı. 1 Mayıs 2019’a damgasını vuran olaylar ise Saksonya eyaletinde yaşandı. 500 kadar Neonazi’nin yaptığı 1 Mayıs yürüyüşü uzun zamandır görülen en korkunç Neonazi eylemi oldu.
Saksonya’nın Plauen kentinde kendilerini “3. Yol” olarak adlandıran grup 1 Mayıs kutlaması yaptı. “3. Yol” 3. Alman İmparatorluğunu yani Nazi Almanyasını temsil ediyor. Yasaklı gamalı haç dışında eylemde her şey var. Kahverengi kıyafetler, Hitler bıyıklı erkekler, binalardan sarkan 3. Yol bayrakları, ‘İltica selini durdurun’ yazılı pankartlar… “Alman bir sosyalizm” şiarıyla yürüdü bu kitle. Plauen Belediyesi’nin sitesinde 2017’de yapılan sayıma göre Plauen’de 65.148 insanın yaşadığı belirtilmiş. Sağcıların bu yürüyüşü sayı açısından bakılınca problem olarak görülmeyebilir. Ancak bu sadece buzdağının görünen kısmı. Bir çok küçük Alman kentinde sağ popülizm hızla büyüyor, bunun yanında faşist hareketler de güç kazanıyor ve sokağa çıkıyor.
Öte yandan Sağcılar yani “Die Rechte” adlı parti de geçtiğimiz hafta Dortmund’da gösteri yaptı. “Siyonizmi durdurun, Israil bizim uğursuzluğumuz” afişleri Neukirchen adlı şehirde direklere asılı vaziyette. Müslüman göçmen karşıtlığı Avrupa’da had safhada, ancak bu zaten sağ popülist hareketlerin işi. Sağ popülistler Yahudi karşıtı olmaktan imtina ediyor. Hatta Almanya’daki popülist sağ parti AfD (Almanya için Alternatif) İsrail’e daha fazla maddi yardımda bulunulması gerektiğini savunuyor. Neonazi hareketler bu bağlamda kesinlikle sağ popülistlerden ayrılıyor.
Bu eylemler ilk değil. Her sene Neonazilerin iki büyük etkinliği oluyor. Biri Dresden Bombardımanı anması, biri de savaş suçlusu Nazi Politikacı Rudolf Hess’in mezar anması. Hess Berlin Spandau’da kaldığı cezaevinde kendi yaşamına son vermişti. Neonaziler ise 93 yaşında kendi yaşamını sonlandıran Hess’in intihar etmediği iddiasında. Berlin’de Ağustos’ta yapılan bu anma etkinliğine ülkenin dört bir yanından Neonaziler katılıyor. Neonaziler Alman İmparatorluğunu sembolize eden Siyah, beyaz, kırmızı bir bayrak ile eylemlere geliyor. Berlin’deki anma eylemine yönelik bir karşı-eylem örgütleniyor. Karşı-eylemin amacı Neonazilerin yürümesini engellemek. Bu eylemlere katılan anti-faşistlerin sayısı genelde Neonazilerden çok daha yüksek oluyor
Almanya’da gösteri ve yürüyüşleri bildirmek gerekiyor. Dolayısıyla tüm Neonazi yürüyüşleri yasal olarak önceden bildirilen yürüyüşler.
Bu haftaki olayların Almanya’daki yankısı neden büyük oldu?
Yahudi soykırımıyla anılmaktan kendini asla kurtaramayacak olan Almanya için bu konu gayet hassas. Öyle ki Almanya’da sol fraksiyonlar Filistin’i savunanlar ve İsrail’i savunanlar olarak ikiye bölünmüş durumda. Filistin’in bağımsızlığını savunmak ve İsrail devletini tanımamak kimi yerlerde sol vakıflardan burs alanların burslarını kaybetmesine veya soruşturma geçirmesine bile neden olabiliyor. Bu eylemlerde Yahudi-İsrail karşıtı -en azından sağ perspektifli bir karşıtlık- pankartları ilk kez ortaya çıktı.
Sağ popülist partilerin meşru zemine çıkmasıyla Neonaziler görünür hale geliyor
Avrupa Parlamentosu seçimleri 26 Mayıs’ta. Bu nedenle Almanya’da seçim çalışmaları yapılıyor. AfD’nin seçim çalışmaları mülteci karşıtlığı üzerinden gidiyor. Aynı zamanda AfD Avrupa Parlamentosu’na, Brüksel’e para gönderilmemesi gerektiğini savunuyor.
Köle pazarı tablosunu seçim çalışmalarında kullanan AfD ‘Avrupa Arabistan olmasın diye’ sloganıyla Avrupa Parlamentosu seçimlerine hazırlanıyor.
Sığ sağ propaganda Avrupa’daki sağ popülistlerin ana malzemesi. Her tür olaya bu şekilde yaklaşıyorlar. AfD’nin bu söylemlerle oyunu arttırması, daha sağ, daha ırkçı, Neonazi hareketlerin de güçlenmesine olanak sağlıyor. Almanya’daki demokratlar ve sol çevreler AfD tehlikesinin farkında. Pek çok alanda sağ popülistlere karşı kampanyalar örgütleniyor. Buna rağmen hem AfD hem de Neonazi hareketler kendilerini daha çok göstermeye başlıyorlar.
Geçtiğimiz hafta Almanya İstihbaratı Neonazilerin iç savaş hazırlığında olduğunu ve kendilerini ‘Whatsapp’ üzerinden örgütlediklerini açıklamıştı.
Almanya’daki Hükümetin ise konuya ilişkin henüz resmi bir açıklaması yok.