‘KHK ile binlerce akademisyeni, kendilerinden olmayan, muhalif olan kim varsa hukuksuz bir şekilde ihraç ettiler. Boşalan akademik kadrolara kendilerine yakın kişiler alındı.‘
Eski AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi aynı zamanda eski Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz’ın 2 oğlunu, kızını, damadını ve 2 gelinini fakültedeki akademik kadrolara aldığı ileri sürüldü.
Duruma tepki gösteren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Şerif Demir, “Ne yazık ki KHK ile muhalif akademisyenleri ihraç ederek akademik kadrolara kendilerine yakın kişileri aldılar” dedi.
Tüm çocuklarıyla aynı üniversitede
Üniversitelerde açılan kadrolara liyakatsiz kişilerin yerleştirildiği ve adrese teslim kadro ilanları açıldığı eleştirileri sürerken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tartışma yaratacak bir kadrolaşmanın yaşandığı ortaya çıktı. Eski Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz’ın neredeyse tüm çocuklarının kendisiyle aynı üniversitede çalıştıkları öğrenildi.
Yılmaz’ın oğlu Zülfikar Yılmaz, kızı Fatma Yılmaz ve damadı Emre Aydın’ın Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nın akademik kadrosunda, oğlu Kamil Yılmaz’ın ise çocuk sağlığı ve hastalıkları Ana bilim Dalında öğretim üyesi olduğu biliniyordu. Yılmaz’ın gelini Süreyya Yılmaz’ın Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde, bir diğer gelini Deniz Yılmaz’ın ise aynı üniversitede tıbbi patoloji ana Bilim dalında görev yaptığı ortaya çıktı.
Yetkili doğruladı
Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre telefonla defalarca aranan Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz’a ulaşılamazken, üniversiteden bir yetkili ise Mehmet Emin Yılmaz’ın gelinlerinin akademik kadro içerisinde yer aldığını doğruladı.
‘KHK ile ihraç edip yakınlarını aldılar’
Akademideki kadrolaşmalara ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Şerif Demir ise duruma tepki göstererek şunları söyledi:
“Ne yazık ki KHK ile binlerce akademisyen haksız, hukuksuz bir şekilde ihraç edildi. Kendilerinden olmayan, muhalif olan kim varsa ihraç ettiler. Boşalan akademik kadrolara kendilerine yakın kişiler alındı. Niteliğin ve liyakatin olmadığı kişiye özel akademik kadroların açıldığı bir süreç yaşıyoruz. Akademinin en önemli özelliği etiktir. Bu akademiyi akademi yapan bir ölçüttür. Son yıllarda ise bu ölçütün ortadan kalktığını Dicle Üniversitesi’nde olduğu gibi başka birçok üniversitede gördük. Görmeye devam ediyoruz. Dicle Üniversitesi’nde yaşanan bu olay ilk değil. Daha öncesinde Fethullah Gülen cemaati çatısı altında bütün akademik kadroları kendilerine tahsis ediyorlardı. Bugün de iktidar gücü ile kadrolaşmaya devam ediyorlar. Aile şirketi yönetir gibi akademik kadroları birinci, ikinci dereceden yakınlarına veya kendilerine yakın olan kişileri alıyorlar.
Bu niteliksiz kadrolaşma, üniversitelerin bilimsel üretim yapmasının önündeki en büyük engel. Dünya üniversiteleri sıralamasında Türkiye’nin hali zaten ortada.”