Zaten kamu yararına çalışan, mesleklerinin doğası gereği böyle bir faaliyet icra etmesi gereken gazetecilerin, cezaevinde kalması yerine “Kamu yararına çalışması” formülü akla, 1970’li yılların sonunda karikatürist İrfan Sayar’ın ünlü tiplemesi “Porof Zihni Sinir”i getirdi.
SiyasiHaber
Gazeteciler ve “fikir suçlularının” akıl almaz gerekçelerle tutuklanması ve mahkum edilmesinin kamuoyu vicdanında kabul görmemesi üzerine AKP Hükümeti ‘zihni sihir’ bir projeyi gündeme getirmeye hazırlanıyor. Gazeteci Abdülkadir Selvi’ye göre 'Gazeteciler ve fikir suçluları hakaretten hapse girmek yerine kamu yararına çalışsın' formülü gündemde.
Zaten kamu yararına çalışan, mesleklerinin doğası gereği böyle bir faaliyet icra etmesi gereken gazetecilerin, cezaevinde kalması yerine “Kamu yararına çalışması” formülü akla, 1970’li yılların sonunda karikatürist İrfan Sayar’ın ünlü tiplemesi “Porof Zihni Sinir”i getirdi.
Porof Zihni Sinir olmadık icatlar peşinde koşan bir karikatür tiplemesiydi.
Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, TBMM’de görüşmeleri devam eden infaz indirimi yasa teklifinde gazeteciler ve fikir suçluları için farklı bir formülün gündemde olduğunu yazdı. Selvi’nin aktardığına göre bu kişiler için cezaevi yerine kamu yararına çalışma formülü geliştirilebilir.
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında infazda indirim paketiyle ilgili olarak şu görüşlerini dile getirdi:
Tutuklu gazeteciler için 'ABD'dekine benzer bir formülün' gündemde olduğunu aktaran Selvi, şunları söyledi:
"Meclis’te bulunduğum sürede iktidar ve muhalefet milletvekilleriyle görüşmeler yaptım. AK Parti ve MHP paketin değişmemesi kararında diye yazdım ama ufak bir değişiklik olabilir. '1 yıl hapis cezası alan dahi bunun bir müddetini cezaevinde geçirmeli' diye yeni bir hüküm var. Daha çok gazetecileri ilgilendiriyor. Ama ünlü sanatçılarımız, mankenlerimiz de hakaretten dolayı sık sık suç duyurusunda bulunuyorlar. Gazetecilerin ise daha çok yazılarında hakaret suçu gündeme geliyor.
Gazeteciler ve fikir suçluları için hakaretten dolayı hapis cezası alanlar, hapse girmek yerine bunu kamu yararına çalışarak geçirsinler diye bir formül gündemde. Hani Amerika’da ünlülerin aldığı cezayı parklarda, hastanelerde, çocuk yurtlarında çalışarak geçirdikleri gibi.
CHP ve HDP’nin ısrarla üzerinde durduğu, örgüte yardım ve yataklık ile örgüt propagandası suçunda ise bir düzenleme yapılmadı. Ama bir değişiklik de bu maddede yapılıp 'Örgüt kurma ve yönetmede ceza oranları arttırılırken örgüte üyelik kısmının ceza oranı aynı kalabilir' deniliyor."
Porof Zihni Sinir
Karikatürist İrfan Sayar’ın tiplemesi. Akıl almaz icatlar peşinde koşan çakma bir profesör tiplemesi.
İrfan Sayar kimdir?
Manisa`da doğan İrfan Sayar, çocukken, çiftçi olan anne ve babasıyla köye gittiğinde, şehirden götüremediği oyuncaklarının yerine köyde çamur, ahşap gibi malzemeler kullanarak kendi oyuncaklarını üretmeye başladı. Bir süre sonra gerçek oyuncaklardan kendi yaptıklarından aldığı keyfi almadığını fark etti. İşte bir yaratıcılık öyküsü bu biçimde başladı.
Manisa Lisesi`nin ardından Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne ve Görüntü Sanatları İhtisas atölyesinden mezun oldu.
Akademinin ikinci sınıfındayken Oğuz Aral`la tanıştı. Gırgır dergisinde profesyonel olarak karikatür çizmeye başladı (1975).
Bu arada Porof. Zihni Sinir tipini yarattı (30 Ocak 1977). Beş arkadaşı ile birlikte Mikrop dergisini çıkardı. Daha sonra Hıbır dergisi yönetiminde bulundu. Sarkis Paçacı ve Ergün Gündüz`le birlikte Hayal Mahsulleri Ofisi adıyla bir şirket kurup RR Resimli Roman dergisini çıkardı. Karikatür-heykel çalışmalarında bulundu. Sonra yine arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı HBR Maymun dergisi kurucu ve yöneticisi olarak çalıştı.
100 orijinal karikatürden oluşan bir sergi açtı. Arnavutköy`deki atölyesinde buluşların üç boyutlularını üretmeye başladı. www.zihnisinir.com sitesini yayına açtı. Vizontele filminin baş karakterinin bisikleti, atölyesi ve çeşitli elektronik ve mekanik aletlerini tasarladı.
Arnavutköy`deki atölyesini Taksim`de Lamartin Caddesi`ne taşıdı. Atölye, ofis ve showroom olan yeni mekanına 2005 yılında Porof Vecafe kısmı eklendi. Kurumlara ve Minik öğrencilere yönelik Atölye çalışmalarını başlattı. 2008 yılında da seri üretim atölyesini kurdu.
TÜBİTAK`ın Bilim ve Teknik dergisinde 4 yıl Porof. Zihni Sinir sayfasını çizdi. Kurumlara yönelik farklı projeler geliştirdi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölümünde Ögretim görevlisi olarak animasyon ve robotik dersleri verdi.