İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılında Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne ikinci kez kayyım atanmasının ardından, belediyede “hırsızlık” yaptıkları belirlenen kişilerin de bulunduğu 5 kişi, “gazi ve şehit yakınlarını işten çıkarıyorlar” iddiasıyla şikayette bulundu. Şikayet, dönemin kayyımı Mustafa Yaman’ın yönlendirmesiyle gerçekleşti. Bunun üzerine Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Eşbaşkan Ahmet Türk, dönemin Genel Sekreter Vekili Mustafa Yıldız ve Genel Sekreter Yardımcısı Hacı Üzmez hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla soruşturma başlattı.
2022 yılında hazırlanan iddianamenin ardından dava, Mardin 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı. Mahkeme, yargılama sonucunda beraat kararı verdi.
Belediyelerin çalıştırma zorunluluğu yok
Yargılama sürecinde, şikayetçilerin “gazi ve şehit yakını” statüsünü karşılamadığı ve işe girişlerinin bu şekilde yapılmadığı ortaya çıktı. Ayrıca belediyelerin bu statüdeki kişileri çalıştırma zorunluluğu olmadığı belirlendi. 3713 Sayılı Kanun’a 2013 yılında eklenen düzenlemeye göre, bu kişilerin istihdamıyla ilgili yetkinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ait olduğu ifade edildi.
‘İnandırıcı delil bulunamadı’
Mahkeme, 26 Eylül 2024 tarihli gerekçeli kararında, şehit ve gazi yakınlarının işten çıkarıldığına dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığını belirtti. Ayrıca mağdurların işe iade talepli herhangi bir dava açmadıkları ve iş akitlerinin farklı tarihlerde feshedildiği vurgulandı.
Mahkemenin gerekçeli kararının ardından, şikayetçiler Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi’ne herhangi bir itirazda bulunmadı. Süreç sonunda beraat kararı kesinleşti.