Uluslararası insan hakları örgütleri, bilimsel ve mesleki örgütler Bülent Şık’ın 26 Eylül’deki duruşmada beraat etmesi için çağrıda bulundu.
Sağlık Bakanlığı'nın kanserojen kimyasalları tespit etmeyi amaçlayan projesine ilişkin gizlediği bulguları açıkladığı için yargılanan gıda mühendisi Bülent Şık hakkında 'Yasaklanan gizli bilgileri açıklama', 'yasaklanan gizli bilgileri temin etme' ve 'göreve ilişkin sırrı açıklama' suçlamalarıyla açılan davanın üçüncü duruşması Perşembe günü Çağlayan’da görülecek.
Hakim karşısına çıkacak Bülent Şık'a duruşma öncesi, uluslararası insan hakları örgütleri, bilimsel ve mesleki örgütlerden destek geldi.
Zararlı pestistlere karşı güvenli ve sürdürülebilir alternatifler yaratma amaçlı bir kuruluş olan İngiltere Pestisit Eylem Ağı (Pesticide Action Network UK) ve risk altındaki insan hakları savunucularını korumaya yönelik Avrupa merkezli bir vakıf olan Front Line Defenders Bülent Şık’ın yargılanmasıyla ilgili ciddi endişelerini ortaya koyarak, Şık'ın derhal beraat etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Şık’ın saygın bir bilim insanı, bir kamu entelektüeli ve bir insan hakları savunucusu olarak tarif edildiği açıklamada, yazılarının halk sağlığı, çevre, gıda güvenliği ve çocuk sağlığı konularında olağanüstü bir farkındalık yarattığının da altı çizildi.
Mahkum edilirse 'Düşünce Mahkumu' ilan edilecek
Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:
"Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer yetkililer bulguların ortaya çıkmasını önlemek ve Dr. Şık’ı yargılamak yerine, söz konusu çevre kirliliğini ortadan kaldırmak ve halk sağlığını korumak için derhal gerekli tedbirleri almalıdır.” “Dr. Şık, yetkililer gerekeni yapmadığı için bulguları yayınladı. Şık’ın araştırma sonuçlarını kamuoyuna açıklaması, bilgi edinme ve yayma özgürlüğü hakkını da içeren ifade özgürlüğü hakkı kapsamında koruma altındadır. Uluslararası Af Örgütü suçlu bulunup mahkum edildiği takdirde Dr. Şık’ı düşünce mahkumu ilan edecektir."
Bakanlığa mektup gönderildi
35 ülkeden 180 kadar doktor ve bilim insanından oluşan, hastalıkların çevresel ve mesleki nedenleri üzerine bilgileri yaymayı ve kamu sağlığını korumayı hedefleyen Colleggium Ramazzini Cumhurbaşkanlığı ve Adalet Bakanlığı’na bir mektup yollayarak Bülent Şık’ın bir an önce beraat etmesi dileğinde bulundu. Mektupta şu ifadeler yer aldı: “Mesleki görüşümüze göre Dr. Şık mesleğinin sınırları dahilinde etik bir şekilde davranmış, Sağlık Bakanlığı tarafından üç yıl önce duyurulmuş olması gereken bilimsel verileri kamuoyuyla paylaşarak insanlığa karşı ödevini iyi niyetle yerine getirmeye çalışmıştır.”
Commıttee of concernet scıentısts davaya geniş yer verdi
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki İlgili Bilim İnsanları Komitesi (Committee of Concerned Scientists) de Bülent Şık’ın davasına geniş yer verdi. Doktorlar, mühendisler ve akademisyenlerden oluşan komite, dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarının insan hakları ve bilimsel özgürlüklerini korumak için kurulmuş bir örgüt.
(Artıgerçek)