ABD Senatosu 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen Ermeni tasarısını kabul etti.
‘Ermeni soykırımı’ tasarısı, Türkiye’ye yaptırım öngören bir başka yasa tasarısıyla birlikte 29 Ekim tarihinde Temsilciler Meclisi’nden 11’e karşı 405 oyla, ezici bir çoğunlukla geçmişti. Karar tasarısının Senato’da oylanması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’daki ABD ziyareti sonrası Beyaz Saray’dan gelen taleple üç Cumhuriyetçi Senatör tarafından bloke edilmişti. Ermeni tasarısının oylanmasını ilk olarak Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham engellemişti. Daha sonraki tarihlerde de Cumhuriyetçi Senatör David Perdue ve yine Cumhuriyetçi Senatör Kevin Cramer tasarının oylanmasını engellemişti.
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Ermeni tasarısının Senato’da kabul edildiğini, tasarının en büyük destekçisi olan ve Türkiye konusunda sert tavrıyla bilinen Demokrat Senatör Bob Menendez Twitter hesabından duyurdu.
Senato’daki oturumda konuşan Senatör Menendez kabul edilen tasarı için “Senato’nun bu tasarıyı kabul ederek tarihin doğru tarafında durması uygundur” dedi.
Senato’daki oturumda konuşan Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, “Tasarıyı kabul etmek üzere oylama yapmak için bu üç hafta içinde Senato’ya dördüncü gelişimiz. Bugün başarılı olduğumuz için müteşekkirim” dedi, kararın gecikmiş bir karar olduğunu savundu.
Tasarı 1915 olaylarını soykırım olarak tanımasının dışında, ABD yönetimini ‘soykırımın inkarıyla bağdaştırılması girişimlerini’ de reddediyor, bu konuda kamuoyunun bilinçlendirilmesini teşvik ediyor.
Cumhurbaşkanlığından tepki
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’dan yaptığı açıklamada, dün ABD senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen ve Türkiye’ye S-400 dolayısıyla yaptırım uygulanmasını isteyen tasarı ile bugün Senato oturumunda kabul edilen ‘Ermeni soykırımı’ tasarısının, Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verdiğini ve ikili ilişkilerin geleceğini tehlikeye attığını açıkladı.
(Diken)