ABD’den Esad konusunda birbiri ardına çelişkili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ancak görünen o ki, ABD Suriye’de Beşşar Esad yönetimini devirme hayalinin sonuna gelmiş görünüyor. Arka arkaya gelen çelişkili açıklamaların nedeni bu. Belli ki ABD yönetimi dünya kamuoyunu Suriye’de Esad’lı çözüme ikna etme yolunda ilerliyor ama bugüne kadarki angajmanlarından dolayı kıvranıyor.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry “Esad rejimini müzakerelere çekmek için, Esad’a herkesin siyasi bir çözüm bulmayı ve onun müzakereler konusundaki hesabını değiştirmeyi istediğini açıkça göstermeliyiz” demiş ve eklemişti: “ABD sonunda Esad ile müzakere etmek zorunda kalacak.”
Kerry’nin açıklaması üzerine Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad “Dışardan gelen açıklamalar bizi ilgilendirmiyor, Suriye’nin geleceğiyle ilgili ancak halk konuşur” diye cevap vermişti. Esad böyle söylese de ABD’den beklenti içinde olduğunu da şu sözleriyle ortaya koymuştu: “Hala açıklamalar duyuyoruz ama karar vermeden önce eylem görmeliyiz, kararı sonra veririz”. Esad uluslararası arenada, Suriye’nin durumunu etkileyecek pozitif bir tavır görmediklerini vurgulamış, öncelikli olarak Suriye’deki terörist gruplara verilen destekten vazgeçilmesini istemişti.
Esad’ın Kerry’in açıklamasına yönelik değerlendirmelerinin hemen arkasından, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Kerry’nin sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Suriye’de uzun süredir siyasi çözümü savunduklarına değinen Psaki, “Dışişleri Bakanı Kerry ve yönetimden çok sayıda kişinin birçok kez söyledikleri gibi Suriye’deki insanların acılarını sona erdirmenin tek yolu Cenevre ilkeleri ile uyumlu gerçek siyasi çözümden geçiyor. Esad rejiminden temsilcilerin de bu sürecin bir parçası olması kaçınılmaz. Ama Bakan Kerry’nin sözünü ettiği taraf Esad’ın kendisi olamaz, asla olamaz” dedi. Psaki, bir başka soruya verdiği yanıtta da, Esad için Suriye’de herhangi bir gelecek olmayacağını iddia etti. Psaki’nin açıklamasına paralel şekilde, ABD Dışişleri Bakanlığı diğer Sözcüsü Maria Harf de “Kerry’nin doğrudan Esad’ı kast etmediğini” söyleyerek “ABD’nin doğrudan Esad ile masaya oturup, müzakere etmesinin söz konusu olmadığını” belirtti.
ABD’den arka arkaya gelen çelişkili açıklamalar, henüz kamuoyuna açık bir şekilde deklare edilmese bile ABD’nin Esad’ı devirme hayalinin sona erdiğinin belirtisi olarak görülüyor. Analistler ABD’nin Suriye’de Esad’lı çözüm için dünya kamuoyunu alıştırma oyununa giriştiğini düşünüyorlar. Birçok gözlemci, bu açıklamaları, ABD istihbaratı ile Suriye arasında gizli görüşmelerin başladığının kanıtı olarak görüyor. ABD uçaklarının Suriye hava sahasında sorunsuz biçimde uçması da bunun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.