Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla İstanbul, İzmir ve Ankara’da yapılan eylemlere bu hafta da devam edildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturuması” 670’incisini şube binası önünde gerçekleştirdi. Eylemin bu haftasında halen Marmara Cezaevinde tutulan hasta tutsak Besra Yalçın’ın sağlık durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi. “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta tutsak Besra Yalçın serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı eylemde sık sık, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı.
Basın metnini okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Yoldaş Şahin “2022 Mayıs ayından bu yana hapiste tutulan hasta mahpus Besra Yalçın, Konjenital Adrenal Hiperplazi hastası olup, gerekli tedavi ve kontrollerinin tutuklanması sonrasında devam ettirilmemesi nedeniyle, hastalığı sağlık ve yaşamına tehdit haline gelmiştir. Böbreküstü bezlerinden salgılanan, vücudun sıkıntı durumlarında artırdığı ve vücudun hastalık, yaralanma veya ameliyat stresi de dahil olmak üzere strese yanıt vermesine yardımcı olan, ayrıca kan basıncını, kalp fonksiyonunu, bağışıklık sistemini ve kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı, yaşam için oldukça gerekli önemli bir hormon olarak öne çıkan kortizon denilen hormonun oluşumu için gereken beş enzimden herhangi bir tanesinin gerektiği gibi çalışamaması durumu, olarak tanımlanan Konjenital Adrenal Hiperplazi hastalığı, ilaçla kontrol altında tutulabilmekte ancak tedavi edilmediğinde krize yol açarak ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir” dedi.
Besra Yalçın’ın başvurusu
Şahin, Besra Yalçın’ın İHD Hapishane Komisyonu’na yaptığı başvurusunu şu şekilde aktardı: “2021 yılında Yeditepe Üniversitesi Hastanesinde yapılan birçok testin sonucunda, doktorum Konjenital Adrenal Hiperplazi tanısı koydu. Deltacortril isimli ilacı yazdı ve tekrar test yapmak için 3 ay sonraya kontrol muayenesi verdi. Fakat bu 3 ay dolmadan tutuklandım ve hapishaneye konuldum. Hapishanede ilk doktora gittiğimde hastalığımı, Deltacortril kullandığımı ve doktorumun testlerin 3 ay sonra tekrarlanması gerektiğini söyleyerek konrtol randevusu verdiğini belirttim. Ancak beni tekrar bir endokrin doktoruyla götürdüklerinde ilacı içmeye başlayalı tam 8 ay olmuştu. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Endokronoloji bölümüne götürdüler. Oradaki doktora sürecimi anlattım ama bana Deltacortril değil, doğum kontrol hapı yazacağını söyledi. Ben doğum kontrol hapını daha önce çok uzun yıllar kullandığımı ve bir sonuç alamadığımı söyledim, ancak o ‘ben hapı yazacağım, ister kullan ister kullanma’ dedi. Kendisine 8 aydır Deltacortril kullandığımı, en azından bir test ile ilacın etkisine ya da hormonlarımın ne düzeyde olduğuna bakmalarını istediğimi söylediğimde sesini yükselterek ‘Her şey ortada. Daha ne testi yapayım sana, devletin testine yazık’ diyerek beni odadan çıkarttı. Teşhisimi ilk koyan doktorum ‘Vücudunda üretilmeyen maddeler var ve bunun gittikçe azalması hayati risk oluşturuyor, dışarıdan bunu almazsan 40’lı yaşlarını göremeyebilirsin’ demişti. Bu nedenle endişeliyim. Tedavimin ve kontrollerimin düzenli olarak yapılması için destek istiyorum.”
Besra Yalçın’ın tedavi ve bakım imkanlarından yoksun bir şekilde cezaevinde tutulmasının sağlık ve yaşamına yönelik ağır tehdit oluşturduğunu vurgulayan Şahin, yetkilileri görevlerini yapmaya çağırdı.
Hasta tutsağa şiddet
Besra Yalçın’ın Avukatı Ceyda Gedik ise “Besra Yalçın, cezaevinde bulunan başka bir tutsağa işkence yapılmasına karşı çıktığı için gardiyanlar tarafından saçları çekilerek işkenceye maruz kaldı. Kendisine uygulanan işkenceye rağmen hakkında soruşturma başlatılmıştır. Biz bu baskıyı kabul etmiyoruz. Bütün hasta tutsaklar serbest bırakılsın” dedi.