Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan tedbiren infazının durdurulması talepli başvurunun, “Cezaevi idaresi hastaneye götürüp getiriyor, ambulans cezaevinde hazır bekletiliyor” denilerek reddedildiği bildirildi.
Gazete Karınca'nın haberine göre: Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde geçirdiği bağırsak kanaması sonucu hastane ve cezaevi arasında mekik dokumak zorunda bırakılan ağır hasta tutuklu Sabri Kaya için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru reddedildi.
Kaya’nın avukatlığını yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Hapishane Komisyonu Sözcüsü İlhan Öngör, müvekkilinin infazının ertelenerek tahliye edilmesi için AYM’ye tedbir talepli yaptığı başvurunun reddedilmesine tepki gösterdi.
MA’dan Hamdullah Kesen’e konuşan avukat Öngör, Kaya’nın son olarak bağırsak kanaması geçirmesi sonucu yoğun bakıma alındığını, cezaevinde kaldığı süre boyunca iki defa kalp kapakçığı değiştiği, bir kez açık kalp ameliyatı olduğunu, onlarca kez yoğun bakıma alındığını ve yüzlerce kez hastanelerin acil servislerine kaldırıldığını anımsatı.
“Sabri Kaya’nın hastalığının bu aşamaya gelmesi tamamen idarenin, savcılığın ve Osmaniye Devlet Hastanesi doktorlarının ihmali sonucu olmuştur” diyen Öngör, AYM’nin “Cezaevi idaresi hastaneye götürüp getiriyor, ambulans cezaevinde hazır bekletiliyor. Bu nedenle tedbir talebine gerek yoktur” diyerek talebi reddettiğini söyledi.
Öngör, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Anayasa Mahkemesi, Sabri Kaya’nın hastalığının ilerlemesinde ihmali olan, sebep olan yetkililerin şifahi beyanlarına inanmakta, ancak bir ayda 20 kez hastaneye kaldırılan, iki defa kalp ameliyatı geçirmiş, tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum edilmiş, konuşmakta güçlük çeken, hayatını tek başına idame ettiremeyecek olması nedeniyle yanına başka bir mahkumun refakatçi olarak verilen Sabri Kaya’ya inanmamaktadır.
“Gerçekte Anayasa Mahkemesi sadece Sabri Kaya’nın son 6 aylık süreçle ilgili tüm belge ve bilgileri kurumlardan talep etmiş olsa idi ihmalkârlığın boyutu ortaya çıkmış olacaktı. Bugün cezaevi önünde ambulansın bekliyor olması, ihmalkarlığı olanların sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.”
Osmaniye Devlet Hastanesi’nin son 1 aydır sağlık kurulunu toplamayıp, rapor düzenlemediğini de belirten Öngör, “Sabri Kaya ile cezaevinde en son yaptığımız görüşmede ve ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde yaşama dair umutlarını artık yitirmiş durumdadır. Sabri Kaya’nın bu umudunun yitirilmesine sebep olan yetkili kurumların sorumluluğu vardır” ifadesinde bulundu.
Avukat Öngör son olarak, “Özellikle Sabri Kaya şahsında cezaevi savcılıklarının resen durumu ağır olan hasta mahpusların hastaneye sevkleri ve sağlık kurulu raporları alınarak infazlarının ertelenmesine yönelik süreçleri başlatmaları gerekmektedir. Bu konuda hukuki ve insancıl yaklaşımlar göstermeleri gerekmektedir” diye konuştu.