Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    ‘Ekonomik mucizeler’ için barış önemli, ancak planlı bir ekonomi olmazsa olmaz

    14 Temmuz 2025

    Ulus-devlet, iki basınç

    14 Temmuz 2025

    Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

    14 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Barış değil seçim konuşması

      13 Temmuz 2025

      Devrimci şiddetin sınırları ve dönüşümü: Tarihsel materyalist bir değerlendirme

      12 Temmuz 2025

      Yeni Eşik

      11 Temmuz 2025

      Ateşe verilen silahlar, söze dönen direniş

      11 Temmuz 2025

      Kapitalizmin yapısal krizi: Üretim fazlası ve eşitsizliğin kökleri 

      9 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      ‘Ekonomik mucizeler’ için barış önemli, ancak planlı bir ekonomi olmazsa olmaz

      14 Temmuz 2025

      Ulus-devlet, iki basınç

      14 Temmuz 2025

      Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

      14 Temmuz 2025

      Dış borç ve sosyalist kemer sıkma

      13 Temmuz 2025

      Tarihe tanıklık: Carpe diem

      12 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Jonah Valdez: ICJ Kararı Filistinlilerin 57 Yıldır Söylediklerini Doğruladı

    Jonah Valdez: ICJ Kararı Filistinlilerin 57 Yıldır Söylediklerini Doğruladı

    AVİ HALİGUA Avlaremoz için çevirdi: Son aylarda, pek çok ülke Filistin’i resmen bir devlet olarak tanıdı, Norveç, İspanya ve İrlanda da Filistin’i tanıyan 143 ülkeye katıldı. İsrail’in işgalini Filistin’in devlet olmasının önünde engel olarak ilan eden ICJ kararı, daha fazla ülkeyi bu yolu izlemekle ilgili cesaretlendirebilir.
    Siyasi Haber23 Temmuz 2024
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    BM’nin en üst mahkemesinin kararıyla İsrail’in Filistin topraklarındaki işgali yasalara aykırı, ve İsrail’in Filistinlilere yönelik politikaları artık resmen apartheid olarak kabul ediliyor.

    Uluslararası Adalet Divanı kararında, İsrail işgali altında yaşayan Filistinliler için işgalin başlangıcı sayılan 1967’den itibaren tazminat çağrısında bulundu. Bu karar mahkeme için emsalsiz bir adım. Mahkeme yukarıda adı geçen kararında, İsrail’in Filistinlilere kötü muamelesinin bir ayrımcılık ve apartheid biçimi olduğunu da resmi olarak ilan ediyor. Ayrıca mahkeme, ülkelerin İsrail’e uluslararası hukuku ihlal etmeden yardım edemeyeceğine karar verirken Filistinliler’in kendi kaderini tayin hakkını savundu.

    ICJ’nin tavsiye niteliğindeki görüşlerinin yasal olarak bağlayıcılığı yok ve mahkemenin ülkeleri harekete geçmeye zorlayacak yaptırım gücü de bulunmuyor. Ancak Mahkeme’nin yasal ve ahlaki ağırlığı, ülkelerin kararları ve dış politikaları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabiliyor.

    UCLA Hukuk Fakültesi’nde uluslararası hukuk profesörü olan Jessica Peake, bu kararın uluslararası toplumun Filistin’in devlet olma yönündeki çabalarına dair bir tavrını değiştirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Peake, mahkemenin İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik sistematik suistimalleri konusunda kararının, beklentilerini aştığını sözlerine ekledi. Peake, “Özellikle şaşırtıcı olan şey, mahkemenin İsrail’in Filistinlilere karşı İsrail içinde bir apartheid yarattığı kararına varması” diyor. “Çünkü İsrail’de Filistinlileri temelde ikinci sınıf vatandaş olarak gören ırksal ayrımcı yasalar ve politikalar yürürlükte.”

    Ancak işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin hepsi bu karardan memnun değil. Batı Şeria’daki Filistinlilerin haklarını savunan İsrailli avukat Eitay Mack, kararın Filistinliler için yaşanmış gerçekliği kısa vadede değiştirmek için pek bir şey yapmadığını söylüyor. Mack, ICJ yetkilileri Cuma günü Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’ndan kararı okurken, İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria’daki Filistinlilere saldırdığına dair haberler alıyordu. Mack, The Intercept’e “Mahkeme sadece apaçık ortada olan şeyleri söyledi,” dedi. “Hükümetler hem İsraillileri hem de Filistinlileri Filistin’e egemenlik veren iki devletli bir çözümü uygulamaya zorlamak için siyasi iradeye sahip olmadığı sürece Batı Şeria’da işler her zamanki gibi devam ediyor.”

    1967 Arap-İsrail Savaşı sırasında İsrail, Batı Şeria ve Gazze’yi işgal etmeye başladı ve Doğu Kudüs’ü ilhak etti. Kısa bir süre sonra İsrail, işgal altındaki topraklarda yerleşim yerleri kurmaya başladı ve Filistinlilerden alınan topraklar üzerine yerleşimler inşa eden İsrailli sivilleri destekledi. İsrail, 2005 yılında birliklerini ve yerleşim yerlerini Gazze’den çekerken Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini tanımaya ve genişletmeye devam etti. Son aylarda, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümeti, Gazze’deki savaşını yerleşim yerlerini öncekinden de daha hızlı bir oranda genişletmek için bir örtü olarak kullandı.

    İsrail hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararını derhal reddetti. Netanyahu meydan okuyan bir tavırla Kudüs’ü “ebedi başkentimiz” olarak adlandırdı ve Batı Şeria’yı “atalarımızın toprağı” olarak nitelendirerek Filistin topraklarına tevradi bir referansla “Judea ve Samarya” dedi. “Lahey’de alınan hiçbir yanlış karar bu tarihi gerçeği çarpıtamayacaktır” diyen Netanyahu, “İsrail’in vatanın tüm topraklarındaki yerleşimlerinin yasallığı da tartışılamaz” dedi.

    İsrail merkezli insan hakları örgütü B’Tselem, onlarca yıldır İsrail işgalinin sonlandırılması çağrısında bulunan çalışmalarının ardından Cuma günkü kararı memnuniyetle karşılayan bir dizi örgüt arasındaydı. B’Tselem, uluslararası toplumun, İsrail’in işgalinin geçici olduğu ve bir çözüme yönelik müzakereler ve diplomasi yürüttüğü iddiasını kabul ederek bu konudan kaçındığını söylüyor. Grup, Cuma günü yaptığı açıklamada, “ICJ’nin tavsiye kararının yayınlanması bu gerekçelere son veriyor. Şimdi uluslararası toplum, İsrailli karar vericileri işgali sonlandırmaya zorlamak için cezai, diplomatik ve ekonomik her aracı kullanmalıdır” dedi.

    Son aylarda, pek çok ülke Filistin’i resmen bir devlet olarak tanıdı, Norveç, İspanya ve İrlanda da Filistin’i tanıyan 143 ülkeye katıldı. İsrail’in işgalini Filistin’in devlet olmasının önünde engel olarak ilan eden ICJ kararı, daha fazla ülkeyi bu yolu izlemekle ilgili cesaretlendirebilir. Nisan ayında, ABD, Filistin’i BM üyesi olarak tanıyacak olan bir kararı BM Güvenlik Konseyi’nde veto etti. Veto gerekçesinde ABD, Filistin’in devleti olmasının ancak Filistin ve İsrail arasındaki doğrudan müzakerelerden gerçekleşebileceğini söylemişti. Amerika Birleşik Devletleri her yıl İsrail’e milyarlarca dolarlık askeri yardım gönderiyor.

    İsrail, ICJ kararına giden süreçte benzer argümanlar sunmuş ve kararın devam eden müzakerelere zarar vereceğini iddia etmişti. ICJ kararından bağımsız olarak İsrail Parlamentosu bu hafta, Filistin’in devletlik vasfını reddeden ve “İsrail Devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehlike” olarak nitelendiren bir karar da kabul etti. Peake, Cuma günü ICJ kararının bu düşünceyi zayıflattığını ve Filistin’in kendi kaderini tayin hakkını savunduğunu belirtti. Peake, “ICJ kararının devletlere Filistin’i tanımaları için gereken yasal desteği veya yasal korumayı sağlayacağını düşünüyorum” dedi ve ekledi: “Bu onları ABD ve İsrail’den gelebilecek bazı siyasi baskılardan bir nebze olsun koruyacaktır.”

    Peake, BM’nin geçmişte İsrail işgalini kınayan açıklamalar yaptığını, ancak bunların çoğunun, Filistin üzerine uzmanlaşmış BM organları tarafından yayınlandığını söyledi. 2004’te yayınlanan bir ICJ danışma görüşü, İsrail’in Batı Şeria’daki 400 mil uzunluğundaki duvarını yasadışı ilan etmişti. Ancak BM’nin en üst mahkemesi, BM üyelerinin çoğunluğunun desteğini alarak işgal konusunda daha önce hiç bu kadar sert bir dil kullanmamıştı.

    Peake, “bunun yarın her şeyi değiştireceğini sanmıyorum.” “Umarım bu karar, devletlere ve uluslararası topluma işgal altındaki Filistin’de olup bitenlerin bir kısmını ele almaya çalışmak için daha da güçlü bir araç halini alır” dedi.


    Yazının 19 Temmuz’da yayımlan İngilizce orijinali için bkz. https://theintercept.com/2024/07/19/icj-ruling-palestine-israel-occupation-settlements/

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Eleştirel Batı Düşüncesinin Çıkmazları – Maurizio Lazzarato

    12 Haziran 2025

    Paris Komünü’nün Ruhu Hâlâ Yaşıyor

    22 Nisan 2025

    Yaklaşan hegemonya sonrası dünya – Michael Hardt & Sandro Mezzadra

    20 Nisan 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Barış değil seçim konuşması

    Siyasi Haber

    Devrimci şiddetin sınırları ve dönüşümü: Tarihsel materyalist bir değerlendirme

    Mertcan Titiz

    Yeni Eşik

    Mehmet Murat Yıldırım

    Ateşe verilen silahlar, söze dönen direniş

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Süleyman Karan

    ‘Ekonomik mucizeler’ için barış önemli, ancak planlı bir ekonomi olmazsa olmaz

    Ergin Yıldızoğlu

    Ulus-devlet, iki basınç

    Fehim Taştekin

    Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

    Ümit Akçay

    Dış borç ve sosyalist kemer sıkma

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.