Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

    14 Temmuz 2025

    ‘Ekonomik mucizeler’ için barış önemli, ancak planlı bir ekonomi olmazsa olmaz

    14 Temmuz 2025

    Ulus-devlet, iki basınç

    14 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

      14 Temmuz 2025

      Barış değil seçim konuşması

      13 Temmuz 2025

      Devrimci şiddetin sınırları ve dönüşümü: Tarihsel materyalist bir değerlendirme

      12 Temmuz 2025

      Yeni Eşik

      11 Temmuz 2025

      Ateşe verilen silahlar, söze dönen direniş

      11 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      ‘Ekonomik mucizeler’ için barış önemli, ancak planlı bir ekonomi olmazsa olmaz

      14 Temmuz 2025

      Ulus-devlet, iki basınç

      14 Temmuz 2025

      Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

      14 Temmuz 2025

      Dış borç ve sosyalist kemer sıkma

      13 Temmuz 2025

      Tarihe tanıklık: Carpe diem

      12 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Tahir Elçi Davası 12 Haziran’a ertelendi:’Savcılık delil toplamadan dosyayı mahkemenin kucağına bıraktı’

    Tahir Elçi Davası 12 Haziran’a ertelendi:’Savcılık delil toplamadan dosyayı mahkemenin kucağına bıraktı’

    Tahir Elçi'nin Dört Ayaklı Minare’nin önünde katledilmesine ilişkin davanın 10'uncu duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Avukatların taleplerini reddeden mahkeme davayı 12 Haziran'a erteledi.
    Siyasi Haber6 Mart 2024
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Davayı, Tahir Elçi’nin eşi CHP Milletvekili Türkan Elçi, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi izledi. DEM Parti Milletvekilli Ceylan Akça ile Fransa ve İtalya’dan avukatlar da duruşmayı takip etti.

    Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 28 Kasım 2015’te yaptığı “Bu kadim bölgede çatışma istemiyoruz” açıklamasının ardından çıkan çatışmada katledilen Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi ile ilgili açılan davanın 10’uncu duruşması başladı.

    Artı Gerçek’ten Rojhat Abi’nin haberine göre, Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Sadece Tahir Elçi’nin kim tarafından öldürüldüğünü açıklayın. Ceza vermeyecekseniz de vermeyin. 37 yıldır avukatım, sadece Tahir’i kimin öldürdüğünü bulun” ifadelerini kullandı.

    Davada sanık polisler F. T., S. T. ve M. S., ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’, firari sanık Uğur Yakışır ise ‘olası kastla ölüme sebebiyet verme’ suçundan yargılanıyor.

    Sanık polisler SEGBİS ile duruşmaya katıldı. İddia makamı mütalaasını sunmadı, ek süre istedi.

    ‘Gerçekleri ortaya çıkaracak araştırmalar yapılmadı’

    Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Bu dava normalde büyük duruşma salonunda görülüyordu. Sizden bir sonraki celsede büyük salonda görülmesini istiyoruz. Bize göre ağır, üzerine çokça konuşulması gereken bir dava. Mütalaanın bu süre zarfında hazırlanmamış olması da onlarca avukatın davaya katılmamasına sebep oluyor. İddia makamından gelecek mütalaa davayı eksik bırakacak.

    Maddi gerçekleri ortaya çıkaracak gerekli araştırmalar yapılmadı. Geçen celse tüm taleplerimizi reddettiniz. Ara kararlarınızı da görmezden geldiniz. Sizden bir kez daha taleplerimizin kabul edilmesi yönünde talepte bulunuyoruz” dedi.

    ‘Cinayetin aydınlatılmasını istiyoruz‘

    Mahkemenin olay yerinde keşif yapmamasını eleştiren Eren, “Bu karar ne kadar sağlıklı olur? Israrla üzerinde durduğumuz Mardin Kebapevi kamerasının bulunduğu yere gitmediniz. Bize göre fotofilm kayıtlarına müdahale edilmiştir. Kendi kararınızdan vazgeçtiniz. Keşif kararı vermiştiniz. Hiçbir talebimizi dinlemediniz. Biz bu cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılmasını istiyoruz. Bütün şüpheleri gidermeniz lazım” diye konuştu.

    Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesi kararından vazgeçilmesine de tepki gösteren Eren, bunun gerekçesinin izah edilmesi gerektiğini söyledi.

    ‘Bir suikast taksirle işlenmez’

    Yargılama sürecindeki eksiklere dikkat çeken Eren, “Bir suikast taksirle işlenmez. Maalesef soruşturma aşamasından farklı bir noktada değiliz. Bu dava dosyasını bekleyen milyonlarca insan var. Bu anlamda toplumun adalet konusunda tatmini için verdiğiniz ara kararlardan vazgeçmenizi istiyorum. Dosyanın iddia makamına tebliğ edilmesini istiyoruz” dedi.

    ‘Kamera kayıtları araştırılsın’

    Avukat Günal Kurşun, “Olayın gerçekleştiği yeri gören Mardin Kebap Evi kamerası kayıtlarını yurtdışına gönderilerek kayıtların silinip silinmediği anlaşılabilir. Bunların birçok örneği var. Kamera kayıtlarının araştırılmasını istiyoruz” dedi.

    ‘Savcılık delil toplamadan dosyayı mahkemenin kucağına bıraktı’

    Avukat Mahsun Batı, “İki örgüt üyesi olaydan bir gün önce Bağlar’da polis aracına silahlı saldırıda bulunuyor. Ve bu iki kişi istihbari dinleme altında idi. CMK 135 kapsamında dinleme kayıtları getirilmelidir. Yürütmenin başındaki şahıs yani başbakan ‘bu cinayet siyasi bir suikasttir’ dedi. Kendisine katılıyoruz. Adaleti tesis etmeliyiz.

    Tesis edebilmek için de delilleri toplamalıyız. Fakat savcılık delil toplamadan dosyayı mahkemenin kucağına bırakmıştır. Mahkeme heyeti cinayet mahalline temas etmeden hüküm kuramaz. Ara kararınızdan dönmenizi ve dinleme kararı olup olmadığı husunun aydınlatılmasını istiyor” diye konuştu.

    ‘Kamera kayıtlarını biz çözelim’

    Avukat Muhlis Oğurgün, “Bize verin, biz çözelim kamera kayıtlarını. Kazma yöntemi ile kayıtlarda silinme olup olmadığını ve geri kurtarılabilecek bir bölüm varsa öğreniriz. Heyetten bir kişi ve avukatlardan bir kişi görevlendirin ve biz çözelim” dedi.

    ‘Dava cezasızlıkla sonuçlanmasın’

    Tahir Elçi’nin yeğeni avukat Berfin Elçi de “Tahir Elçi benim amcamdı. Siyasi cinayetlere kurban gidenlerin faillerini ortaya çıkarmak için mücadele etti. Biz de onun faillerinin ortaya çıkarılması için mücadele ediyoruz. Bu yargılama tamamen avukatların çalışmaları ve özverisi sayesinde bu noktaya geldi. Sürekli aynı yerdeyiz. Mahkemeden aynı özveriyi göremiyoruz. Bir paradoksa girmiş bulunmaktayız. Bu dosyayı cezasızlıkla sonuçlandırmamanızı talep ediyorum” diye konuştu.

    Talepler reddedildi, duruşma 12 Haziran’a ertelendi

    Mahkeme avukatların taleplerini reddetti ve iddia makamına mütalaası sunması için son kez süre verdi. Duruşma 12 Haziran’a ertelendi.

    ‘Olay yerine gitmekten niye korkuyorsunuz?’

    Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Sayın başkan siz niye olay yerine gitmekten korkuyorsunuz? Dönemin başsavcısı ile Sur Emniyet Müdürlüğüne gittik. Kısa bir süre görüşme yapacağını söyledi. Ve o sırada kayıtların silindiğini düşünüyoruz. O gün baro başkanımız katledildiği gibi biz delil topluyorduk. Savcı iki gün sonra olay yerine gideceğini söyledi. Cinayet mahalline gidilecek gün güvenlik endişesiyle gidilmedi. Orda bir cinayet işlenmişse orada bulunan silahlı herkes şüphelidir” dedi.

    “Bu salonda hiçbirimizin adalet beklentisi yok” diyen Aktar, şöyle devam etti:

    “Sadece Tahir Elçi’nin kim tarafından öldürüldüğünü açıklayın. Ceza vermeyecekseniz de vermeyin. 37 yıldır avukatım, sadece Tahir’i kimin öldürdüğünü bulun. Siz tek bir delil incelendiniz mi? Oysa tüm meslektaşlarım o kadar çalıştı ki. Tek talebim Tahir Elçi’nin faillerinin bulunmasıdır.”

    Duruşma sonrası basın açıklaması gerçekleştirildi

    Duruşmanın ardından avukatlar Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi.

    Diyarbakır Barosu Naşkanı Nahit Eren, Tahir Elçi dava dosyasında etkin bir soruşturma yürütülmediğini vurgulayarak “Maalesef soruşturma aşamasında isteksizlik ve yetersizlik kovuşturma aşamasına da yansıdı. Nitekim her celse öne sürdüğümüz ve maddi gerçeğin açığa çıkması konusunda önemli bulduğumuz delillere yönelik araştırma, inceleme ve rapor alma konusundaki bütün taleplerimiz mahkeme heyeti tarafından hep reddedildi.

    Zaman zaman ara kararlar ile taleplerimizi kabul etmiş iseler de sonraki celselerde daha önceki keşif, tanık dinleme yönündeki bütün taleplerimizi de reddederek bir an önce bu davaya ilişkin mahkeme heyetini bir karar verme istediğinin olduğunu hepimiz gözlemliyoruz” dedi.

    whatsapp-image-2024-03-06-at-12-26-06.jpeg
    ‘Cezasız kalmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz’

    Tahir Elçi’nin ömrünü insan hakları ihlalleri ve cezasızlığa karşı mücadeleye adadığını dile getiren Eren, “Tahir Elçi dava dosyasının cezasız kalmaması için hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Nitekim bugün duruşma salonundaki taleplerimizde aslında bu cezasızlık politikasına yönelik bir tepki ve bu cezasızlık politikasından sebep yargılama süreçlerindeki eksiklik ve ihmali dile getirmekti.

    Ve ret konusundaki ara kararlardan vazgeçerek yeniden taleplerimiz konusunda karar verilmesini istedik. Ama mahkeme heyeti maalesef bir kez daha taleplerimizi reddetti. Diyarbakır Barosu adına bugün bizleri yalnız bırakmayan yurtdışından gelen meslektaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    İsviçre, gazeteci Mehmet Murat Yıldırım’ı sınır dışı etmek istiyor

    8 Temmuz 2025

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    Ahmet Saymadi’ye 6 Yıl 3 Ay ceza ve tahliye kararı

    4 Temmuz 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Tuncay Yılmaz

    Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

    Mehmet Murat Yıldırım

    Barış değil seçim konuşması

    Siyasi Haber

    Devrimci şiddetin sınırları ve dönüşümü: Tarihsel materyalist bir değerlendirme

    Mertcan Titiz

    Yeni Eşik

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Süleyman Karan

    ‘Ekonomik mucizeler’ için barış önemli, ancak planlı bir ekonomi olmazsa olmaz

    Ergin Yıldızoğlu

    Ulus-devlet, iki basınç

    Fehim Taştekin

    Silahlara veda, Kudüs İttifakı, karşılıksız düşler

    Ümit Akçay

    Dış borç ve sosyalist kemer sıkma

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.