Nijerya’da şiddet eylemleri, yaptığı katliamlarla adını duyuran ve farklı ülkelere yayılan Boko Haram örgütü, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’ye biat ettiğini ilan etti. Örgütün IŞİD’in Afrika kolu olacağı tahmin ediliyor
Adı yerel dilde “Batılı tarzda eğitim haramdır” anlamına gelen ve Nijerya’da katliamlar gerçekleştiriğ binlerce kişiyi öldüren Boko Haram, Irak ve Suriye’de önemli bölgelerin denetimini elinde tutan ve halifelik ilan eden IŞİD’e biat ettiğini açıkladı. Cihatçı örgütlerle ilgili gelişmeleri haberleştiren SITE adlı internet sitesinin yayımladığı ve Boko Haram örgütü lideri Ebu Bekir Şekau’ya ait olduğu iddia edilen ses kaydında IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’den bahsedilerek şöyle denildi:
Halifeye biat ediyoruz. Ona zorlukta ve kolaylıkta kulak verecek ve itaat edeceğiz. Ümmetin şahit olduğu ihtilafların, hilafetten başka ilacı yok. Tüm Müslümanları bize katılmaya çağırıyoruz.
Biat kararının ardından uzmanlar Boko Haram’ın IŞİD’in Afrika kolu olacağı görüşünde. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da araştırmalar yapan Flashpoint Partners’tan Laith Alkhouri, Reuters’e yaptığı değerlendirmede Boko Haram’ın yakın zamandaki faaliyetleri ve IŞİD’i taklit eden eylemleri göz önünde bulundurulduğunda kararın sürpriz olmadığını söyledi.
Boko Haram’ın daha önce de El Kaide’ye biat ettiğini ancak işbirliği yanıtı alamadığını hatırlatan Alkhouri, Boko Haram lideri Şekau’nun İslam konusunda çok bilgili bir figür olmasa da IŞİD tarafından kabul gördüğünü ifade etti.
Adı yerel dilde “Batılı tarzda eğitim yasaktır” anlamına gelen Boko Haram 2002’de kuruldu. 2009’da örgütün lideri Muhammed Yusuf gözaltında ölünce liderliğe Ebu Bekir Şekau geçti. Şekau’nun liderliğinde şiddet eylemlerine başlayan örgüt, kısa süre içerisinde faaliyetlerini genişletti ve Nijerya ile sınırlı kalmayarak Kamerun, Çad ve Nijer’e de yayıldı.
Bugüne kadar 13 bin kişiyi öldürdüğü tahmin edilen Boko Haram’ın eylem ve infaz biçimleri IŞİD ile benzerlik gösteriyor. Örgütün ekonomik gelirleri de, tıpkı IŞİD gibi, kaçırma, yağma, soygun ve petrol gelirleri üzerinden gerçekleşiyor. Örgütsel yapı ise Taliban modelini andırıyor.