Arap Alevi Gençlik Meclisi (AAGM) Antakya’da 21 Şubat Dünya Anadil Günü sebebiyle etkinlik düzenledi. “Finnen” adlı Arapça filmin gösteriminin yapıldığı etkinlikte başlatılan Anadil Seferberliği kampanyası duyuruldu.
Eğitim-Sen Antakya Şubesi’nde düzenlenen etkinliğe çok sayıda gencin yanı sıra Finnen (Arap halk ozanı) Nihat Çay ile Arapça dil eğitmeni Ümit Şen de katıldı.
Arap Alevi Gençlik Meclisi (AAGM) adına iki dilde basın metni okundu. Türkçe basın metnini Salih Beyaz okurken Arapça metni ise Samet Gürcüoğlu okudu.
Konuşmaların Arapça yapıldığı etkinlikte Nihat Çay söz aldı. Anadilinde konuşmanın önemine vurgu yapan Çay, devletin asimilasyon politikalarına vurgu yaptı. Kültürün ibadetle sınırlı olmadığını belirten Çay, asimilasyonun anadilinin unutturulmasının da ötesinde halkların yaşam tarzını da etkilediğini ifade etti.
Dil eğitimcisi Ümit Şen ise Antakya yöresine ait Arapça’nın özelliklerine ve bu lehçenin Fusha Arapça’dan farklarına değindi.
Konuşmaların ardından Antakya kültürünü, bu bölgenin halk ozanlarını konu eden Finnen filminin gösterimine geçildi.
Arap Alevi Gençlik Meclisi (AAGM) bu etkinlikle anadil seferberliğini başlattıklarını ve benzer çalışmaları sürdüreceklerini duyurdu.
Basın metinleri şu şekilde;
ARAP ALEVİ GENÇLİK MECLİSİ (AAGM) OLARAK ANADİL SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATIYORUZ!
LE TINSA ASLEK LE TINSA LİSANEK!.. (Dilini unutma, aslını unutma)
Bugun 21 Şubat Dünya Anadil Günü. Bizler anadili unutturulan bir toplumun çocukları olarak bunun eksikliğini yakından hissediyor ve bu konuda çok acil bir şekilde adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz…
Arap Alevi Gençlik Meclisi olarak yaşatılan bu kültür asimilasyonuna karşı emek vermeye, çaba göstermeye kararlıyız. 21 Şubat Dünya Anadili Günü kapsamında Finnen belgeseliyle Arap Alevi Gençlik Meclisi olarak anadil üzerine bir seferberlik başlatıyoruz ve herkesi anadilimizi sahiplenmeye, Arapça konuşmaya ve bu konuda çalışmalar, tiyatrolar, festivaller, etkinlikler yapmaya ve ilerde yapacağımız diğer tüm çalışmalarımıza destek vermeye davet ediyoruz.
Çünkü anadilimiz tarihimizdir, anadilimiz şarkılarımızdır, anadilimiz hüzünlerimizdir ,anadilimiz mutluluklarımızdır… Ağıtlarımız, xayrilerimiz, dualarımızdır…
Anadilimiz dinlediğimiz müziktir; Feyruz’dur, Ali Deek’tir Vadi3 Safi, Samira Tawfiktir…
Anadilimiz vatanımızdır, Sweydi’dir, Harbiy’dir, Antakya’dır, Mersin, Adana’dır Lazkiye’dir Şam’dır Lübnan’dır…
Anadilimiz hayallerimizdir, çocukluğumuzdur, oyunlarımızdır..
Anadilimiz Sleymen El 3iysa’dır, Adonis’tir, Mahmoud Derviş’tir, Hasen Silmen’dir…
Bu nedenle bu konuda herkesi daha duyarlı olmaya, anadili kullanıp yaşatmaya, yapacağımız çalışmalara katkı vermeye, akademisyenlerimizi bu konuda çalışmalarını artırmaya, anne babaları çocuklarına Arapça öğretmeye ve konuşturmaya , öğretmenleri anadilin önemini anlatmaya, okullarda seçmeli ders olarak Arapçayı seçtirmeye, ve herkesi Arapça dinlemeye, konuşmaya davet ediyoruz…