Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, bu yıl en erken haziran ayında ama belki yıl sonuna doğru başlayacak faiz artırım döngüsünün bütün dünyada az ya da çok dalgalanmaları beraberinde getireceğini belirtti.
Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan işi Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya “hain” demeye kadar vardırmıştı. Bu toz duman arasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yaptığı açıklamalar dikkati çekti.
“Kurumlarımızın itibarının korunması önemli”
Kurumların güçlü olması ve bunlara güvenin sağlanması konusundaki görüşlerini de dile getiren Babacan, güveni oluşturmanın zaman almasına karşın kaybetmenin hızlı olabildiğine dikkati çekti. Bir ülkenin kurumlarına güven duyulmasının o ülkenin demokrasisi ve istikrarı açısından önem taşıdığını anlatan Babacan, itibarsız kurumların olduğu güçlü bir ülke gösterilemeyeceğini dile getirdi.
Kurumların da kurallar, ilkeler ve prensiplerle oluştuğunu belirten Babacan, şunları kaydetti:
“Biz hep kural bazlı ekonomi yönetiminden bahsettik. Kurumlarımızın her birinin kendi iç yapısını iyi kurmaları, stratejik hedeflerini iyi koymaları gerekiyor. Stratejik hedefler doğrultusunda yapacakları çalışmaları, atacakları adımları mümkün olduğunca kamuoyu ile paylaşmaları ve o paylaşılan hedefler doğrultusunda adım atmaları gerekiyor. Güven ancak böyle oluşuyor. Dolayısıyla bizim kurumlarımızın kapasitelerinin artırılması, kurumlara sağlanan itibarın korunması son derece önemli ki Türkiye güçlü olsun.”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a, kendisinin de katıldığı toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından verilen brifingin nasıl geçtiğine ilişkin soru üzerine Babacan, devlet etiklerinde kapalı yapılan görüşmelerin içeriği ile ilgili dışarıya bilgi vermenin ancak o toplantının başkanının inisiyatifinde olduğunu, bu nedenle toplantının içeriğiyle ilgili detay vermeyi doğru bulmadığını söyledi.
“Sadece Merkez Bankasının kurla ilgili söylediklerine bakın”
Dövizdeki oynaklığına karşı Merkez Bankasının attığı adımların yeterli olup olmadığının sorulması üzerine de Babacan, kur konusu olsun, Merkez Bankasının alacağı, almış olduğu tedbirler konusunda iletişimin Merkez Bankasından yapılması gerektiğini vurguladı. Babacan, “Merkez Bankası adına farklı kaynaklardan gelebilen açıklamalar ya da ‘kur şöyledir, böyledir’ bunların hiçbirisinin dikkate alınmaması gerekiyor” dedi.
Merkez Bankasının da aslında resmi bir kur hedefinin olmadığını belirten Babacan, dalgalı kur mekanizmasının bulunduğunu, kendilerinin de enflasyon hedeflerinin olduğunu söyledi. Babacan, şöyle devam etti:
“Demiş ki Merkez Bankası ve hükümet ortaklaşa bir enflasyon hedefi koymuş. Bu hedef de yüzde 5. Bu yıl belki zor ama gelecek yıl biz bunun ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz, petrol fiyatları da bu şekilde devam ederse… Merkez Bankası için kur neden önemli? Enflasyonu etkilediği için önemli ve hala yüzde 15’lik bir geçişkenlik var. Geçişkenlik sıfırlanmış değil Türkiye’de. Ekonomimiz büyüdükçe, güçlendikçe ve Türk Lirasının uluslararası kabulü yayıldıkça, bu geçişkenlik belki azalacak. Ama şu anda hala yüzde 15’lik geçişkenlik var. Bu ne demek? Türk Lirası yüzde 10 değer kaybettiğinde, bu enflasyonumuzu 1,5 puan artırıyor. Yani ‘Türk Lirası değer kaybetti, iyi oldu.’ Merkez Bankası bunu diyemez çünkü enflasyona bakmak zorunda. Enflasyon hedefini tutturabilmek açısından Merkez Bankasının kurla ilgili yorumları olabilir, zımni yorumları olabilir ya da kuru artı ya da eksi yönde etkileyebilecek politikaları ortaya çıkabilir. Onun için ben hep şunu tavsiye ediyorum: Sadece ve sadece Merkez Bankasının kurla ilgili söylediklerine bakın, başka hiçbir kurumumuzun teknik altyapısı yok. Bu konuda başka hiç kimsenin, böyle bir analiz kabiliyeti de yok. Ortaya saçılan, konuşulan farklı kur rakamları tamamen insanların şahsi rakamlarıdır, kendi gönlünden geçendir ya da ekran başında iki tane çarpma bölme yapıp bir excel tablosu yapıp sözüm ona analiz ile tamamen kişisel rakamlarıdır. Dolayısıyla hiçbirine itibar edilmemesi lazım.”
“Kim hangi kurdan bahsettiyse yanıldı”
Merkez Bankasının hareketlerine ve söylediklerine bakmak gerektiğini vurgulayan Babacan, kur konusunda başka hiç kimseyi de dikkate almamak gerektiğini çünkü bunların yanıltıcı olabileceğini kaydetti. Babacan, “Son 2 aydır telaffuz edilen kurlara bir bakın hangisi tuttu? Tutan bir tane var mı? Konuşulanların hepsi yanlış çıktı, kim hangi kurdan bahsettiyse hepsi yanıldı. Dolayısıyla kılavuz doğru olacak ve doğru kılavuz iş dünyamıza yön verecek” dedi.
“Merkez Bankası kadar kuvvetli analiz yeteneği yok”
Babacan, teknik analiz kabiliyeti, kapasitesi olan, bu konuda en güçlü kurumun Merkez Bankası olduğunu vurgulayarak, “Merkez Bankası kadar kuvvetli bir analiz yeteneği başka hiçbir kurumda yok. Çoğu kurumda böyle bir altyapı yok. Para politikası ile ilgili falan… Bilen adam yok ki. Çıkıyor bir, iki, üç kişi ‘bu kur şunu geçmez, bu iyidir’ olabilir, saygı duyarız ama şahsi görüşlerdir, bunlar sonucu etkilemez” dedi.
Kaynak: AA