Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan İç Güvenlik Paketi’nin 68’den 130. maddeye kadar olan kısmını hükümet tarafından verilen önergeyle çekildi.
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan İç Güvenlik Paketi’nin 68’den 130. maddeye kadar olan kısmının, İç Tüzük’ün 88. maddesine göre komisyona geri çekilmesine ilişkin AKP hükümeti tarafından önerge verildi.
“Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda şimdiye kadar 132 maddelik tasarının 67 maddesi kabul edildi.
Hükümet, İç Güvenlik Paketi’nin 68’den 130. maddeye kadar olan kısmının İç Tüzük’ün 88. maddesine göre komisyona geri çekilmesine ilişkin önerge verdi.
İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün imzasının olduğu önerge, Genel Kurul’da okundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), teklifleri olduğu gerekçesiyle paketin tamamının çekilmesini istedi.
Meclis Grup Başkenvekili Meral Akşener oturumu kapatmasıyla 68. maddeden 130. maddeye kadar olan bölüm, komisyona geri çekilmiş oldu.
AKP’nin oylarıyla İç Güvenlik Paketi’nin geçen bazı maddeleri şöyle:
* Elle dıştan kontrol hariç, kişilerin üstü, aracı mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde ise sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek.
* Polis, kendisine veya başkalarına, iş yerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek.
* Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, “havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan”, bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alınacak. Bunları bulunduranlar 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.
* Kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesaire unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak suç kapsamına alınacak.
* Yasadışı örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret taşıyarak veya bunları üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar; kanunların suç saydığı afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.
* “Terör örgütünün propagandasına” dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bu suçu işleyenlerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek cezanın alt sınırı 4 yıldan az olamayacak.
* Yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında, gerektiğinde boyalı su kullanılabilecek.
* Eylemlerde kamu mallarına verilen zararlar, eylemcilere ödetilecek.
* Polis, kendisinin ve başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, kişinin can güvenliğinin sağlanması bakımından koruma altına alabilecek ya da olay yerinden uzaklaştırabilecek.
* Mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirleri suçüstü halleriyle sınırlı olmak kaydıyla şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylarda ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı verebilecek.
* Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını, şiddet eylemine ya da terör örgütlerinin propagandasına dönüştüren ve vatandaşların can ve mal emniyetini, kamu düzenini tehlikeye sokanların tutuklu yargılanabilmelerinin önü açılabilecek.
* Vali, kolluk amir ve memurlarına doğrudan emir verebilecek.