Feminist yazar, eleştirmen ve akademisyen bell hooks, 69 yaşında ABD Kentucky’de hayatını kaybetti. II. dalga feminist hareket içerisinde yer alan hooks, 40’tan fazla kitap yazdı.
Feminist yazar, eleştirmen ve akademisyen bell hooks, 69 yaşında yaşamını yitirdi. Yeğeni Ebony Motley Twitter’da yaptığı açıklamada bell hooks’un ABD’nin Kentucky eyaletine bağlı Berea’daki evinde hayatını kaybettiğini söyledi.
BBC’nin haberine göre, Motley, hooks’un bir süredir hasta olduğunu ve öldüğünde ailesi ve arkadaşlarının yanında olduğunu da kaydetti. hooks’un ölümünün ardından arkadaşı Linda Strong-Leek de “En sevgili arkadaşlarımdan biriydi ve dünya bugün onsuz daha az bir yer” derken en çok satan Amerikalı yazar Roxane Gay ise “Ah kalbim. Kaybı hesaplanamaz” dedi.
bell hooks hakkında
1952’de Hopkinsville, Kentucky’de, işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gerçek adı Gloria Jean Watkins olan yazar, sonraları büyükannesi onuruna kadın soyunu kabul ederek “bell hooks” mahlasını benimsedi. Dikkati imzaya değil, çalışmalarına çekmeyi istediğinden “bell hooks” adını küçük harflerle kullandı.
Stanford Üniversitesi’ne girdi ve 1972’de İngilizce bölümünden mezun oldu. 1976’da İngiliz Edebiyatı bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Birkaç yıl sadece yazdı, öğretmenlik yaptı, geçimini sağlama amacıyla telefoncuda çalıştı. 1983 yılında California Santa Cruz Üniversitesi’nde edebiyat doktorası yaptı.
Hooks’un ilk büyük eseri “Ben Kadın Değil miyim?” 1981’de yayımlandı ve önemli bir feminist metin olarak kabul görmesinin ötesinde 1992’de Publishers Weekly tarafından son 20 yılın en etkili 20 kadın kitabından biri seçildi.
1984’te “Feminist Teori: Kenardan Merkeze”, “Aşk Hakkında Her Şey; 2000’de Yeni Vizyonlar” ve 2004’te We Real Cool: Black Men and Masculinity’yi (Çok Havalıyız: Siyah Erkekler ve Erkeklik) yazdı.
Yayınlanmış 40’tan fazla kitabı bulunan hooks, kitaplarında özellikle ırkçılık, feminizm, kapitalizm ve kesişimsellik gibi konularına odaklandı.
1960’larda yükselen ve II. dalga feminist hareket olarak adlandırılan hareket içinde yer aldı. Feminizmin beyaz, orta sınıf, eğitimli kadınların hareketi olmadığını; sınıf ayrımcılığı, ırkçılık, milliyetçilik, militarizm, homofobi ve transfobi ile mücadele edilmediği müddetçe kadınlar arasında gerçek bir dayanışmayı sağlamanın mümkün olmadığını savundu.
2000’li yıllardan itibaren ise özel olarak sevgi konusunu ele aldı. Kadınların, 1960’lı yılların kazanımlarının bedelini sevgi hakkında konuşmamalarıyla ödediklerini oysaki topluma karşı direnmek için diğer kadınlarla sevgi çemberi kurmak zorunda olduklarını savundu.
Türkçeye çevrilen eserleri
bell hooks’un Türkçeye çevrilen eserleri BGST ve Notabene Yayınları’ndan okurla buluştu. “Feminizm Herkes İçindir”, “Duygu Yoldaşlığı Kadınların Sevgi Arayışı”, “Değişim İsteği: Erkekler, Erkeklik ve Sevgi” kitapları BGST Yayınları’ndan çıkarken; “hep aşka dair” ve “Sınırları Aşmayı Öğretmek – Özgürlük Pratiği Olarak Eğitim” Notabene Yayınları’ndan çıktı.
(BİANET)