HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil ilan edilmesi, kadınların hijyenik ürünlere ücretsiz ulaşımının sağlanması, kadınların regl dönemlerinde 1 gün izinli sayılması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.
HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmi tatil ilan edilmesi, kadınların hijyenik ürünlere ücretsiz ulaşımının sağlanması, kadınların regl dönemlerinde 1 gün izinli sayılması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.
Kadınların toplumsal, siyasal, sosyal, hukuki, idari gibi pek çok alanda var olan eşitsizliklere ve toplum içindeki atanmış rollerine karşı yüzyıllardır mücadele ettiklerini aktaran Beştaş, “8 Mart, kadınların her alanda yaşadığı ayrımcılık, yoksulluk, şiddet, baskı ve daha bunun gibi birçok hak ihlaline karşı bir araya geldikleri bir gündür” dedi.
“Türkiyeli tüm kadınlar için çok önemli bir kazanım”
Beştaş, Türkiye’de kadın örgütlerinin ve kadınların yıllardır talebi olan 8 Mart’ın TBMM tarafından ‘Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’ olarak ücretli izin günü ilan edilmesinin çok önemli olduğunu bu nedenle kanun teklifinin büyük önem taşıdığını ve kadınların yıllardır süren mücadelelerine saygı ve destek anlamına gelecek bu kararın, Türkiyeli tüm kadınlar için çok önemli bir kazanım olacağını ifade etti.
Ped ve tampona ücretsiz erişim
Teklif ile, regl döneminde olan genç ve yetişkin kadınların ihtiyaç duydukları ped ve tampona ücretsiz erişimleri amaçlandığı belirten Beştaş, “Bir kadın ortalama hayatının 2 bin 535 gününde regl olmakta ve bu yaklaşık yedi yıla tekabül etmektedir. Sağlık ile ilgili bu durum karşısında ped veya tampona ihtiyaç duyulmakta ve ne yazık ki ülkemizde de bu ürünler fahiş fiyatlara satılmaktadır. Temel ihtiyaçlar arasında olan bu ürünlere ulaşamamak ‘regl yoksulluğu’ olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’de ise en çok mevsimlik tarım işçileri, cezaevinde tutulan kadınlar, mülteciler ve büyük kentlerin yoksul kesimlerinde yaşayan genç ve yetişkin kadınlar regl yoksulluğu ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır” dedi.
Kadınlara tüm hijyen ürünlerini ücretsiz sunan ilk ülke İskoçya’dan örnek verilen teklifte, dünyada birçok ülkenin ped ve tampon gibi ürünlerin ücretsiz sunulması için çalışmalara başladığı belirtidi.
Beştaş, “Sağlığın insan hakkı olduğu ilkesinden sapmadan kadınların ihtiyacı olan, özellikle temel sağlık hizmetlerini eksiksiz her türlü politik tartışmadan uzak, gerektiği kadar ve nitelikli olarak topluma ulaştırmak ülkeyi yönetenlerin görev ve sorumluluğundadır” diyerek bu görev ve sorumlulukların Anayasa ile de koruma altına alındığını hatırlattı.
Regli dönemlerinde izin
Teklif ile regl döneminde olan kadınların 1 gün süreyle izinli sayılmaları amaçlandı.
Beştaş, “Her kadının farklı ve çeşitli rahatsızlıklarla birlikte yaşadığı regl dönemlerinde şiddetli kramplar, sancılar, psikolojik etkiler görülebilmektedir. 2012 yılında yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 20’sinin günlük aktivitelere müdahale edecek kadar ağrılı dönemler yaşadığını göstermiştir. Karın ve kasıklarda şiddetli ağrı, baş ağrısı, aşırı yorgunluk yaşanan semptomlardan bazılarıdır. Her ne kadar kadınlar bu sancılı sürece rağmen günlük hayatlarına devam edip çalışabilseler de regl süreçlerinde çalışmaya devam etmek çalışma koşullarını zorlayan bir etken olarak var olmaktadır” ifadesinde bulundu.
Filipinler, Çin, Tayvan, İtalya, Güney Kore, Endonezya regl izini veren ülkelerin başında geldiğini aktaran Beştaş, Türkiye’de regl izninin ilk olarak 2004 yılında yalnızca ‘ağır ve tehlikeli işler’ kapsamına giren işlerde çalışan kadınlara tanındığını söyledi.
Beştaş sundukları kanun teklifiyle bir taraftan 8 Mart gününün Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak adlandırılması resmi tatil ilan edilmesi, diğer taraftan kadınların çeşitli mağduriyetlerinin giderilmesi amacı güdüldüğünü söyledi.