Eğitim-Sen Merkezi Kadın Sekreterliği’nin, açıkladığı raporda Türkiye’nin eğitimde Dünya Cinsiyet Eşitsizliği sıralamasında bu yıl 5 sıra daha gerilediği belirtildi. Açıklamada kız çocuklarının okuma oranının eğitim kademesi yükseldikçe düştüğüne dikkat çekilirken “Siyasi iktidarın erkek egemen bakış açısı sonucunda eril ve saldırgan bir ortam yaratılmaktadır.” denildi.
Haber Merkezi – Eğitim Sen Merkezi Kadın Sekreterliği, 2014 yılına ait ‘Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu’nu yayımladı. Raporda, eğitimdeki cinsiyet ayrımcılığının artışına dikkat çekildi. Hükümetlerin verdiği verilere göre hazırlanan Dünya Cinsiyet Eşitsizliği raporunda geçen yıl 120. sırada bulunan Türkiye’nin, 5 sıra gerileyerek 125. sıraya yerleştiğini açıklayan Eğitim-Sen, 2014 yılında karma eğitim tartışmalarının temel gündem haline geldiğini belirtti. 19. Eğitim Şurası’nda gündeme getirilen karma eğitime son verilmesi önerilerinin Eğitim-Sen ve demokrat öğrenci velilerinin tepkileri sonucunda engellendiği hatırlatılan raporda, “Kadınların ekonomik, politik, sosyal ve toplumsal olarak ikincil konumlarının eğitim alanında da perçinlenmesi ve ‘kız okulları’ ve ‘erkek okulları’ söylemi daha fazla cinsiyetçilik, taciz ve şiddete neden olacaktır. Türkiye’deki cinsiyet eşitsizliği AKP Hükümeti’nin sürdürücüsü olduğu erkek egemen politikaların nedeni ve sonucudur” değerlendirmesi yapıldı.
Kız çocuklarının erkeklere oranla daha az okula gittiği vurgusunun dikkat çektiği raporta, eğitim kademesi yükseldikçe bu oran daha fazla artıyor. Kız çocuklarının %93’ü, erkek çocukların ise %95’i ilkokula giderken, erkeklerin üniversiteye gitme oranları kadınlarınkine göre %11 daha fazla. İnternet kullananların sadece %35’i kadınlardan oluşuyor.
Cinsiyet eşitsizliğinin artış gösterdiği bir başka faktör, bölgeler arasında görülüyor. Raporda, kız çocuklarının en az okullaştığı, devamsızlık ve okul terklerinin en fazla olduğu bölgelerin aynı zamanda ekonomik olarak en alt seviyede bulunan yerler olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, bu bölgelerde Kürt nüfusu yoğun olarak ikamet etmekte; anadilinde eğitim alınamaması kız çocuklarının okulla bağının daha hızlı çözülmesine neden olduğu ifadelerine yer verildi.
Okullarda yaşanan erkek egemen şiddetin taciz ve tecavüz sarmalında kadınları boğduğu, buna rağmen kadın öğrencilerin suçlu gösterildiği belirtilen raporda, LGBTİ öğrencilerin ise görmezden gelinmeye davam ettiği ifade edildi. Eğitim Sen Merkezi Kadın Sekreterliği, raporun sonuç bölümünde ise şu değerlendirmeyi yaptı. “Siyasi iktidarın erkek egemen bakış açısı sonucunda eril ve saldırgan bir ortam yaratılmaktadır. Bu süreçte sendikamıza büyük görevler düştüğünün farkındayız. Sendikamız öğretmenlerin sadece ekonomik, sosyal, politik ve kültürel haklarını savunmamakta; aynı zamanda demokratik, bilimsel, anadilinde, cinsiyet eşitlikçi eğitim sisteminin mücadelesini vermektedir. Üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle 2014 yılında cinsiyetçiliğe karşı sürdürdüğümüz kavga 2015 yılında büyüyerek devam edecektir.”