Milas’ın İkizköy Mahallesi’nde Limak Enerji ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji’nin Yeniköy ve Kemekköy Termik Santrali için kömür sahasını genişletmek için bölgedeki çam ağaçlarını kesmek istemesine karşı İkizköy’lü kadınların nöbeti ve direnişi devam ediyor.
Limak Enerji ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji’nin özelleştirme ile aldığı Yeniköy ve Kemerköy termik santralları için kömür sahasını genişletmek amacıyla bölgedeki çam ağaçlarını kesmek istemesine karşı İkizköylü kadınların başlattığı nöbet ve direniş devam ediyor.
Dün akşam saatlerinde kamyon ve kesim makinalarıyla ağaç kesimi için bölgeye gelen orman işçilerini, İkizköylü kadınlar durdurdu. Sabaha kadar bölgedeki nöbetlerini sürdüren kadınlar, ormanlarını savunacaklarını, buradaki ağaçları kestirmeyeceklerini belirterek, “Yine nöbetteyiz, yine direnişteyiz. Kim gelirse gelsin herkesin karşısındayız. Herkes bizimle olsun” dedi.
İkizköylülerin mücadelesi 2 yıldır sürüyor
İkizköylü kadınlar 1 Nisan’da da maden sahasında kesilecek çam ağaçlarını damgalamak için gelen Milas Orman İşletme Müdürlüğü ile YK Enerjinin görevlilerini engellemiş ve damgalama çalışmalarını durdurmuştu.
Aynı orman alanının kesimi için 2019 yılı Kasım ayında harekete geçen Milas Orman İşletme Müdürlüğünün çalışması, o zaman da İkizköyülerin alandaki müdahalesi ile durdurulmuş, yüzlerce imzalı dilekçe ile yapılan başvuru sonucu Orman Müdürlüğü kesimi 2020 yılı programından çıkarmak zorunda kalmıştı.
Termik santrallere yakıt sağlayan Linyit madeninde ÇED’siz kapasite artırımı yapılıyor
1979’dan beri Muğla’daki termik santrallere yakıt sağlayan ve neredeyse kesintisiz 15 km boyunca uzanan açık ocak linyit madeni, bu tarihe kadar ÇED’den muaf tutulmuş ve on binlerce dönüm orman ve tarım alanını yok ederek işletilmiş. 2014 yılındaki özelleştirmelerle Yeniköy ve Kemerköy Termik santralleri ile birlikte özel sektöre devredilen linyit madeninde YK Enerji hala ÇED’siz kapasite artırımı yapmaya çalışıyor. İki yıldır İkizköy’ün Akbelen mevkiindeki 600 dönümlük yaşlı ve doğal kızılçam ormanının da madene tahsis edilmek üzere kesimi planlanıyor.
Madendeki yeni saha açma ve kapasite artırımı çalışmalarının, termik santrallerde yürütülen kapasite artırımı projesi ile birlikte entegre ÇED’e tabi tutulması gerektiği gerekçesi ile İkizköylüler geçtiğimiz Aralık ayında mahkemeye başvurmuşlardı. Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti son olarak, farklı ruhsat alanlarının birleştirilerek maden kapasite artırımı projelerinin ÇED mevzuatının uygulanması zorunluluğundan kaçırıldığı iddiasını yerinde incelemek için İkizköy Linyit İşletmesi’nde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Keşif tarihinin ve bilirkişi heyetinin belirlenmesi bekleniyor.
Doğa Koruma ve Dayanışma Derneği kuruldu
Öte yandan, YK Enerji İkizköy ve komşusu olan Çamköy ve Karacahisar’da köylülerin tarla ve zeytinliklerini de kamulaştırmaya uğraşıyor. Ancak başta İkizköylüler olmak üzere, yöre halkı arazilerini şirkete satmamak ve kamulaştırılmasına da engel olmak için 2 yıldır zorlu bir mücadele yürütüyor. Mücadeleyi tüzel bir kimlik altında yürütebilmek için İkizköy, Karadam ve Karacahisar mahallelerinden yurttaşları bir araya getiren bir de doğa koruma ve dayanışma derneği kuruldu.