Boğaziçi Üniversitesi’nde kadın araştırmaları ve LGBTİ+ kulüplerinin ortak olarak kullandığı odanın polislerce aranması ve kilidinin değiştirilmesinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu Ofis koordinatörü Cemre Baytok da ücretsiz izne gönderildi.
Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı kararnamesiyle atanan Melih Bulu icraatlarına devam ediyor. Kayyum rektör olmasının yanı sıra üniversite kapısına kelepçe taktıran rektör olmasıyla da tarihe geçecek olan Bulu, üniversitede kadın araştırmaları ve LGBTİ+ kulüplerinin ortak olarak kullandığı odayı 29 Ocak gecesi polislere aratması ve odanın kilidini değiştirmesinin ardından Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu Ofisi’nin tek çalışanını da ücretsiz izne gönderdi.
Üniversitenin tüm mensuplarına yönelik olarak üniversitede cinsel taciz ve şiddeti önlemek üzere eğitimler vermek, politika geliştirmek ve eylem planı oluşturmak için çalışmalar yapmak üzere 2012 yılında kurulan Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK), akademisyenler, idari personel ve öğrenci temsilcilerinden oluşturulmuş bir komisyondu. Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu Ofisi’nin tek ücretli çalışanı olan Cemre Baytok ofis açıldığından bu yana koordinatör görevini sürdürmekteydi. Tek çalışanın ücretsiz izne gönderilmesiyle CİTÖK Ofisi’nin çalışmaları fiilen durdurulmuş oldu. Ofisin çalışmalarının fiilen durdurulmasının komisyonun işleyişini de etkileyeceğini duyuran Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü (BÜKAK) bir açıklama yayınladı. CİTÖK’e yönelik işlevsizleştirme çabasını kabul etmediklerini bildiren Kadın Araştırmaları Kulübü, “Kamuoyundaki yanlış kanının aksine CİTÖK kapatılmadı, çalışmaya devam ediyor ve biz de BÜKAK olarak bugüne kadar parçası olduğumuz komisyonda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz” denildi.
‘Mücadelemizi büyüterek sürdürmekte kararlıyız’
Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü yayınladıkları açıklamada şu görüşlere yer verdi;
“Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK), Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü’nün (BÜKAK) 2006 yılında başlayan kampüsteki cinsel taciz çalışmalarının bir sonucu olarak feminist akademisyenlerin de desteğiyle 2012 yılında kuruldu. Ardından kampüste öğrencilerin, idari ve akademik personelin erişebileceği fiziksel bir mekan olması fikriyle 2016 yılında CİTÖK Ofisi açıldı. CİTÖK’ün çalışmaya başlamasının ardından komisyonda düzenli çalışan bir koordinatör ihtiyacı ortaya çıktı. Bu ihtiyacın kaynağı; yapının, bünyesindeki akademik ve idari personelin ve öğrencilerin yoğunluklarından bağımsız işlemesini mümkün kılmasıydı.
Tacize maruz bırakılan her kademeden bireyin, akademisyen ya da öğrenci olmayan birine anında ya da dilediği zaman ulaşabileceği bir koordinatör olması; güç hiyerarşilerinden sıyrılabilmek, olası çıkar çatışmalarını önleyebilmek ve objektif bir danışmanlık verilebilmesi için çok önemliydi. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda 2016 yılında açılan ofisin koordinatörlük pozisyonunu Cemre Baytok üstlendi. Ancak 2 Nisan 2021 tarihinde öğrendiğimiz üzere Cemre Baytok iki aylığına ücretsiz izne çıkarıldı. Bu durum cinsel taciz vakalarında yönlendirme ve danışmanlık yapma görevinin sekteye uğraması tehlikesini barındırıyor.
Kampüsteki cinsel taciz mücadelesinde çok önemli bir yer tutan CİTÖK’e yönelik bu işlevsizleştirme çabasını kabul etmiyoruz. Okulda cinsel tacize karşı yürütülen mücadelenin bir kazanımı olan ve öğrencilerin sahiplendiği bir alan olan Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’nun işlevsiz hale getirilmesine izin vermeyeceğiz. Komisyonda yer alan fakülte temsilcileri, öğrenci temsilcileri, idari personeller görevlerine devam etmektedir. Kamuoyundaki yanlış kanının aksine CİTÖK kapatılmadı, çalışmaya devam ediyor ve biz de BÜKAK olarak bugüne kadar parçası olduğumuz komisyonda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz. Sürecin takipçisi olacağız! Bugüne kadar her alanda olduğu gibi mücadelemizi büyüterek sürdürmekte kararlıyız.”
‘Eril şiddet ve ayrımcı devlet politikaları herkesi hedef almaktadır’
Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü de (BÜLGBTİ+) Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’nun (CİTÖK) ofis koordinatörü Cemre Baytok’un ücretsiz izne çıkarılmasına tepki gösterdi. Yaptıkları açıklamada “CİTÖK’ü işlevsiz kılmaya yönelik bu kararın ve İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararının derhal geri çekilmesi”ni talep ettiler.
“Kamuoyuna duyurulur,
Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü’nün (BÜKAK) girişimleriyle kurulan ve 2012’den itibaren komisyon, 2016’dan itibaren ofis olarak işleyen Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’nun (CİTÖK) ofis koordinatörü, ofisin ücretli tek çalışanı, ofise ulaştırılan başvuruları değerlendiren tek kişi olan Cemre Baytok Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Boğaziçi Eğitim Turizm (BUTEK) imzasıyla kendisine ulaştırılan bir bildirimle ücretsiz izne çıkarıldı. Karara gerekçe olarak “Koronavirüs önlemleri kapsamında Resmi Gazete’de yayınlanan Geçici Madde Düzenlemesi” gösterildi. Çeşitli bahanelerle ve yalan iddialarla Boğaziçi Üniversitesi Lezbiyen, Gey, Bisesksüel, Trans, İnterseks ve Artı Çalışmaları Kulübü’nü (BÜLGBTİ+) resmen kapatan Melih Bulu yine aynı yöntemle bu sefer de CİTÖK’ü işlevsiz hale getirdi.
Aşikardır ki bu karar iktidarın tüm feminist itirazlara kulağını tıkayarak aldığı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından ve sindirmeci kayyum politikalarından azade düşünülemeyecek bir karardır. Ülke genelinde hükümet eliyle meşrulaştırılan eril şiddet yine aynı hükümetin bir uzantısı niteliğindeki kayyum Melih Bulu ile Boğaziçi Üniversitesi’ne de sirayet ettirilmeye çalışılmaktadır. Baskı ve korku politikalarının dehşetengiz biçimde hayatımıza müdahil edildiği şu günlerde eril şiddet ve ayrımcı devlet politikaları herkesi hedef almaktadır. CİTÖK’ü fiilen sonlandırmaya yönelik bu karar kayyum diktası altındaki kadınlar ve lgbti+’lar başta olmak üzere tüm Boğaziçi mensuplarını güvensizliğe, güvencesizliğe itmektedir. Talebimiz CİTÖK’ü işlevsiz kılmaya yönelik bu kararın ve İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararının derhal geri çekilmesidir. Tekrar tekrar hatırlatıyoruz: Kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz.”