Türkiye Ormancılar Derneği, Antalya Köprülü Kanyon ve Termessos Milli Parkı ile Isparta Kovada Gölü ve Kızıldağ Milli Parklarının yanı sıra Konya Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda odun üretimi planlandığını açıkladı
Türkiye ormanlarından yapılan odun üretimi son 4 yıl içinde yüzde 53 oranında artırıldı. 2017’de 18,5 milyon m3 olan odun üretimi 2020’de 28,5 milyon m3’e yükseldi. Endüstriyel üretim baskısı Türkiye ormanlarını yutacak. Ağaç kesiminde sıra milli parklara geldi. Köprülü Kanyon, Termessos, Kızıldağ, Kovada ve Beyşehir milli parklarındaki ormanlarda odun üretimi yapılacak.
Gazeteci Yusuf Yavuz’un haberine göre, ahşap endüstrisinin baskısı Türkiye ormanlarından yapılan odun üretimini son 4 yıl içinde yüzde 53 oranında artırdı. 2017’de 18,5 milyon m3 olan odun üretimi 2020’de 28,5 milyon m3’e yükseldi. Bu olağanüstü artış Türkiye ormanlarında kesim baskısı yaratırken işletme ormanlarının yanı sıra Milli Parklardan da ağaç kesimi yapmak için amenajman planları hazırlanması tepkiyle karşılandı.
Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Antalya’daki Köprülü Kanyon Milli Parkı dışında Termessos Milli Parkı ile Isparta’daki Kovada Gölü Milli Parkı ve Kızıldağ Milli Parklarının yanı sıra Konya’daki Beyşehir Gölü Milli Parkında odun üretiminin planlandığını açıkladı. “Milli parklar ve diğer korunan alanlar mutlaka odun üretimi dışında tutulmalıdır” görüşüne yer verilen açıklamada, Bu alanların amenajman planlarında son hasılat etasının belirlenmiş olması çok olumsuz bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Üretim ormanı değil de, korunan alan olarak yönetilmekte olan bu alanların odun üretimi mantığı ile planlanmış olması korunan alan yönetimi anlayışına hem hukuki, hem de bilimsel açıdan uygun değildir” denildi.