Japonya’da 11 Mart 2011’de gerçekleşen 9,0 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrasında meydana gelen Fukuşima nükleer faciasının ardından 10 yıl geçti. Fukuşima, Çernobil’in ardından gerçekleşen en büyük nükleer facia olarak tarihe geçti.
11 Mart 2011’de ada ülkesi olan Japonya’da tarihi görülmemiş bir deprem meydana geldi. Japonya’nın Tohoku bölgesinde gerçekleşen deprem 9.0 şiddetinde ölçüldü. Japonya’nın ada ülkesi olmasından dolayı kaynaklanan tsunami büyük dalgalara neden oldu. 9,0 büyüklüğünde Tohoku depremi ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali’nde peş peşe patlamaların yaşanmasına neden oldu. Yaşanan facianın ardından yaklaşık 18.500 insan hayatını kaybetmiş ve 4000 insanın ise kayıp olduğu rapor edilmiştir.
9,0 büyüklüğünde Tohoku depremi ve ardından oluşan tsunami Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali’nde peş peşe patlamalar meydana gelmesine neden oldu.
Ardından santraldeki soğutma sistemi arızalanarak, yakıt çubukları açığa çıktı ve olması gerekenden 50 kat daha fazla radyoaktif atık çevreye yayıldı.
18 bin 500 kişi hayatını kaybetti
Felaketin ardından 160 binden fazla kişi başka yerlere taşınmaya zorlandı. Japon Hükümeti’nin verilerine göre facianın yaşandığı anda 2 bin 202 kişi deprem nedeniyle, 1 kişi radyasyon nedeniyle hayatını kaybetti.
Santralde çalışan 2 işçi radyosyan yanıkları nedeniyle, 37 işçi ise fiziksel yaralanma sonucu hastaneye kaldırıldı. Ancak, günümüze dek yaklaşık 18 bin 500 kişinin radyasyonun etkileri nedeniyle yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.
10 yılın ardından facida kaybolan insanların bedenleri aranmaya devam ediyor.