Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın işletmeciliği yapan şirketin çalışma süresi bugün (27 Ocak 2021) bitti. Fatsalılar yaptıkları açıklamada şirketin alanı genişletme girişimine izin verilmemesi isterken, şirket maden sahasında çalışmayı illegal olarak sürdürüyor.
SiyasiHaber
2014 yılında Fatsa Bahçeler Mahallesi’nde başlatılan siyanürle altın ayrıştırma çalışması döneminde fındık bahçeleri, kestane ormanı kesilmiş; sular kirletilmişti. Şirketin çalışmalarını durdurmak için hukuki girişimlerde bulunulmuş, kamuoyunu harekete geçirmek için panellerden basın açıklamalarına, yürüyüşlerden mitingler kadar bir dizi etkinlik gerçekleştirilmişti. Maden sahasına kurulan direniş çadırı ise bilinmeyen kişiler tarafından yakılmıştı.
Faaliyet alanını büyütmek isteyen şirket yeni ÇED süreci başlattı. Şirketin sürdürmek istediği faaliyete karşı halk tepki vermeye devam ediyor. Bu tepkinin bir biçimi olarak Fatsalılar her gün sessiz kitap okuma eylemini de sürdürüyorlar.
Fatsa’da altın işletmeciliği yapan Altıntepe Şirketi’nin çalışma süresi bugün (27 Ocak 2021) sona eriyordu. Ordu Çevre Derneği’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetleme Müdürlüğü’ne yazdığı yazıya verilen yanıtta şirketin çalışma süresinin bugün itibariyle bittiği belirtiliyordu. Fatsalılar şirketin arama izin süresinin uzatılmamasını talep ederken, maden sahasına sokulmayan yurttaşlar şirketin süre bitimine rağmen bugün faaliyetini sürdürmeye devam ettiğini ifade ettiler.
Ekoloji örgütleri gelişmeye ilişkin olarak bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasının öne çıkan başlıkları şöyle:
Sesimizi daha fazla yükselteceğiz
Çalışma süresinin bitmesi nedeniyle maden alanında yapılan etkinliğe Ordu Çevre Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu, Tüm Köy Sen Ordu Şubesi ve maden bölgesindeki mahalleden yurttaşlar katıldı.
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül yaptığı açıklamada, “Yıllardır maden işletmesinin vereceği zararları anlattık. Artık verdiği zararlar tüm çıplaklığıyla karşımızda. Ordu Çevre Derneği olarak, ÇED dosyalarını incelediğimizden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne şirketin çalışma süresinin bitip bitmediğini öğrenmek için dilekçemizi gönderdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nün birinci yazıda çalışma süresinin 10.09.2020 yılında biteceğini bildirdi. Süre dolunca yeniden dilekçe verdik, bu kez 02.12.2020 tarih ve 25870 sayılı yazısı ile sürenin ikinci kez uzatıldığını ve çalışmanın 27 Ocak 2021 tarihinde biteceğini bildirdi. O gün, bugündür. Şirketin çalışma süresi bitti. Buradaki çalışma artık duracak. Hatta alanı büyütmek için başlatılan yeni ÇED’e onay verilmemelidir. Sesimizi daha fazla yükselterek, toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.” dedi.
Keyfiyete izin yok
Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve ORÇEV YK Üyesi Coşkun Özbucak da, “Burada keyfi uygulamalar var. Burada olduğu gibi ülkenin her tarafında kural tanımazlık var. Yollara, ormana hafriyat döktüler. Şu an yeni ÇED süreci tamamlanmadan ağaçlar işaretleniyor. Bu nedenle hep birlikte ekolojik yıkımı engellemek için ortak çabamız sürecek. İklim değişikliğinden dert yanmanın anlamı yok. Ekolojik yıkıma neden olan bu tür çalışmalar durdurulsa iklim değişikliği olmaz. Dereler kurudu. sular kirlendi. Sebzeler zarar gördü. Şirketin çalışma süreci bitti ama siyanür ve ağır metaller nedeniyle vereceği zarar devam edecek. O nedenle şirketin alanı büyütme girişimine izin vermeyelim. Geleceğimize sahip çıkma hakkımızı kullanalım.” çağrısı yaptı.
Üretici köylü zarar görüyor
Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, maden ve enerji şirketlerinin doğayı pazar olarak görmesi nedeniyle tarımın olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, “Ülkede uygulanan tarım politikaları nedeniyle üretici köylü olarak yoksullaşıyoruz. Tarımda dışa bağımlılık nedeniyle üretemez olduk; ürettiklerimizi de değerinde satamıyoruz. Bu yetmezmiş gibi maden ve enerji şirketlerinin tarım alanlarını yok etmeleri, sularımızı zehirlemeleri nedeniyle de zarar görüyoruz. Tarım, yaşam demektir. Tarıma verilen her zarar, geleceği yok etmenin adımıdır. Tüm Köy Sen olarak ekolojik yıkıma karşı durmak görevimizdir. Bu maden alanı kapatılmalı, alanı büyütmesine izin verilmemelidir.” dedi.
Hükümetin umurunda değiliz
Derelerin Kardeşliği Fatsa Sözcüsü Osman Güvenalp ise, “Ülke kaynakları kişilere rant uğruna har vurulup harman savruluyor. Doğada ne taş, ne orman, ot ne de içecek temiz su kaldı. Her şeyimiz yabancı sermayenin kullanımına sunuldu. Artık hükûmetin umurunda bile değiliz. Hükümete göre artık yaşam alanları yok. Rant alanları var. Ülkenin tüm kaynakları sanki mezatta çıkarılmışçasına satışa çıkartılarak kısa vadede kâr elde etme mantığıyla ülkeye zarar verildiği görmezden gelinmektedir. Gel gör ki şu gördüğünüz coğrafyada yasalar çoktan çiğnenmiştir, hak edilmeyen sahalarda cebren faaliyetler devam ettiriliyor. Derhal bu yanlışlardan dönülmelidir.” dedi.