HDP Milletvekili Gergerlioğlu’nun 30 kadına cinsel işkence yapıldığını Meclis’te gündeme getirmesinin ardından “ÇıplakAramaya SessizKalma” hashtagı Twitter’da Türkiye’de 1., dünyada ise 14. sıraya oturdu.
Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Meclis’de Uşak Emniyet Müdürlüğü'nde 30 kadına cinsel işkence yapıldığını ve olayın örtbas edilmeye çalışıldığını açıklamasının ardından sosyal medyada büyük tepki oluştu. Yapılan paylaşımlarla "ÇıplakAramaya SessizKalma" hashtagi Twitter’da Türkiye'de 1., dünyada ise 14. sıraya oturdu.
HDP Milletvekili Gergerlioğlu, sadece kadınların değil, erkeklerin de çıplak arama işkencesine maruz kaldıklarına ilişkin şikayetlerde bulunduğunu söyledi.
'İşkence gizlenmeye çalışılıyor'
Gergerlioğlu, 30 kadının çıplak arama işkencesine maruz kalmasına ilişkin şunları aktardı: "31 Ağustos tarihinde Uşak Emniyet Müdürlüğünde 30 üniversite öğrencisine yapılan bu tacizi o günlerde bana ulaşan mağdurlar kanalı ile de gündeme getirdim. Bu durum sosyal medyada da tepkiye neden olmuştu. Uşak Emniyeti konu hakkında tatmin etmeyen bir açıklama yapmıştı. Bu cevapla da meseleyi örtbas ettiklerini düşündüler. Sonrasında bize başvuran mağdur öğrenci kadınlar aradan 4 ay geçmesine rağmen hâlâ psikolojik sıkıntılar yaşadıklarını belirttiler. Meclis'te bütçe görüşmeleri sırasında bu konuyu tekrar gündeme getirdim. Yine önemli bir tepki oluştu ve bakanlığın ciddi bir açıklama yapması istendi. Gözaltı merkezlerinde çıplak arama artık bir gerçek oldu bunu her kesimden insandan duyuyoruz. Gizlemenin bir anlamı yok, mutlak surette bu konunun çok ciddi şekilde araştırılması gerekmekte.
Bana ve medyaya bunu anlatan öğrenciler Uşak Emniyeti'nde çamaşırlarının dize kadar indirilerek 3 kere otur kalk hareketlerinin yapılmasının istendiğini ve bu talimat karşısında neye uğradıklarını şaşırarak tekrar tekrar söyleneni yaptıklarını belirttiler. Genç kadınların sosyal baskı ve ülkede hukuk olmaması nedeniyle kendilerini güvende hissetmedikleri için yakınlarına bile konuyu anlatırken zorlandıklarını gördük. Medyaya söylemekse onlar için çok daha zor hatta çoğu zaman imkansız. Yaşatılan tam olarak cinsel işkencedir."
Yaptığı başvurulara rağmen yetkili makamlardan bir dönüş olmadığını belirten Gergerlioğlu, "Daha önce de pek çok kez gündeme getirdiğimiz bu çıplak arama onur kırıcı bir muameledir. Meselenin örtbas edilmeye çalışıldığını düşünüyoruz. İçişleri Bakanı Meclis'te öyle bir cevap vermek yerine adımı anarak, daha önce de cevap vermediği 90 soru önergem olmasına rağmen, bana 'yalancı' dedi. Sorularımıza cevap veremeyenler iftirayla biz dönüyorlar. Resmi makamların duyarsızlığı dikkat çekicidir" dedi.
'Olayın ortaya çıkışı başkalarını da cesaretlendirdi'
Bu olayı kamuoyuyla paylaştıktan sonra, çok daha fazla kadının kendisine ulaşarak hapishanelerde işkence ve tacize maruz kaldıklarını söylediklerini aktaran Gergerlioğlu, "Bunların birçoğunu sosyal medyada da paylaştım. Belli ki çok kadın bu tacize maruz kalmış ancak söyleyememiş. Bu olayın ortaya çıkışı onları cesaretlendirdi. Yıllarca saklayıp unutamadıkları tacizleri bana iletiyorlar. Adet dönemindeki kadınların ped kontrollerini defalarca Adalet Bakanlığına sormamıza rağmen yanıt alamadığımız gibi… Üstüne bu konuda da yığınla şikâyet aldık. Biz yüzümüz kızararak okuyoruz ancak yapanlar hiç utanmamış. Bu tacize maruz kalanlar çıplak arama yapılanlar sadece kadın değil çocuklar ve bebekler de bu muameleyle çok fazla karşılaşmışlar" şeklinde konuştu.
'Erkeklerden de çok fazla ileti aldım'
Duvar'a konuşan Gergerlioğlu, sadece kadınların değil, erkeklerin de işkenceye maruz kaldığını belirtti. Gergerlioğlu, şunları söyledi: "Erkeklerin de aynı şekilde çıplak aramaya maruz kaldığını gördük. 2,5 yaşındaki çocukların bezlerinin açılıp her yerine dokunulması durumunu büyük üzüntüyle dinledik. Zaten bize öncesinde de çıplak arama olacak diye aylarca hastaneye gitmeyen mahpusların iletileri gelirdi. Sırf çıplak arama olacak diye hasta olmasına rağmen hastaneye gitmeyen çok mahpus olduğunu öğrendim. #MeToo Hareketi kadınların yıllardır kendilerine yapılan tacizi ifade etmeleri için bir platform oldu. Ben de tacize uğrayan bu kadınların seslerini çıkarmaları için destek oluyorum. Bu çağrımın çok önemli bir karşılık bulduğunu biliyorum hatta daha fazlasının ortaya çıkamadığının farkındayım. Hiçbir kesim bu konuda mağdurun kimliğine bakmamalı ve ayrımcılık yapmamalıdır."
Kaynak:ETHA