Kazdağları’nda ekoloji örgütlerinin mücadelesi ve 1 yılı aşkın süre devam eden 7/24 Çadırlı Direniş sonuç verdi. Ruhsat süresi 1 yıl önce dolan ve işgalci konumundaki Alamos, maden sahasından çekildi. Doğa ve yaşam savunucuları “Bu bir kazanım ancak mücadeleye devam” dedi.
SiyasiHaber
Kazdağları’nda doğayı talan eden ve 1 yılı aşkın süredir ruhsatsız bir şekilde Kirazlı Altın Madeni sahasında varlığını sürdüren Alamos Gold’a karşı yürütülen Kazdağları Direnişi kazanımla sonuçlandı. Kanadalı Alamos Gold önceki gün Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile bir protokol imzalayarak, sahayı teslim etti. Ancak Alamos Gold’un şantiye binaları, iş makinaları ve güvenlik personeli sahada bulunmaya devam ediyor. Bu durum Alamos Gold’un çekildiği sahanın, Kazdağları’nda ruhsatı bulunan Cengiz Holding, Koza Holding ya da Varlık Fonu’na devredilmiş olabileceği veya devredileceği şüphelerini ortaya çıkartıyor.
Alamos Gold’un sahayı terk etmesinde Çanakale’de ekoloji örgütlerinin yıllardır yürüttükleri mücadelenin ve 1 yılı aşkın süredir Kirazlı Balaban’da gerçekleşen 7/24 çadır nöbetinin etkisi büyük. Süren mücadeleler sonucunda geçtiğimiz yıl Ekim ayında ruhsat süresi dolan Alamos Gold’un ruhsat süresi uzatılmamıştı. 1 yılı aşkın süredir de Kaz Dağları Direnişçileri ‘Ruhsatsız Alamos Kazdağları’nı Terk Et” diyerek Kirazlı Balaban’da çadır nöbetini sürdürüyorlardı. Çadır nöbeti geçtiğimiz ay jandarmanın müdahalesiyle sonlandırılmış ve nöbet alanı tahliye edilmişti.
Önceki gün imzalanan protokolle Alamos Gold Kirazlı Altın Madeni sahasından çekildi. Alamos Gold ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalan protokolde, Alamos Kirazlı Altın Madeni Şantiye Şefi, Alamos Gold avukatı, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden iki mühendis ve iki orman muhafaza memuru ile Orman Bölge Müdürlüğü’nün avukatlarının imzası bulunuyor.
Protokolün detayları Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Alamos Gold tarafından kamuoyuna açıklanmazken, cevap bekleyen kimiler sorular ortada duruyor.
Maden sahası ilgili şirkete tahsis edilirken yapılan tahsis protokolünde madencilik faaliyetinin sonunda sahanın rehabilite edilmesi protokole bağlanıyor. Bu protokole göre, maden sahasından sıyrılan canlı toprağın depolanarak, saha terkedilirken bu toprağın yeniden sahaya serpilmesi ve üzerine fidan dikilmesi gerekiyor. Bu iki yöntemle yapılabiliyor. Birinci yöntemde bu işlem maden şirketi tarafından yapılıyor, İkinci yöntemde ise şirket Orman Bölge Müdürlüğü’ne Ağaçlandırma Tescil Bedeli adı altında para ödüyor ve rehabilitasyon süreci Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütlüyor.
Söz konusu Kirazlı Altın Madeni projesinde ikinci yöntem tercih edilmiş. Yani Alamos Gold Orman Bölge Müdürlüğü’ne Ağaçlandırma Tescil Bedeli ödemiş. Yani sahanın rehabilitasyon yükümlülüğü Orman Bölge Müdürlüğüne ait. Ancak sahayı teslim eden Alamos’a devlet tarafından bir tazminat ödendiği belirtiliyor. Bu Orman Bölge Müdürlüğü’nün rehabilitasyon bedeli de dahil olmak üzere Alamos’a masraflarını ödediği anlamına geliyor.
Alamos Gold yüzbinlerce ağacı katletti, sahadaki canlı toprağı sıyırıp attı. Ekolojik dengeyi ve yaban hayatının dengesini bozdu. Hem de üzerine tazminat alarak sahayı teslim etti. Tüm bu ekolojik katliamdan Orman Bölge Müdürlüğü ve Alamos Gold ortak sorumlu görünüyor.
Kazdağları direnişçileri Alomos Gol’un sahayı teslim etmesini bir kazanım olarak ele alıyor ama yeterli görmüyor. Kazdağları’nın kurtulması için 1 yılı aşkın süre nöbet tutan doğa ve yaşam savunucularına toplam 500 bin liranın üzerinde para cezaları kesilirken, Alamos’a tazminat ödenmesini kabul edilemez buluyor, mücadeleye devam diyorlar. Alamos’un terk ettiği alanın Cengiz Holding, Koza Holding ya da Varlık Fonu’na devredilebileceği endişesi yaşıyorlar. Bu sürecin takipçisi olacaklarını ve saha yeniden rehabilite edilerek ağaçlandırılıncaya kadar Kazdağlarında mücadeye devam edeceklerini vurguluyorlar.