Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) 2-8 Kasım tarihleri arasında pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirilecek. Festivalin sloganı “Savunanları Savunun”.
Bozcaada Belediyesi organizasyonuyla gerçekleşen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) 2-8 Kasım tarihleri arasında pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak bir platform aracılığıyla online olarak gerçekleştirilecek. Yönetmenliğini Petra Holzer'in, koordinatörlüğünü de Ethem Özgüven'in üstlendiği festivale bu sene Türkiye’den 80, tüm kıtalardan 500'ü aşkın belgesel ve film başvurdu. Başvuruda bulunan ülke sayısı ise 75 oldu.
Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu Global Witness’in 2018 yılında yayınladığı rapora göre, 2018 yılında her hafta 3 kişi çevre ve doğa savunucusu olduğu için öldürüldü. Ölümler en çok madencilik, tarım ve baraj sektörlerinde yaşandı. Madencilik sektörüne karşı çevreci protestolara katılan 43 kişi yaşamını yitirdi.
En son Tendele Coal tarafından işletilen açık maden ocağının genişletilmesine karşı verilen mücadelede önde gelen bir isim olan 65 yaşındaki Güney Afrikalı çevre aktivisti Fikile Ntshangase evinde vurularak öldürüldü.
Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin yönetmeni Petra Holzer, “Savunanları Savunun” sloganından hareketle bu seneki filmler arasında aktivistlerin çektiği yapımların ve yerli halklardan oluşan savunucuların hem kendi mücadelelerini anlattıkları hem de kendi çektikleri filmlerin oldukça dikkat çekici olduğunu belirtti.
Festival belgeselleri arasında, sular altında kalmakta olan Hasankeyf’te 21 günlük yaşam döngüsünü anlatan Rûken Tekeş imzalı “Aether” ile inşaat ve otoyol projeleriyle Karadeniz kıyılarına verilen tahribatları gözler önüne seren Türkiye-Almanya ortak yapımı “Kuzey Ormanları” Türkiye’deki ekoloji sorunlara dair iki dikkat çeken belgesel olarak göze çarpıyor.
ABD yapımı ‘Artifishal’ filmi Washington, Oregon bölgesindeki nehirlerde vahşi somon balıklarının karşı karşıya olduğu yok oluş sürecini ve nehirlere atılan ama hiçbir fayda getirmemesi bir yana hastalık getiren suni somonlarla ilgili.
‘Amussu’ filmi Afrika’nın en büyük gümüş madenine karşı yerel halkın direnişini anlatıyor.
‘Green Blood (Yeşil Kan)’ çevre gazetecilerinin dünyanın her yerinde açık ve savunmasız birer hedef haline geldiğini anlatan acı bir öykü.
Sağlık konusu ile ilgili Almanya ve Avusturya yapımı iki film var. Almanya ve Avusturya yapımları olan bu filmler ‘TrustWho (DSÖ’ye Güven)’ ve ‘Fever (Ateş)’ filmleri. Şu sıralar tüm dünyanın gündeminde olan Dünya Sağlık Örütü ile ilgili film buradaki bozulma ve işlevsizlikle ilgili. Her iki film de ilaç endüstrisine getirilmiş çok ciddi eleştiriler içeriyor.
Türkiye haricinde İtalya, Fas, Katar, Birleşik Devletler, Hindistan, Fransa, Çekya, Almanya, İsviçre, Letonya, Norveç, Litvanya, Birleşik Krallık, Avusturya ve Meksika’dan başvuran eserler finalde yer alacaklar.
Kısa süre önce Youtube kanalı açılan BIFED'in bu kanalında temiz gıdaya ulaşma noktasında küçük üreticilerle yapılan online görüşmeler, film gösterimleri, festival tanıtım videoları ve özel röportajlar da yer alıyor. Festivalde bu sene aktif olarak kullanılacak Youtube kanalından canlı yayınlar, 15 belgesel haricinde Panorama ve Türkiye Panoraması kuşağında da 23 belgesel gösterilecek. Yönetmenlerle görüşmeler, soru-cevap etkinlikleri de gerçekleştirilecek.