Sinop’a kurulması planlanan nükleer santral için hazırlanan ÇED raporu “olumlu” oldu. Sinop Nükleer Karşıtı Platform, raporun hukuksuz olduğunu belirterek dava açacaklarını açıkladı
Yurttaşların tüm itirazlarına rağmen Sinop Nükleer Santralı için nihai çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda ‘halkın görüşlerinin dikkate alındığı’ iddia edildi. ÇED raporunda proje bedelinin 12 milyar dolar olduğu ifade edildi.
Birgün'ün haberine göre ÇED olumlu kararının hukuki olmadığını belirten Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri dava açacaklarını belirtti. Birçok yurttaş, sivil toplum örgütünün (STK) yanı sıra Sinop Belediyesi’nin de karara itiraz edeceği ifade edildi. Projenin kimin yapacağına ilişkin soru işaretleri sürerken santralın yapılacağı İnceburun mevkiinde ağaç katliamı hâlâ sürüyor.
Sinop nükleer santral projesini gerçekleştirmeyi taahhüt eden Japonya, 2018 yılının başında Milletlerarası Anlaşma‘dan çekilmiş, reaktörlerin yapımı için görevlendirilen Mitsubishi-Areva konsorsiyumu da sonlandırılmıştı. Projeyi yapacak şirket, Mitsubishi devredeyken yüzde 49 hisseye sahip olacağı belirtilen EUAS International ICC Merkezi Sinop Nükleer Güç Santrali(NGS) Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi adına Assystem ENVY Enerji ve Çevre Yatırımları A.Ş. oldu. Şuan da ÇED olumlu kararı verilen santralın ne geçerli bir anlaşması da ne de reaktörlerin inşaatı için belirtilen bir şirket söz konusu.
2018 yılında ÇED süreci kapsamında yapılan inceleme değerlendirme komisyonu toplantısına Sinoplular alınmamış, ancak toplantı yapılmış sayılmıştı.
ÇED raporuna ilişkin dava açacaklarını belirten Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Kayhan Konukçu, “ÇED süreci askıya alındığında da itirazlarımızı yapmıştık. Görmezden geldiler. Hukuki mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ayrıca alanlarda olacağız, sesimi yükselteceğiz” dedi.
"Ölüler elektrik kullanamaz"
1996 yılından bu yana nükleere karşı mücadele verdiklerini belirten Konukçu, “Çernobil’in patladıktan 10 yıl sonra Sinop’ta çocukların ölü ve sakat doğduğunu gördük. Bunun üzerine nükleere karşı sesimizi yükseltmeye başladık. Nükleer enerjinin pahalı olduğunu biliyoruz. Enerjiye, ekonomiye yararı olmayacağı ortada. Biz sadece Sinop’ta değil dünyanın her yerinde nükleere ve nükleer silahlanmaya karşıyız. Çünkü ölüler elektrik kullanamaz” diye konuştu.
"İktidar süreci bizden kaçırdı"
Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala ise bu kararı ‘yıkım’ olarak değerlendirdi. İktidarın ÇED sürecini kendilerinden kaçırdığını ifade eden Pala, “ÇED süreci bizlerden, sivil toplum kuruluşlarından hatta milletvekillerinden dâhi kaçırılmaya çalışıldı. Biz bu süreçte değişik çalışmalar nükleer santralın parasal, toplumsal ve çevresel olarak etkilerini dile getirdik. Neden karşı olduğumuzun gerekçelerini sıraladık. Kararın pandemi sürecinde bir gece yarısında yayınlanması da ayrıca garip bir durum. Sanayi ve ticarethanelerde elektrik tüketiminin düştüğü, dövizin çok arttığı dönemde ‘yıkım kararı’ olarak değerlendirmek gerekli” ifadelerini kullandı.
"Karar yok hükmündedir"
ÇED olumlu kararının yok hükmünde olduğunu belirten Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “Süreci başından beri takip ediyoruz. Bu karar anti demokratik şekilde alınmıştır. Her türlü mücadelemizi sürdüreceğiz. Sokakta da mücadele etmeye devam edeceğiz. Nükleer santral bizim kırmızı çizgimizdir. Sinoplu’nun istemediği bir şeyi kimseye dayatamaz. ÇED olumlu kararına itiraz davamızı da açacağız” diye konuştu.