Sinop’taki nükleer santral projesi için ÇED olumlu raporunun alındığı ortaya çıktı. Sinop Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri, ÇED olumlu raporuna itiraz ederek dava açtı.
Sinop Nükleer Santral Projesi ile ilgili olarak ÇED yönetmeliği gereğince hazırlanan nihai ÇED Raporunun ÇŞB’na sunulduğu ve 11 Eylül 2020 tarihinde ÇED olumlu raporu alındığı ortaya çıktı.
Sinop Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri'nden itiraz!
Sinop Adliyesinde Sinop Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri; TTB, KESK, TMMOB’ye bağlı; EMO, JMO, Metalurji Müh. Odası, ŞPO, Sinop Barosu, Cumhuriyet Halk Partisi Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanlığı, Ayancık Belediye Başkanlığı, SNKPDER, Sinop ÇDD, ÇYDD Sinop Şubesi, Ayancık Çevre Koruma Derneği, Sinop Kent Hakları Derneği ve Sinoplu Yurttaşlar grubu, Sinop NS ÇED olumlu raporuna itiraz ederek dava açtı.
Sinap Nükleer Karşıtı Platform ÇED olumlu raporuna yapılan itirazın ardından Sinop Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.
Açıklamanın tam metni:
Tüm Baskılara rağmen Sinop'ta Nükleer Santral Yaptırmayacağız!
Bilindiği üzere Sinop İli Merkez İlçesi, Abalı Köyü İnceburun Mevkii’nde EUAŞ İnternational ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan “Sinop NS” Projesi ile ilgili olarak ÇED yönetmeliği gereğince hazırlanan nihai ÇED Raporunun ÇŞB’na sunulduğu ve 11 Eylül 2020 tarihinde ÇED olumlu raporu alındığını ne yazık ki öğrenmiş bulunuyoruz.
Bu nedenle de bu gün Sinop Adliyesinde Sinop Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri; TTB, KESK, TMMOB’ye bağlı; EMO, JMO, Metalurji Müh. Odası, ŞPO, Sinop Barosu, Milletvekilimiz Barış KARADENİZ, Sinop Belediye Başkanlığı, Ayancık Belediye Başkanlığı, SNKPDER, Sinop ÇDD, ÇYDD Sinop Şubesi, Ayancık Çevre Koruma Derneği, Sinop Kent Hakları Derneği ve Sinoplu Yurttaşlar grubu olarak Sinop NS ÇED olumlu raporuna itiraz ederek davamızı açtık.
06 Şubat 2018 tarihinde ÇED Başvuru Dosyasının açıklanacağı Sinop Halkını Bilgilendirme toplantısına Sinop halkı alınmamıştır. Sinop halkının bilgilendirme toplantısının yapılacağı salona girmelerini önlemek içinde toplantının yapılacağı Sinop Üniversitesi Uygulama Oteli konferans salonuna 2 km mesafede güvenlik güçlerince bariyer oluşturularak Halkın katılımı önlenmiştir.
Toplantıya; başta Sinop halkı olmak üzere Belediye Başkanları, Milletvekilleri ve Sinop Nükleer Karşıtı Platform üyeleri (Dernekler, Sendikalar ve Siyasi Partiler) alınmamışlardır. Salonda var olduğu söylenen iktidar Partisi Milletvekili ve yandaşları ile Öğrencilerin bulunması bu toplantının yapılmış olması anlamına gelmezdi ve biz bunun yok hükmünde olduğunu söylüyoruz.
Yine Sinop’ta yapmaya çalışılan ÇED’in Halkı bilgilendirme Toplantısının devamı niteliğinde olan ve Ankara/İLBANK A.Ş. Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilmeye çalışılan İDK (İnceleme Değerlendirme Kurulu) toplantısı da yok hükmünde olup, kabul edilemez. Ve tarafımızdan da kabul edilmemiştir.
Biz diyoruz ki;
- Enerjinin Bir İnsan hakkı olduğu gerekçesinden hareketle, insanın sağlıklı ve adil bir yaşam sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjinin tedarik ve sunumu kamusal bir hizmeti gerekli kılmaktadır.
- 6 Şubat 2018 tarihinde Sinop’ta gerçekleştirilmeye çalışılan Halkın Katılımı toplantısına Sinop Halkı alınmamıştır. Alınmadığı gibi de toplantıya alınmayanlar hakkında 2911’den dava açılmış ve ilk mahkeme olaydan tam 22 ay sonra 21 Ocak 2020 de görülmüştür. 4 Mart 2020 tarihinde görülen 3. mahkeme sonunda da haklarında dava açılan arkadaşlarımız beraat etmişlerdir.
- Dışa bağımlılığı daha da arttıran NS’nin atık sorunu çözümlenememiş, bünyesinde birçok risk taşıyan ve gelişmiş ülkelerin bile artık terk etmeye başladığı kendi ülkelerine tesis etmedikleri NGS projelerinden vazgeçilmelidir. Bu projeler tarihin çöp sepetine atılmalıdır.
- Uzun Süren ÇED süreci Sonunda Çevresel Etkileri de kapsayan Toplumsal Etki Değerlendirmesi çalışmaları, öngörülen enerji yatırımlarının bölgemiz halkının toplumsal yaşamına etkilerini de değerlendirecek bir içerikte yapılmalıdır. Bu proje başta Sinop olmak üzere Türkiye’nin ekolojik dengesini bozma yönünde ve Kapitalist ülkelerin menfaatleri doğrultusunda tesis edilmektedir. Bu anlamda Sinop/ İnceburun Yarımadasına yapılması düşünülen NS projelerinden derhal vazgeçilmelidir. Proje bir daha gündeme çıkartılmamak üzere derhal iptal edilmelidir. Alınacak bu karar kamuoyu ile derhal paylaşılmadır.
- Sinop NS yapılması halinde Soğutma suyu Karadeniz’den çekileceği ÇED Başvuru dosyasında (10/173) görülmektedir.
Buna göre:
4 Ünite için 1 Yılda; 10.077.696.000 m3/yıl (On Milyar Yetmişyedi Milyon Altıyüzdoksanaltıbin m3) su denizden çekilip gerekli soğutma yapıldıktan sonra tekrar denize deşarj edilecektir.
Sinop İli ve İlçelerinde 2,5 Yılda Tüketilen Kullanma ve İçme Suyunu Sinop NGS (1) Bir Günde Tüketip Kirlettikten Sonra Tekrar Karadenize Deşarj Edecektir.
Diğer bir deyişle Karadeniz’de yaşam bitirilecektir.
- Birde Sinop İli ve Merkez ilçe Köylerinin içme ve kullanma suyundan da bahsedelim; 2009 yılında DSİ tarafından hazırlanan ön rapora göre de Erfelek barajında bir günde üretilen İçme ve kullanma suyu 54.000m3/gündür. Bu sudan saniyede 140 lt/sn’lik su Sinop NS’ ye tahsis edildiği “Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi Başvuru Dosyası sayfa 63/173”de belirtilmektedir. Sinop İli ve köylerinin Erfelek Barajından aldığı suyun 13.000 m3/gün’lük miktarı Sinop NS’ye verildiğinde Sinop susuz kalabilecektir.
- ÇED Raporu incelendiğinde görüyoruz ki; Kervan yolda düzülür misali kopyala yapıştır yöntemiyle ve fotokopilerle yapılmıştır. Bu da göstermektedir ki Dünyada örnekleri görüldüğü üzere ( Fukuşima, Çernobil ve Üç Mil Adası) yine canlı yaşamını yok sayan Ekolojik dengeyi gözetmeyen bir santral modeli önümüze durmaktadır.
- Biz Sinop Halkı ve Sinop Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri olarak hiçbir koşulda Sinop NGS’nin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Kapitalizmin kirli emellerine Sinop’u feda etmeyeceğiz.
Sinop NS Projesinin iptal edilmesine kadar her alanda mücadelemizi sürdüreceğiz.
Nükleere İnat Yasasın Hayat!