İnşaat Mühendisleri Odası, geçtiğimiz günlerde Giresun’da yaşanan sel felaketi ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada acil çözüm önerileri sıralanırken, İçişleri Bakanlığının “Yaraları saracağız” söylemine de, asıl mesele yaralanmaları engellemek karşılığı verildi
İnşaat Mühendisleri Odası, 22 Ağustos'ta Giresun ve ilçelerinde yaşanan sel felaketine ilişkin 24 Ağustos 2020 tarihinde bir basın açıklaması yaptı:
GİRESUN`DA YAŞANAN SEL VE SU BASKINLARI YİNE CAN KAYIPLARINA NEDEN OLDU
Doğu Karadeniz Bölgesinde yağan yağmur yine sel ve su baskınlarına neden oldu. Taşan dereler cadde ve sokakları nehre dönüştürdü. Yol kenarlarında bulunan arabalar sürüklendi, menfezler çöktü, köprüler yıkıldı. Araçlar suya gömüldü, can kayıpları ortaya çıktı. Sürekli olarak yaşanan sel ve su baskınları bir kez daha tekrarlandı. İlk belirlemelere göre 17 yapı yıkıldı, yüzlerce yapı hasar gördü. Daha önce yaşananların bir kopyası bir kez daha tekrarlandı. Üzüldük fakat şaşırmadık.
Yıllardır sürdürülebilir, güvenli, yaşanabilir, afetlere hazırlıklı ve dirençli yaşam çevrelerinin oluşturulabilmesi için, afet tehlike ve risklerini dikkate alan bir anlayışın planlama sistemi ve yapılaşma süreci ile bütünleştirilmesi gerektiğini tekrarlayıp duruyoruz. Ayrıca bu yaklaşımın yeni yasal düzenlemelerle beslenip kurumsal bir yapılanmayla birleşmesi gerektiğini söylüyoruz.
Karadeniz Bölgesinin jeolojik yapısı, topoğrafyası ve iklim özellikleri her zaman doğal, teknolojik, biyolojik ve insan kökenli tehlikelerle karşı karşıyadır. Bu konumu nedeniyle geçmişte büyük ölçüde can ve mal kayıpları yaşanmıştır. Sel ve su baskınları, heyelan ve kaya düşmesi gibi sık yaşanan olaylar bazen de afetlere dönüşmüştür. Bu tehlikelere karşı yeni riskler yaratacak uygulamalardan uzak durmak gerekirken, yeni riskler oluşturacak uygulamalarla afetlere sürekli olarak davetiye çıkarılmıştır.
Afet Risk Yönetimi; olası tehlikelere karşı zararları azaltma, hazırlıklı olma, müdahale ve afet sonrası iyileştirme gibi önlemlerin alınmasını öngörmektedir. Bu kapsamda tüm tehlikelere karşı uygun kaynakların değerlendirilmesi için analiz yapma, planlama, karar alma ve değerlendirme süreçlerinin birlikte ele alınmasını zorunlu görmektedir. Açıkçası doğal ve teknolojik afetlere karşı bilime ve bilgiye dayalı bir strateji ve eylem planının oluşturulmasını ve titizlikle uygulanması kaçınılmaz olmaktadır.
Ülkemizde afet mevzuatı ve kurumları ne yazık ki mekansal planlama mevzuatı ve kurumlarından kopuktur. Bu kopukluğun giderilerek sorunları çözecek dirençli kentlerin oluşması da istenmemektedir. Oysa riskleri ön plana çıkarmak, risklerin önlenmesi ve olası zararların azaltılması çalışmalarına öncelik vermek modern afet yönetiminin alfabesidir. Günümüzde egemen olan anlayış, yalnızca afet sonrası kriz yönetimi ile sınırlı kalmaktadır. Giresun`da yaşanan afet sonrası İçişleri ve Çevre Bakanlarının bölgeye giderek, "yaranızı sarmaya geldik" demeleri bir kez daha tekrarlandı. Yaralar elbette ki sarılsın. Peki, yaşanan can kayıplarının acısını, evlere düşen ateşin söndürülmesini nasıl başaracaksınız. Yaraları ortaya çıkarmayacak, evlere ateş düşürmeyecek önlemler alınmalıdır.
Giresun ilimiz dahil olmak üzere;
-Dağlara ve kıyılara paralel olarak yapılan yol ve beton duvarlar yağan yağmur sularının denize ulaşmasını engelledikçe,
-Maden arama adı altında ormanlar yok edilip doğanın yapısıyla oynandıkça,
-Dere yataklarına ve üzerine binalar yapılıp af kapsamına alındıkça,
-Yaylalara yeni evler, otoparklar ve beton yollar yapılıp bitki örtüsü ve ağaçlar yok edildikçe,
-Vadileri bozan imar uygulamaları, derelerin doğal akışını engelleyen HES`ler yapıldıkça;
yağan yağmur derelerin taşmasına ve heyelanların oluşmasına sürekli olarak davetiye çıkaracak, can ve mal kayıpları oluşacaktır.
TMMOB İnşaat mühendisleri Odası olarak bir kez daha uyarıyoruz: Doğru olan yol, yaraların oluşmasını engellemektir. Risklere açık olan tehlikeleri ortadan kaldırıp riskleri gidermektir.
Yaşamını yitiren 8 insanımızın yakınlarına baş sağlığı ve sabır dilerken kaybolan 9 insanımız için de bir mucizenin gerçekleşme olasılığının olmadığını üzülerek belirtmek isteriz. 24.08.2020
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu