Bilim Kurulu toplantısının ardından konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilk kez il il vaka sayınını ölüm rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin her ilinde Covid-19 vakası görülürken toplam 39 ilde can kaybı var.
SiyasiHaber
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. İlk kez il il koronavirüs vakalarını ve ölüm rakamlarını açıklayan Koca tüm illerde koronavirüs vakası görüldüğünü toplam 39 ilde de hayatını kaybedenlerin bulunduğunu kaydetti.
Vakalar arasındaki ölüm oranının yüzde 1.58 olduğunu aktaran Fahrettin Koca, şunları söyledi.
“Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. Sebep, İtalya bunun benzerini yaptı, bir bölgeden bütün İtalya’ya virüs yayıldı. Ama dün itibariyle 1 ilimizde görülmemişti. O ilimizde de dün itibariyle görülen 2 vakamız oldu. Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. O nedenle açıklamakta bir sakınca olmadığını düşünüyoruz. Daha çok vaka görülen yer İstanbul. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 852, yüzde 60’lara yakın. Onu İzmir izliyor 853 vaka. Onu 712 vakayla Ankara, 584 vakayla Konya, 410 vakayla Kocaeli izliyor.”
Koca’nın gösterdiği tabloya göre Isparta’da 268, Sakarya’da 207, Adana’da 197, Bursa’da 135 ve Samsun’da 112 vaka tespit edildi.
İllere göre ölüm sayılarıyla ilgili de bilgi veren Fahrettin Koca, “Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. 42 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşımızın olmadığını gösteren bir tablo. Burada da ağırlıklı İstanbul, devamında İzmir, Kocaeli, Ankara, Konya, Zonguldak, Trabzon, Balıkesir ve Sakarya şeklinde ilk 10 il sıralaması böyle…”
Tabloda İstanbul’da 117, İzmir’de 18, Kocaeli’de 8, Ankara’da 7, Konya’da 7, Zonguldak’ta 5, Trabzon’da 5, Balıkesir’de 5, Adana’da 3 ve Sakarya’da 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Yoğun bakımda olanların yüzde 74.7’si 60 yaş üstü
Koca, ölen kişilerle ilgili ise şu bilgilileri paylaştı:
“Hayatını kaybeden kişilerin yüzde 79,5’u yani yüzde 80’i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların yüzde 74,7’si 60 yaşın üzerinde. Ayrıca risk grubunu hep söylüyoruz. Burada hiper tansiyona örnek olsun diye veriyorum, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 68,8’i tansiyon hastası. Yoğun bakımda olanların yüzde 63,3’ünün tansiyon hastası olduğunu görüyoruz. Özellikle hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i 60 yaşın üstü, kronik hastalıkların seyri yüzde 75-80 durumunda seyrediyor. Kronik hastalığı olan, alt hastalığı olan ve 60 yaş üstü olan her vatandaşımızın daha riskte olduğunu görüyoruz. Kaybettiklerimizin yüzde 80’i bu grupta. O nedenle 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerin asla ve asla evden çıkmamasının, kendilerini izole etmelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermek için söylüyorum.”