Kazdağları çevre savunucuları, Kirazlı’da yapılması planlanan siyanürlü altın işleme madeni için Kumarlar Köyü’nde meraların üstünde yapay bir gölet oluşturmak isteyen Doğu Biga Madencilik’in sosyal medya paylaşımına karşı bir açıklama yayınladı.
Siyasihaber
Kazdağları'nda faaliyet gösteren dört çevre örgütü, Alamosgold'un Türkiye iştiraki Doğu Biga Madenciliğin Kumarlar Köyü'nde yapmaya çalıştığı gölet hakkında sosyal medyadan yaptığı "gölet, mera alanı üzerinde değildir" paylaşımına tepki gösteren bir açıklama yayınladı. Doğu Biga Madencilik tarafından yapılan videolu paylaşımda, göletin mera alanı üstünde olmayacağı, vatandaşlara iş imkanı sağlayacağı ve bölge için kullanım suyu tahsis edeceği iddia edilmişti.
Gölet halka değil, madene su taşımak için yapılıyor
Çevre örgütlerinin yayınladığı ortak açıklamada göletin paylaşımda iddia edildiği gibi köylere içme ve kullanım suyu sağlamak için değil, Kirazlı Altın Madeni Projesi'nin kullanım suyu tedariki için oluşturulmak istendiği belirtildi. Halihazırda gölet alanından maden alanına "oldukça geniş" su borularının döşenmiş olduğu belirtilirken yine aynı paylaşımda yer alan, göletin mera alanı üzerinde olmadığı iddiasına da değinildi.
Köylüler yıllardır bölgeyi mera olarak kullanıyor
Açıklamada, Köylülerin yıllardır bölgeyi fiiliyatta mera olarak kullandığı, köylülerin mera alanlarından Orman Bakanlığı tarafından zorla uzaklaştırıldığı, köylüler bu kararlar hakkında gölet etrafında "Madencilere Verecek Suyumuz Yok" eylemleri yaptığında ise bakanlık yetkililerinin gelip köylülere bir takım taahütlerde bulunduğunun altı çizildi.
Kirazlı Altın Madeni Projesi'nin işletme ruhsatı 13 Ekim 2019'da sona erdi
Çevre örgütleri Kirazlı Maden Ocağı'nın da yasal olmadığını, Doğu Biga Madencilik'in bölgede işgalci konumunda olduğunu "Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin işletme ruhsatı süresi 13 Ekim 2019 tarihinde süresi dolmuştur. ALamosgold (Doğu Biga Madencilik) halihazırda işgalci konumdadır. Alanı acilen boşaltmalıdır" sözleriyle dile getirdi.
Çevre örgütleri yaptıkları ortak yazılı açıklamanın sonunda ise taleplerini şöyle dile getirdi:
Köylülerin yıllardır kullandıkları alanlar resmi kayıtlarda mera olarak tescillenmemiş olsa bile fiilen meradır. Köylülerin elinden alınmak yerine mera olarak tescillenmeli ve Köydeki tarım ve hayvancılık projeleri desteklenmelidir. Köyün suyu da maden şirketine değil tamamen köylülerin kullanımına tahsis edilmelidir.
Alamosgold (Doğu Biga Madencilik) kamuoyunu yanıltmaktan acilen vazgeçmelidir.
Kazdağları Evimiz!
Alamosgold Acilen Kirazlı’dan Tahliye Edilsin!
Su Kaynakları Alamos’a değil, tamamen Kumarlar ve diğer Köylülerin kullanımına tahsis edilsin!
- Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
- Kazdağları Kardeşliği
- Her Yer Kazdağları
- Kazdağları İstanbul Dayanışması