Koronavirüs salgınının sağlık sistemindeki kötülükleri su yüzüne çıkarttığını ifade eden, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal, Eylül ayında yeniden pandemi beklediklerini, acil önlemler alınmasını gerektiğine dikkat çekti.
Koronavirüs salgınının üç ay daha süreceğini ve acilen atılması gereken adımlar olduğunu ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Filiz Ünal, “Eylül ayında yeniden pandemi beklediklerini o zamana kadar sağlık sisteminin açıklarının ve eksiklerinin hızla giderilmesi gerekir.” Ünal, “Şu anda testler yeterince yapılmazsa, sağlıkçıların ekipman ihtiyacını karşılamazsanız enfeksiyon hızla yayılacaktır. Biz ne zamanki umreden gelenleri halkın içerisine bıraktık, yurt dışından gelenlerin sadece ateş takibini yaptık, sağlık çalışanlarına yeterli malzeme vermeden korona virüsü karşılamaya başladık, ülke olarak bunun yayılması için elimizden geleni yaptık. Bundan sonra yapılması gereken hızla test sayısını arttırmak, korona pozitiflerin tecritini sağlamaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın sorularını yanıtlayan Dr. Filiz Ünal, çok sayıda hastanın hastanelere gidemediği için soğuk algınlığı ve kronik rahatsızlıkları nedeniyle birinci basamak sağlık hizmetinin verildiği aile sağlığı merkezlerine başvurduğunu söyledi.
Malzeme ve ekipman sıkıntısı devam ediyor
Aile hekimliklerinin sağlık sisteminin kılcal damarları olduğunu belirten Dr. Filiz Ünal’a göre tablo oldukça kötü durumda. Aile hekimlerinin aşı, gebe takibi, korona pozitif olduğu düşünülen hasta takibi, 65 yaşın üzerindeki kişileri arayıp dışarıya çıkmamaları konusunda uyarı, Umre’den ya da yurt dışından gelenleri kontrol gibi pek çok işi aynı gün içerisinde yaptığını ifade eden Ünal, “Hangi işe yetişeceğimizi şaşırmış durumdayız” dedi.
Kliniklerin temiz olduğu saatler olarak düşünülen sabah saatlerinde gebe ve bebekleri aile sağlığı merkezlerine davet ettiklerini, bu uyarıya rağmen başka hastalıkları olanların da aile hekimliklerine geldiğini ifade eden Ünal, malzeme konusunda yaşadıkları eksikliklere dair şunları söyledi: “Korona şüpheli hastaları muayene ederken gözlük takmamız, eldiven takmamız ve tek kullanımlık önlük takmamız bekleniyor. Tek kullanımlık önlükler yeni elimize geçti. Üç beden falan büyük ve onunla bir hasta muayene etmek kolay değil. Eldivenler iki boy büyük. İki tane N95 maske verilmişti. Biri hemşire hanıma biri de bana. Ama şüpheli hasta muayene ettiğinizde N95 maskeyi ve önlüğü atmanız gerekiyor. Bugün biz bir şüpheli hasta muayene edecek malzemeye sahiptik. Bize bir korona pozitif hasta muayene edecek kadar malzeme verildi bir daha malzemenin ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Malzemeler konusunda ve işleyiş konusunda olağanüstü bir karmaşa var. O karmaşanın içerisinde işlemler devam ediyor.”
“Korona pozitif olan, tanı konan arkadaşlarımız var”
Malzeme eksikliği dışında aile hekimlerinin çok sayıda sorunun olduğunu belirten Ünal, gün içerisinde kronik rahatsızlığa sahip ve çalışmak zorunda olan çok sayıda kişinin rapor almak için geldiğini ifade etti. “İnsanların sosyal problemlerinin çözülmemiş olması çok büyük sorun” diyen Ünal malzeme eksikliği dışında yaşanan sorunları şu sözlerle aktardı:
“İlacına ulaşamayan ve kronik hastalığı olan hastalarımızın eczaneden ilaçlarını karşılayamaması sorunumuz var. İlaçlar bir aylık veriliyor ve sabit kullandıklarının yanında başka ilaçlar da kullanıyorlar. Bir ilacı yazdırmak için aile sağlık merkezine geliyorlar ya da birilerini yollayıp bu ilaçları yazdırmaya çalışıyorlar. Artık korona pozitif olan sağlık emekçileri var. Korona pozitif tanısı konulmuş meslektaşlarımızla çalışmış olan sağlık çalışanı arkadaşlarımız tedirginler. Nereye başvuracaklarını bilmiyorlar, korona bulaşıp bulaşmadığını bilmiyorlar. Onlara ateşlenene kadar maske takıp çalışmaya devam etmeleri söyleniyor. Maske takıp aile hekimlerinin görevine devam etmesi bebekleri, gebeleri ve o kliniğe gelen bütün kronik hastalığı olanları risk altında bırakıyor.”
İl koordinasyon kurulu ve bakanlık koronavirüs çalışma grubunda aile hekimi yok
Birinci basamak hekimlerinin korona salgınının nasıl kontrol altına alınacağını bilen grup olduğunu ifade eden Ünal, “Halkın içinde olduğumuz için onların ihtiyaçlarını da en çok hisseden grubuz. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın illerde kurduğu il koordinasyon kurullarında da, Bakanlıktaki korona virüsü çalışma grubunda da aile hekimi yok” dedi.