İstanbul’da bir araya gelen sağlık meslek örgütleri, sağlıkta şiddetin son bulması için 15 Mart’ta Ankara’da düzenlenecek Beyaz Miting’e katılım çağrısında bulundu.
İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık meslek örgütleri, 15 Mart’ta "Sağlıkta şiddete karşı beyaz miting" sloganıyla Ankara’da gerçekleştirilecek Beyaz Miting’e katılım çağrısında bulundu. Açıklamaya İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Birlik Dayanışma Sendikası, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD DER), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası ve Dev Sağlık-İş üye ve yöneticileri katıldı.
Dev Sağlık İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir, taşerondan kadroya geçirilen sağlık emekçileri olarak uğradıkları ekonomik şiddet ve hak kayıplarına karşı 15 Mart'ta Ankara’da olacaklarını vurguladı. Demir, “Taşeron olan sağlık çalışanları kadroya geçirildiğinde Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı herkesi kadroya geçirdiklerini söylediler. Ama geldiğimiz nokta, hala kadrosuz olarak çalışan sağlık emekçilerinin var olduğudur” dedi.
'Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası'nın bir an önce Meclis’ten geçirilmesini istiyoruz.
“Artık sağlıkta şiddet son bulsun” diyen TTB Genel Sekreteri Osman Öztürk, talebi belirtmekle yetinmediklerini, çözüm önerileri da sunduklarını ifade etti. Çözüm önerilerini beş başlık altında topladıklarını dile getiren Öztürk, "Bu önerilerin birincisi; TTB tarafından hazırlanan ve yıllarca yasalaşmayan 'Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası'nın bir an önce Meclis’ten geçirilmesini istiyoruz. İkincisi; 6331 yasalı kanunun etkin olarak uygulanmasını istiyoruz. Üçüncüsü; bugün biliyoruz şiddetin en önemli nedeni beş dakika bile değil, üç dakikaya kadar düşen muayene süreleridir. Bu durumun bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Biz sağlık çalışanları olarak hastalara yeterli süre ayırmak istiyoruz. Dördüncüsü; acil servislerin sadece acil hastalara hizmet vermesi gerekiyor. Diğer hastaların polikliniklerde muayene olması gerekiyor. Beşincisi; birinci basamak sağlık hizmeti güçlendirilmeli, sevk zinciri uygulanmasına geçilmeli” şeklinde sıraladı.
Halkın yaşadığı sorunların bilincinde olduklarını dile getiren Öztürk, “Bu sıkıntıların sorumlusu sağlık çalışanları değildir. Tepkileriniz lütfen sağlık çalışanlarına değil, Sağlık Bakanlığı’na yapın” talebinde bulundu.
'Sözlü ve fiziksel saldırıya uğramaktan bıktık’
Sağlık meslek örgütleri adına ortak açıklamada bulunan SES Şişli Şube Başkanı Abuzer Aslan, sağlıkta şiddete, “Kışkırtılmış sağlık talebinin yarattığı kışkırtılmış şiddetin kurbanı olmaktan; sözlü, fiziksel saldırıya uğramaktan, darp edilmekten, yaralanmaktan, arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı kaybetmekten bıktık, usandık” diyerek tepki gösterdi.
Sağlıkta şiddete karşı mücadelede kararlı olduklarının altını çizen Aslan, Beyaz Miting’e katılım çağrısında bulundu.
(MEZOPOTAMYA AJANSI)