AKP ve MHP gruplarının ortak hazırladığı ayrımcı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı
Siyasi tutuklular kapsam dışı olmak üzere toplam 90 bin kişiyi etkileyecek olan ve muhalefetin “örtülü af” olarak tanımladığı 70 maddelik infaz yasa teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
İnfaz kanunu da olmak üzere 11 kanunda değişiklik yapan 70 maddelik Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. HDP, CHP, İYİ Parti’nin teklifin tümü üzerindeki açık oylama talebi reddedildi.
Oylama elektronik açık oylama ile yapıldı. Teklif, 330 oyun kullandığı oylamada teklif 279 evet, 51 red oyuyla kabul edilerek yasalaştı.
Teklifin Genel Kurul’daki bugünkü görüşmelerinde 55-70 maddelerini kapsayan 3’üncü bölümü görüşüldü. Teklifin tüm görüşmelerinde 32,46, 48, 67’nci maddelerinde değişikliğe gidildi, 54’ncü maddesi ise tekliften çekildi.
Muhalefet teklife ilişkin görüşlerini dile getirirken, verdikleri toplamda 210 değişiklik önergeleri ise AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
Oylamanın yapıldığı sırada tedavi gördüğü belirtilen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Genel Kurul'a gelmesi dikkat çekti
Teklif, muhalefet partileri, insan hakkı örgütleri ve demokrasi güçleri tarafından ayrımcı olmakla eleştiriliyor; tekliften pek çok mahpus yararlanacakken tutuklu siyasetçilerin, muhaliflerin kapsam dışı tutulduğu belirtiliyor.
Gergerlioğlu: Milyonların vicdanında kaybettiler
Teklifin Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından da ilk tepkiler geldi. Sosyal medya hesabında teklifin kabul edildiğini duyuran HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Maalesef zalim , vicdansız infaz yasası Ak Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. 18 saat komisyonda sabahlara kadar mücadele ettik,7 gün kesintisiz genel kurulda direndik,sayısal çoğunlukla kazandılar. Ama aslında kaybettiler, milyonlarca mazlumun nezdinde, vicdanda kaybettiler" açıklaması yaptı.