Koronavirüsü salgını nedeniyle küresel ekonomik faaliyette büyük yavaşlama ve küresel piyasalarda tarihi çöküşler yaşanırken, merkez bankalarından da olağanüstü adımlar geliyor.
Koronavirüsü salgını nedeniyle küresel piyasalarda tarihi çöküşler yaşanırken, merkez bankaları da yangını kontrol altına almak üzere piyasalara rekor düzeyde para pompalamaya başladı. Son olarak ABD Merkez Bankası (FED) 5,4 trilyon dolarlık dev fonlama taahhüdüyle tarihi bir adım atarken, Japonya, Çin, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarından da olağanüstü önlemler geldi. TCMB de haftaya kritik bir toplantı yapacak.
Piyasalardaki krizi durdurmak ve ekonomide hem arz hem de talep yönlü yaşanan şoku hafifletmek için merkez bankalarının attığı adımlardan bazıları şöyle:
ABD Merkez Bankası’ndan (FED) 5,4 trilyon dolarlık adım
ABD borsalarında son bir aylık kayıplar yüzde 20’yi aşarken, ABD Merkez Bankası (FED) ilk olarak 3 Mart’ta olağanüstü faiz indirimine gitti.
2008 küresel finans krizi sonrası alınan ilk olağanüstü faiz indirimiyle FED politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 1-yüzde 1.25 aralığına indirdi.
Bu adımın piyasalardaki paniği azaltmak yerine artırması üzerine FED, dün tarihi bir adım atarak önümüzdeki bir aylık dönemde 5,4 trilyon dolar piyasaya fon sağlamayı taahhüt etti.
Böylece FED’in 4,5 trilyon dolar seviyesinde olan toplam bilançosu 10 trilyon dolara çıkabilir.
Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) 120 milyar Euro’luk adım
Avrupa’da 50 büyük hisseyi takip eden Euro Stoxx 50 endeksi dün yüzde 12, son bir ayda yüzde 33 düşerken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) dünkü toplantısında yıl sonuna kadar ek 120 milyar euroluk varlık alım programı açıkladı.
ECB zaten yüzde -0,5 seviyesinde olan politika faizinde indirime gitmezken, bankalara operasyonel faaliyetlerini yürütebilmeleri amacıyla geçici sermaye sağlayacağı belirtildi.
İlgiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) olağanüstü indirim
Londra Borsası’nda (FTSE 100) dünkü kayıp yüzde 10’u, bir aylık kayıp yüzde 29’u aşarken, İngiltere Merkez Bankası (BoE), önceki gün olağanüstü toplantıyla, politika faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 0,25’e düşürdü.
Bu indirim, Ağustos 2016’dan bu yana BoE’nin ilk faiz indirimi oldu. Banka ayrıca, KOBİ’ler için yeni dönemsel fonlama programı uygulanmasına ve varlık alım programının 435 milyar sterlin seviyesinde devam etmesine de karar verdi.
Japonya Merkez Bankası durgunluğa çare arıyor
Japonya’da Gayrısafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) 2019’un son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,3 küçülürken, 2020’nin ilk çeyreğinde de corona virüsü salgının ortaya çıkması ekonomide resesyon korkusunu büyüttü.
Tokyo borsasında (Nikkei 225) bir aylık düşüş 25’i bulurken, bilançosu 5,4 trilyon doları aşan ve yıllardır piyasayı paraya boğan Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) 18-19 Mart’taki toplantısında ek teşvik programı açıklaması bekleniyor.
(Sözcü)