Türk Tabipler Birliği (TTB) koronavirüs salgınıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada koronavirüse yakalanmış hasta sayısının resmi açıklama olan 18’in çok üzerinde olduğuna dair duyumlar alındığı belirtilerek, önem verilmesi gereken kritik illere dikkat çekildi.
SiyasiHaber
TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, "Büyük bir ilimizde sağlık çalışanları ve hekimler arasında infial yaşanıyor. Hasta olduğunu biliyorlar ama bunlar açıklanmıyor. Resmi rakamlara eklenmiyor" dedi. Adıyaman, Vaka sayısının resmi açıklama olan 18’den çok daha fazla olduğuna
TTB Merkez Konseyi Başkanı Adıyaman, basın açıklamasında, koronavirüs hasta sayısının açıklanan daha fazla olduğunu ifade etti:
“Açıklanandan daha fazla vaka olduğu duyumları alıyoruz”
“Sağlık Bakanlığı vaka sayısına 18 diyor ama Türk Tabipleri Birliği’nin her yerde kolları var. Tabip Odaları var, onların yöneticileri var ve hekim arkadaşlarımız var. Bize 24 saat ulaşabiliyorlar. Bizim aldığımız duyumlar hasta sayısının daha fazla olduğu. Test sonuçlarının pozitif geldiği, fakat bunların bu açıklanan 18 kişilik grupta olmadığı. Test sonucu negatif geldiğinde bir daha teste yollandığında pozitif ya da negatif değil yüksek riskli gibi tuhaf bir cevabın geldiği ve bir şekilde nedense bu vakaların açıklanan sayılara ilave edilmediği şeklinde duyumlar alıyoruz. Bu konunun iki özelliği var. Birincisi; sağlık çalışanları açısından büyük bir risk taşıyor. Yapılan testlerde nagatif sonuçlarla, hastalık şüphesi taşıyanlar arasında fark varsa bu ciddi bir problemdir. Bunun şeffaflıkla ilgisi yoktur. Sağlık çalışanları açısından da, toplum sağlığı yönünden de büyük sakıncaları vardır.
“Sağlık Bakanlığı’na gelin bu krizi birlikte yönetelim dedik”
“Başından beri Sağlık Bakanlığı’na şunu söyledik: Gelin Türk Tabipleri Birliği, uzmanlık dernekleri ve Sağlık Bakanlığı bu krizi beraber yönetelim. Çünkü Türkiye’de toplumun yüzü bize dönük. Herkes bize soruyor. Sağlık Bakanı ilk vakayı açıklamadan önce de biz vakanın olduğunu, nerede olduğunu, nasıl tespit edildiğini biliyorduk. Bunları açıklamadık. Hala da açıklamıyoruz. Ben size burada yine açıklamayacağım. Ama bazı yerler var ki oralara özel önem gösterilmesi gerekiyor. Biraz önce açıkladığım gibi bu merkezi yönetilemez. İstanbul, Ankara, İzmir merkezli yönetilemez. Orada bir koordinasyon olması lazım.
“Felaket tellallığı yapmıyoruz hasta sayısı artacak. Şu anda büyük bir ilde büyük bir infial var”
Korkmayalım, başından beri söyledik bu hastalık gelecek. Türkiye’ye, geldi dedik. Şimdi de söylüyoruz. Bu sayı artacak. Felaket tellallığı yapmıyoruz. Bilim böyle söylüyor. Bilim böyle söylediğine göre bunu göz önüne almamız lazım. Şu anda büyük bir ilimizde büyük bir infial var sağlık çalışanları içinde. Hastaların olduğunu biliyorlar. Bunlar açıklanmıyor. Bunların bir çoğunda ekipman eksikliği var.
“Sağlık çalışanlarının ekipman sorunu var”
Bakanla olan randevumuzda biz bunu kendisine söyledik. Maske yok Türkiye’de. Urfa Devlet Hastanesi’nde maske yok örneğin. Çalışan her doktora sadece bir tane maske vermişler. Bir maskenin ömrü 2 saattir. Bu maskenin 2 saatten sonra faydasından çok zararı olur. Sağlık Bakanlığı önce sağlık personelinin, sağlık çalışanlarının sağlığını koruyacak ki hep beraber toplumu koruyalım.
“Test merkezleri ve test sayısı hızla artırılmalı”
Şu anda testler Türkiye’de 5 ilde test yapılıyor. İstanbul Ankara, Erzurum, Adana ve Samsun’da test yapılabiliyor. İzmir ve Antalya’da da hazırlıklar yapılıyor. Test yapılan illerin ve test yapılan kişi sayısının bir an önce artırılması gerekiyor. Üniversite hastanelerinin laboratuvarları da test konusunda yetkilendirilmeli.
Gerekli önlemler alınırsa sokağa çıkma yasağına gerek kalmaz
Adıyaman, gerekli önlemler alındığı takdirde 'sokağa çıkma yasağına' gerek kalmayacağını, ancak şu ana dek alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyledi:
"Ben size il açıklamayacağım ama bazı yerlere özel önem gösterilmesi gerekiyor. Önlemlerin alınmadığı görülüyor. Bugün Umreden gelen 20 bin hasta var, bunlardan 4 bini karantinaya alındı ve geri kalanına 14 gün evlerinden çıkmaması tavsiye edildi ve bunlar tüm Türkiye'ye yayıldı.
Böyle bir popülasyonun geleceğini, zaten almak zorunda olduğunuzu biliyorsunuz, gece yarısı 2'de mi karar veriyorsunuz bunları karantinaya almaya. Zaten karantinaya alınmaları gerektiğini biliyorsunuz. Önceden karantina şartlarına uygun yerler yapılırdı, oralarda beklettirilirdi. Bir yığın gencimiz sokaklara atıldı. O karantina şartlarına uymayan yerlerde insanlar karantinaya alındı."