HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, koronavirüsü salgınına tedbir olarak çıkarılan personel izinleri hakkındaki genelgeye uyulmamasını ve PTT emekçilerinin işyerlerinde gerekli önlemlerin alınmamasına dair meclise soru önergesi sundu.
SiyasiHaber
Çin'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınında 18 Mart'a kadar 7 bin 900'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Virüsten etkilenen 198 bini aşkın kişiden neredeyse 83 bini iyileşti. Dünyada en fazla vaka sayısı Çin'de; ardından İtalya ve İspanya geliyor. Türkiye'de ise ilk vakanın duyurulmasının üzerinden geçen bir hafta içinde sayı 97'ye yükseldi. 89 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetti.
Çalışanların ücretli izne çıkarılması ya da tüm çalışanlar için tedbirlerin genişletilmesi talep edilmekte. Ancak henüz kayda değer bir tedbir alınmadı…
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, salgınına tedbir olarak çıkarılan personel izinleri hakkındaki genelgeye uyulmamasını ve PTT emekçilerinin işyerlerinde gerekli önlemlerin alınmamasına dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılmak üzere meclise soru önergesi sundu.
Hatimoğulları soru önergesinde, tüm çalışanlar için tedbirlerin genişletilmesi gerekliliğini vurguladı.
Soru önergesi tam metni:
HABER-SEN 17 Mart 2020 tarihinde, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketine Korona virüsüne karşı alınacak önlemler hakkında bir yazı gönderdiğini internet sayfasında yayınlamıştır. Yazıda; PTT’ye daha önce 27 Ocak ve 11 Mart tarihlerinde aynı konu üzerine göndermiş oldukları yazılar hatırlatılmış, gelinen süreçte tedbirlerin yeterince alınmaması, idari izinler konusunda çıkarılan genelgeye uyulmaması konusunda Türkiye’nin her bölgesindeki PTT emekçilerinden şikayetler gelmekte olduğu vurgulanmıştır.
Genelgeye rağmen Başmüdürlük ve Genel Müdürlüklerin, izin talebinde bulunan personellere izin vermedikleri, sağlık raporlarını kabul etmedikleri, okul öncesi ve ilköğretimde olan çocuğu bulunan çalışanlara personel eksikliği nedeniyle izinlerin verilmediği bilgisi paylaşılmıştır. Ayrıca birçok işyerinde dezenfekte işleminin yapılmadığı, maske, eldiven, alkol içerikli solüsyon gibi koruyucu ve önleyici tedbirlerin de alınmadığı görülmüştür.
Korona virus salgını için tedbirlerin her gün daha da artırılması gerekmekte iken, kamu emekçilerinin sağlığını tehlikeye atacak bu tür uygulamaların engellenmesi elzemdir. Sadece çalışanların değil tüm toplumu bu tedbirsizliklerin etkileyeceği bilinci ile önleyici yeni tedbirlerin yaygın bir biçimde alınması da gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1. Kamu ve kuruluşların faaliyetlerini sağlayacak şekilde asgari seviyede personel bulundurulması ve risk grubunda bulunan, hamile, süt izni kullanan, okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan personellerin izin kullanımı ile ilgili yayınlanan genelgenin uygulanmasını sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır?
2. Genelgeye aykırı uygulamalara dair gelen şikayetler/iddialar araştırılacak mıdır? İlgililer soruşturulacak mıdır?
3. Korona virüsü salgınına ilişkin alınan tüm önlemlerin/tedbirlerin sıkı bir biçimde denetlenmesi için çalışmalarınız var mıdır? Bu çalışmalar nelerdir?
4. Tüm işyerlerinde virüsün yayılmasını önleyici tedbirlerin; eldiven, alkol bazlı solüsyon ile dezenfekte işlemi, gerekli sosyal mesafelenmemin sağlanması gibi, önlemlerin alınıp alınmamasını kontrol etmek üzere planlamalarınız olacak mıdır?
5. PTT özelinde; acil ve zaruri olmayan gönderilerin kabul edilmemesi, kabul edilen gönderilerin işyeri teslimi olarak gerçekleşmesi, şubelerin kapatılarak merkezlerden hizmet verilmesi için adımlar atılacak mıdır?
6. Hastalığın bulaşması ve yayılması riskini en aza indirmek üzere alınan tedbirler konusunda gerekli sorumluluğu üstlenmeyen ve gereğini yerine getirmeyen amirlerin soruşturulması sağlanacak mıdır?
7. Ebeveyn izninin kadın-erkek ayrımı yapmaksızın anne ya da babaya verilmesi sağlanacak mıdır?
8. Özel sektör çalışanları için de; evden çalışma, asgari sayıda personel ile dönüşümlü çalışma, ebeveyn izninin yıllık izin kapsamında olmaksızın ücretli izin sayılması, tüm işyerlerine eldiven, maske, hijyen malzemeleri sağlama, sürekli dezenfekte etme işleminin yapılması gibi tedbiren kararlar alınacak mıdır?