Koronavirüs salgını nedeniyle 65 yaş üstü yurttaşların ve kronik hastalığı olanların sokağa çıkışının sınırlandırılması ile zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması çağrısına İstanbullular ne kadar uydu? Veloxity isimli şirket İstanbul’un semt semt ‘evde kalma’ haritasını çıkarttı.
Koronovirüs salgını nedeniyle Türkiye genelinde en büyük risk grubunu oluşturan 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan yurttaşların sokağa çıkması sınırlandırıldı. Öte yandan tüm yurttaşlara zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmaması uyarısı yapıldı. Veloxity isimli şirket, İstanbul’daki 1 milyon insanın akıllı telefonlarının dolaşım verilerini analiz ederek, İstanbul’un ‘evde kalma’ haritasını çıkarttı. Veriler, İstanbul’da en fazla ve en az evde kalınan semtleri ortaya koydu.
2013 yılında Slikon Vadisi’nde kurulan ve mobil müşteri deneyimi hizmeti sunan Veloxity, 17 Mart tarihinden başlayarak 7 gün süreyle 1 milyon insanın kullandığı akıllı telefonların dolaşım verilerini takip ederek, analiz etti.
Veloxity’nin veri analiz sonuçlarına göre, 17 Mart -24 Mart tarihleri arasında en fazla evde kalan İstanbul semtleri Kadıköy, Ataşehir, Çamlıca, Fatih, Ataköy, Bakırköy, Florya, Etiler ve Şişli olurken, en az evde kalan İstanbul semtleri ise Esenyurt, Bağcılar, Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik ve Beykoz oldu.
İktidar kulağını aç: Emekçiler risk altında
Bu veriler ve evde kalma haritası gösteriyor ki, İstanbul’un beyaz yakalı ve gelir düzeyi yüksek nüfusunun yaşadığı bölgelerinde evde kalma oranı daha yüksekken, gelir düzeyi düşük, yoksul emekçi nüfusun yaşadığı bölgelerinde ise evde kalma oranı daha düşük. Bunun en büyük nedeni, emekçilerin çalıştığı işyerlerinde koronavirüs önlemlerinin hala alınmamış olması. Bu da KESK, DİSK gibi emekçi örgütlerinin zorunlu olmayan işyerlerinin kapatılması talebinin ne denli haklı bir talep olduğunu gösteriyor. İktidar bu talebe kulaklarını daha ne kadar tıkayacak. Koronavirüs tehdidine karşı emekçiler risk altında.