Türkiye’nin komşusu İran’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükselirken, vaka sayısı da 47’ye ulaştı. Türkiye, İran ile sınır kapılarını kapatırken, TTB, Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaparak, halkın hızlı, doğru ve tam olarak bilgilendirmenin, spekülatif bilgilerin yayılmasının önüne geçeceği belirtildi.
Türkiye’nin sınır komşusu İran’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükselirken, hastalığın bulaştığı tespit edilenlerin sayısı da 47’ye ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tedbir amaçlı olarak İran sınır kapılarının tamamı geçici olarak kapatma kararı aldıklarını açıkladı.
Van'da hastanede tedavi altındaki 5 kişide virüse rastlanmadığını da söyleyen Koca, Aralık ilçesi Kaymakamı Mustafa Görmüş’ün olay yerinde inceleme yaptığı ve ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu kaydetti.
Türk Tabipleri Birliğinden Sağlık Bakanlığı’na çağırı
İran’da koronavirüs nedeniyle ölümlerin artması üzerine, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığına çağrı yaparak, “Halkı hızlı, doğru ve tam olarak bilgilendirmesinin paniğe neden olabilecek spekülatif haberlerin ve yanlış bilgilerin yayılmasının önüne geçmek açısından kritik önemde olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Kişisel korunma önlemleri hakkında toplumun yaygın biçimde bilgilendirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın yerel yönetimlerle de işbirliği yapılmasını değerli olduğuna inanıyoruz” dedi.
“Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) açıklaması şöyle:
Kapımızdaki koronavirüs tehlikesine karşı önlemler artırılmalı, sağlık kuruluşlarındaki koruyucu ekipman eksiklikleri giderilmelidir
Van’da yüksek ateş şikayeti ile başvuran ve koronavirüs hastalığı şüphesi ile karantina altına alınan yurttaşların test sonuçlarının negatif çıktığını, koronavirüse ait bir bulguya rastlanmadığını sevinçle öğrenmiş bulunmaktayız.
Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere yetkili kurumların halkı hızlı, doğru ve tam olarak bilgilendirmesinin paniğe neden olabilecek spekülatif haberlerin ve yanlış bilgilerin yayılmasının önüne geçmek açısından kritik önemde olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Kişisel korunma önlemleri hakkında toplumun yaygın biçimde bilgilendirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın yerel yönetimlerle de işbirliği yapmasının değerli olduğuna inanıyoruz.
Alandan edindiğimiz bilgiler sağlık kuruluşlarında koruyucu ekipman temininde sorunlar yaşandığını göstermektedir. Hekimler ve sağlık çalışanları enfekte olabilecek kişilerle temas açısından en yüksek risk grubunda olduklarından İran ile komşu illerden başlamak üzere sağlık kuruluşlarında koruyucu tıbbi malzeme ve ekipmanların stokları bir an önce yeterli hale getirilmelidir.
Hastalığın tanısı acil olduğundan etken virüsün tanısına yönelik serolojik testlerin Hıfzısıhha Merkezi dışında üniversite hastanelerinin laboratuarlarında da çalışılabilmesine dönük düzenlemeler yapılmalıdır.
Türk Tabipleri Birliği bünyesinde sürecin izlenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla konunun uzmanlarından bir heyet oluşturulmuştur.
Gereksinim durumunda yardıma hazır olduğumuzu meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi”