Türkiye’de henüz koronavirüs vakası yok. Ankara’da 142, Zonguldak’ta 14 kişi gözlem altında. Virüs Türkiye’nin 3 sınır komşusu İran, Irak ve Yunanistan’da görüldü. Türkiye için de çember daralıyor. Her an Türkiye’de de koronavirüs vakaları görülebilir. Peki, Türkiye buna hazır mı? Yurttaşlar virüsten korunmak için ne yapmalı?
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyanın dört bir yanına yayılan koronavirüs için dünya alarmda. Neredeyse her geçen gün koronavirüs vakası görülen ülkeler listesine bir yenisi daha ekleniyor. Türkiye için de çember daralıyor. Henüz resmi açıklamalara göre Türkiye’de koronavirüs vakası tespit edilmedi. Şu an için sonuçlar negatif çıksa da Ankara’da İran’dan getirilen 142 kişi ve Zonguldak’ta İranlı 14 tır şoförü gözlem altında tutuluyor.
Çin’den sonra en fazla ölümün yaşandığı İran’ın ardından Türkiye’nin sınır komşularından Irak ve Yunanistan’da da koronavirüs vakaları tespit edildi. Bu vakalar ülkelerin resmi kaynakları tarafından da doğrulandı.
Türkiye için koronavirüs çemberi daralıyor. Henüz Türkiye’de koronavirüs vakası yok ancak bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Türk Tabipleri Birliği Başkanı (TTB) Prof. Dr. Sinan Adıyaman’da koronavirüs vakalarının Türkiye’de görülmesinin an meselesi olduğuna dikkat çekerek, panik yapılmaması gerektiğini, yurttaşların ve hükümet yetkililerinin bilim insanlarının uyarılarına kulak vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Öncelikle sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman verilmeli
Alandan edinilen bilgiler doğrultusunda sağlık kuruluşlarında koruyucu ekipman temininde sorunlar yaşandığını tespit ettiklerini dile getiren Pr. Dr. Sinan Adıyaman, “Hekimlere ve sağlık çalışanlarına koruyucu tıbbi malzeme ve ekipman sağlanmalı. N95 denen maskeden bir an önce sağlık çalışanlarına verilmeli” dedi.
Virüs tanısı için üniversite hastanelerinde de testler yapılabilmeli
Sinan Adıyaman, koronavirüs vakalarında hızlı tanı konulması gerektiğini vurgulayarak, “enfeksiyon döneminde bulaşıcı hastalıklarla ilgili Türkiye’de üç erken uyarı seviyesi var. Sağlık Bakanlığı bu erken uyarı merkezini aktifleştirdi ama hangi uyarı seviyesinde, bunu bilmiyoruz. Bu konuda bilgi verilmeli” uyarısında bulundu.
Koronovirüs tanısına yönelik serolojik testlerin yalnızca Hıfzısıhha Merkezi’nde yapıldığına işaret eden Sinan Adıyaman, ““Hastalığın tanısı acil olduğundan virüsün tanısına yönelik serolojik testler Hıfzısıhha Merkezi dışında üniversite hastanelerinin laboratuvarlarında da yapılabilmeli” diye konuştu.
Birincil risk yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda
Sinan Adıyaman, yaşlı ve kronik hastalığı olanların birincil risk grubunda yer aldığını ifade ederek, yurttaşların alabileceği önlemlere ilişkin olarak “Bu tip hastalıklardaki en büyük tedbir el yıkanması, ellerin ele gözlere götürülmemesi gerekiyor. Bir süreliğine el sıkışıp öpüşme bir an önce ortadan kalkmalı. Kızamığa göre koronavirüsün bulaşıcılığı daha düşük. Virüsün öldürücülüğü yüzde 2.5 gibi. Her 100 hastadan 2-3’ü ölüyor. Çok aşırı ölüm riski yok ama sayı artarsa insan ölümü de artıyor. Tedbirler iyi olursa bertaraf edilir, akıllı davranırsak üstesinden geliriz. Gereksiz panik yapılmamalı” uyarılarında bulundu.
Koronavirüs nasıl bulaşıyor?
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Profesörü Mustafa Asım Şafak’ta Koronavirüsün akciğer enfeksiyonları ve tedavi edilmediğinde, ağır akut solunum yetersizliği sendromu hastalıklarına yol açabildiğine değinerek, virüsün hapşırık ve öksürük sonucu, havadan damlacık yoluyla solunum sistemine ulaşabildiğini belirtti. Şafak “Enfekte yüzeylerden temasla, ağız ve gözler de bulaşma yolu olabilir. 5-11 gün içinde genel grip şikâyetleri ortaya çıkar” dedi.
Her maske virüsten korumaz
Virüsün boyutunun 3 mikron civarında olduğunu kaydeden Şafak, “Bu nedenle normal ağız ve burun maskeleri hastalıktan korunmada yarar sağlamaz. Virüsten koruyucu maskelerin çok daha özel filtreleri bulunur ve bunlar koruyucu gözlüklerle kullanılır” dedi.
Koronavirüs belirtileri
– Ateş
– Öksürük
– Nefes darlığı
– İshal
– Bulantı – Kusma
Koronavirüsten korunmak için alınabilecek tedbirler
– Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın.
– Su ve sabun bulunamıyorsa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
– Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.
– Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu kâğıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.
– Hastalarla aynı tabaktan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya yakın temastan kaçının.
– Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
– Çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmeyin.
– Hasta hayvanlarla temastan kaçının.