Selahattin Demirtaş’ın kitabının satışı üzerinden sosyal medyada başlayan tartışma sonrası PTTAVM kitabı satıştan kaldırdı. Ancak Fetullah Gülen’e ait bir kitap sitede halen satışta.
HDP’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın hapiste yazdığı ‘Seher’ ve ‘Devran’ isimli kitaplarının İstanbul Belediyesi’ne ait İstanbul Kitapçısı’nda satışa sunulması üzerine başlayan tartışma sansür ile sonuçlandı. Sosyal medyada yaşanan tartışma sırasında kitabın PTT Genel Müdürlüğü’ne ait sitede de satıldığının yazılmasının ardından kitap sitede satıştan kaldırıldı. Ancak PTT’nin sitesinde Fetullah Gülen’i en çok öven kitaplardan biri olarak gösterilen ‘Gülen Hareketi’ isimli kitap halen satışta.
Demirtaş’ın ‘Seher’ oyununun sahneye taşınması ve ilk gösterimde Dilek İmamoğlu, Canan Kaftancıoğlu gibi isimlerin de seyirciler arasında yer alması özellikle AK Parti ve MHP’liler tarafından tepkiyle karşılandı. Bu konu üzerinden başlayan tartışma sosyal medyada Demirtaş’ın kitaplarının İstanbul Kitapçısı’nda satışta olması ile devam etti.
Twitter üzerinden eleştirilere yanıt verenler ise aynı kitapların Turkuvaz grubuna ait D&R ve PTT Genel Müdürlüğü’ne ait PTTAVM isimli site üzerinden de satışta olduğuna dikkat çekti. PTT Genel Müdürlüğü bir süre sonra siteden Demirtaş’a ait kitapların satışına son verdi.
GÜLEN’İN KİTABI SATIŞTA
Demirtaş’ın kitabına uygulanan sansüre rağmen Fetullah Gülen’i en çok öven kitaplar arasında sayılan Helen Rose Ebaugh’un yazdığı ‘Gülen Hareketi’ isimli kitap halen satışta görülüyor.
ABD Houston Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü’nde din sosyolojisi üzerine çalışan Profesör Helen Rose Ebaugh, kitabında cemaati ‘ılımlı bir İslam hareketi’ Fetullah Gülen’i ise ‘Liberal bir din adamı’ olarak tanımlıyor. Gülen cemaati ile tanışmasının ardından birçok kez Türkiye’ye gelen ve toplantılara katılan Ebaugh, Türkiye nüfusunun yüzde 10-15’inin hareketle bir bağının olduğunu, dünya genelinde ise beş kıtadaki 100 ülkede, dağınık şekilde 8-10 milyon civarında üyesinin bulunduğunu öne sürüyor.
Ebaugh kitabında “Bu cemaat, kendine has bir yönelime sahip olmuş ve gerek Said-i Nursi’den gerekse öteki cemaat ve topluluklardan ayrışmıştır. Farklılaşma noktaları, özetle, milliyetçilik, serbest piyasa ve eğitimdir. Fethullah Gülen Türkiye’de şekillenmekte olan ‘yeni’ İslam’ın arkasındaki asıl motor gücüdür. Bu gücün arkasında ise pazar ekonomisi mantığı ve Osmanlı mirası yer almaktadır” görüşüne yer veriyor.
Murat İnceoğlu (DUVAR)