ALEX KÖŞGERYAN yazdı: Beyrut’ta 17 Ekim’de başlayan ve aylardır devam eden, zaman zaman durma noktasına gelen ama hiç bitmeyen protesto eylemleri; seçim sistemine, zamlara, yoksulluğa, hayat pahalılığına karşı ağırlıklı olarak gençlerin katılımıyla sürüyor.
Beyrut'un merkezi, 18 Ocak akşamında protestoların en şiddetlisine tanıklık etti. 17 Ekim’de başlayan ve aylardır devam eden, zaman zaman durma noktasına gelen ama hiç bitmeyen protesto eylemleri; seçim sistemine, zamlara, yoksulluğa, hayat pahalılığına karşı ağırlıklı olarak gençlerin katılımıyla sürüyor.
Protestocuların parlamento kapısına yüklenerek içeriye girme çabası, onları dağıtmaya çalışan ve engelleyen güvenlik güçleri ile aralarında çatışma yaşanmasına neden oldu.
İstifa eden Hariri Hükümetinin yerine bir türlü yenisinin kurulamaması, protestocuların temel hedefiydi. Beyrut'ta çeşitli noktalardan "Bedel ödeyemeyiz" başlığı altında yürüyüşler başladı. Göstericiler, demir engelleri aşmaya çalıştı ve protestocuların karşısına bir insan kalkanı oluşturan polisin tutumu, halkın daha da öfkelenmesine sebeb oldu. Güvenlik güçlerine taş ve çiçek kovaları attılar, birçoğu sokaktan ağaç ve trafik işaretlerini söküp güvenlik güçlerine saldırdı. Güvenlik güçleri protestocuları dağıtmak için ise su sıkarak ve göz yaşartıcı gaz atarak karşılık verdi.
Polisin plastik mermi de kulandığı olaylarda, atılan taşlar, sopalar ve yollardan sökülen bariyer ve trafik işaretleri nedeniyle çok sayıda insan yaralandı. Yaralı sayısı 375 olarak açıklanırken, ayakta tedavi görenler taburcu edilirken hastanelerde tedavisi süren onlarca insan bulunuyor.
19 Ocak Pazar günü gösteriler hız kesmeden devam etti. Akşam saatlerine doğru kitle katılımın azaldığı gösterilerin nereye varacağı bilinmiyor. Bu sırada yeni hükümeti kurması beklenen Hassan Diyab, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Mişel Aun’la görüşmelerini sürdürüyor.
MTV'nin verdiği habere göre hükümeti oluşturacak taraflar arasında hükümet başkan vekili olacak isim üzerine halen mutabakat sağlanamadığını söyleniyor.
17 Ekim'de başlayan halk ayaklalması 95'inci gününü doldurdu. Yolsuzluğa ve ekonomik krize karşı başlayan haraket, Saad Hariri'nin hükümetini istifaya zorlamıştı. 80 günden fazla Lübnan hükümetsiz, dolar 1500 liradan 2300 liraya ulaşmış durumda. Şirketler arka arkaya iflas ilan ediyor. Bankalar para sahiplerine haftalık 200 dolardan fazla vermiyor, ülkenin borcu 100 milyar doları geçmiş durumda. Kışın ortasında günlük 12 saat elektrik verilebiliyor, yakıt sorunu var ve halkın yüde 30'u işsiz, fabrikalar işçileri eve gönderiyor va kalanlarına yarı maaş veriyor.