HDP, 40 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ depremine ilişkin Meclis’te araştırma önergesi açılmasını istedi. Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle de soru önergesi verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili avukat Meral Danış Beştaş Elazığ’ı sarsan ve çevre illerde de hissedilerek yıkıma yol açan 6,8’lik depreme ilişkin araştırma ve soru önergesi verdi. Önergede, deprem vergisi adı altında toplanan kaynağın yıllar içerisinde ne kadara ulaştığı ve nerelere aktarıldığının kamuoyunda cevap bekleyen sorulardan olduğunu belirten HDP’li vekil, depreme ilişkin Meclis araştırma önergesi talebini TBMM Başkanlığına sundu.
Beştaş, aynı gerekçelerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi verdi. Geçmişinde büyük depremlerin yaşandığı Türkiye’de olası depremler için hangi çalışmaların olduğunu soran HDP’li Milletvekili Beştaş, Oktay’a 25 soru sordu.
HDP’nin soru önergesi şöyle:
“1-Geçmişinde büyük depremlerin yaşandığı Türkiye’de olası depremler için hangi çalışmalar yapılmıştır/yapılmaktadır?
2-İstanbul, Düzce, Van gibi çok büyük kayıplara sebep olan depremlerin ardından ve ülkede çeşitli fay hatları üzerinde büyük depremlerin yaşanacağına dair yapılan uyarılar bağlamında AFAD depreme yönelik hangi çalışmaları yürütmüştür/yürütmektedir?
3-Fay hatlarının hareketli olduğu ve büyük deprem beklenilen bölgelerde binaların sağlamlaştırılması adına yahut daha da riskli ise yıkımına dair bir çalışma neden yürütülmemiştir?
4-Halihazırda depreme dayanıklı olmadığı tespit edilen kamu binaları ile diğer sair binaların sayısı nedir?
5-Depreme dayanıklı olmayan bina ruhsatları nasıl verilebilmiştir?
6-Depreme dayanıklı bina inşa etmeyen inşaat firmaları ile yetkililerine yönelik cezai işlem başlatılacak mıdır? Depreme dayanıklı bina yapılmamasında sorumluluğu bulunanlara ağır yaptırımlar uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılacak mıdır?
7-17 Ağustos depreminin ardından uygulamaya giren deprem vergisi adı altında bugüne değin toplam kaç TL para toplanmıştır?
8-Deprem vergisi adı altında toplanılan paralar nerelere aktarılmıştır?
9-Neden deprem vergileri olası depremlere dönük önlemler alınmasında kullanılmamıştır?
10-Deprem vergilerinin depreme dönük önlemler için harcanmamasında sorumluluğu bulunanlar tespit edilecek ve yaptırım uygulanacak mıdır?
11-Ülke genelinde toplam kaç tane deprem toplanma alanı vardır? İllere göre sayı ve dağılım nedir? Cumhurbaşkanı tarafından on binlerce deprem alanı olduğuna ilişkin açıklama kapsamında bu alanlar nerededir?
12-Türkiye genelinde 1999 sonrası oluşturulan deprem toplanma alanlarının kaçı günümüzde mevcuttur? Ülke genelinde ne kadar deprem toplanma alanı üzerine inşaat yapılmıştır?
13-Türkiye genelinde yurttaşlar deprem toplanma alanlarının neresi olduğu hakkında bilgi sahibi midir?
14-Deprem toplanma alanlarına inşaat izni hangi gerekçeyle verilmiştir/verilmektedir?
15-İktidarınız ve iktidar partisine bağlı belediyeler deprem toplanma alanlarını kendi faydaları adına neden imara açmıştır? Bu suç değil midir?
16-Deprem riski altında olan bir ülkede öncelik yeni inşaatlar mıdır yoksa toplanma alanları mıdır?
17-AFAD tarafından belirlenen deprem riski altındaki iller hangileridir?
18-Olası bir depremde, oluşacak depremlerin büyüklüğü ve yıkıcılığı nazara alındığında can kaybı yaşanmaması adına hangi önlemler alınmaktadır? Bu konuda ne zaman bir açıklama yapacaksınız?
19-Okullar başta olmak üzere olası bir depremde neler yapılması gerektiğine ilişkin eğitim çalışmalarının yapılması gündeminizde midir?
20-Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Türkçe bilmeyen yurttaşların kurtarılabilmesi için kurtarma çalışmalarına katılan personelin Kürtçe bilmesi şartı aranacak mıdır?
21-Depremin olası etkilerinin azaltılması ve gerekli ölçümlerin yapılması için AFAD’a ayrılan bütçe yeterli midir? Buna ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?
22-Elazığ depremi dolayısıyla yapılan yardımların bir kısmının engellenme gerekçesi nedir? Neden HDP il ve ilçe yönetimler tarafından organize edilen yardım paketlerini taşıyan araçların deprem bölgesine girişi engellenmektedir? Buna dair talimat kim tarafından hangi gerekçeyle verilmiştir? Neden halkın yardım alması mesele siyasileştirilerek engellenmektedir?
23-Neden Elazığ depreminin şiddeti konusunda yapılan açıklamalar çelişkilidir?
24-Neden halkın deprem endişesini azaltmaya dönük çalışmalar yapılmak yerine depreme dair paylaşım yapan kişiler hakkında soruşturma açılmaktadır? Depremden korkmak suç mudur?
25-Halihazırda kaç kişi hakkında soruşturma başlatılmıştır? Bu yöntemle amaçlanan nedir?”