Gezi davasının İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan (30 Ocak) beşinci duruşmasında mahkemeye itiraz ettiği gerekçesiyle duruşmadan çıkarılan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Çok açık hukuka ayrılıklar var. Bu duruşma başından beri adil ve dürüst yargılama ilkelerine uygun yapılmıyor” dedi.
Silivri Kampüsü'ndeki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın ardından açıklama yapan Tanrıkulu şunları söyledi:
“Avukatlar mahkemeyi reddetti”
“Duruşmada avukatlar mahkemenin tarafsız ve bağımsız olmadığı gerekçesiyle mahkemeyi reddettiler. Yaklaşık 3 saat boyunca da mahkemeye usul dersi verdiler ve duruşmadan çekildiler.
“Ceza Muhakemesi Usulü yasasısın 150 ve 151. maddeleri uyarınca zorunlu müdafaanın olması gereken aşamalar var. Osman Kavala ve diğer sanıklar bakımından da mutlaka duruşmada müdafaanın olması gerekiyor. Ceza yasasının bu hükmüne rağmen duruşmaya devam edip Osman Kavala’ya hukuka aykırı sorular sorulduğu için TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkan vekili olarak mahkemeye bu usulsüzlüğü hatırlattım. Bu ortamda duruşmaya devam edemeyeceklerini söyledim. Bu nedenle mahkeme beni duruşmanın dışına davet etti.
"Hukuka aykırılıklar var"
“Çok açık hukuka ayrılıklar var. Bu duruşma başından beri adil ve dürüst yargılama ilkelerine uygun yapılmıyor. Duruşmaya atanmış özel bir heyet var. Yargılama devam ederken mahkemenin başkanı ve üyeleri duruşmadan ayrıldılar. Yeni atanan bu heyete dava dosyası teslim edildi. Özel görevlendirilmiş bir mahkeme heyetinin yaptığı duruşmayla karşı karşıya kaldık.
“Yargıdaki bütün tahammüllere aykırı biçimde bu heyet duruşmaya devam ediyor. Bu mahkemede açıkça Avrupa İnsan Hakları mahkemesi kararı yok sayılarak Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam ediliyor. Dolayısıyla buna mahkeme demek mümkün değil. Osman Kavala’nın bu durumu hukuka uygun değil. Geçen duruşma 25 Aralık’taydı. Adalet Bakanlığı’ndan gelen cevabın yazı tarihi 23 Aralık’ta Cumhuriyet başsavcılığına ulaştı diye zapta geçti.
“Mahkeme başkanı kendilerine gelen yazının kendilerine ulaşma tarihine ise 26 Aralık dedi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Adalet Bakanlığı’ndan gelen yazıyı 25 Aralıktaki duruşmaya yetişmesin diye mahkemenin görmesini engellemiştir. Çok açık şekilde hukuka ayrılıklar ve ertelemeler vardır. Bu davanın iddianamesini Türkiye Cumhuriyet başsavcılığı tarafından yazılmıştır. Bu nedenle kendisi karar verene kadar arkadaşlarımız içeride rehin tutulmaya devam edilecektir."
Gezi davası hakkında
Gezi davası soruşturmasının açılmasından itibaren 78 ay, Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden 26 ay, iddianamenin açıklanıp dava sürecinin başlamasını takiben 10 ay geçti.
* 18 Ekim 2017 tarihinde Gaziantep’ten uçakla dönmekte olan iş insanı Osman Kavala, Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı.
* 1 Kasım 2017’de “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, hükümeti ortadan kaldırma” suçlamasıyla Kavala’nın tutuklandığı duyuruldu. Tutuklama talebini içeren sevk yazısında, Kavala’nın Gezi olaylarının yöneticisi ve finansörü olduğu iddia ediliyordu.
* Soruşturma dosyası, tutuklu Kavala ve avukatlarından kısıtlamalarla gizlenirken soruşturma bilgileri medyaya servis edildi.
* 16 Kasım 2018’de aralarında Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür’ün bazı yöneticilerinin de yer aldığı yeni bir gözaltı dalgası yaşandı. Sivil toplum profesyoneli Yiğit Aksakoğlu tutuklandı.
* Daha önce beraat etmiş Taksim Dayanışması üyeleri de ifadeye çağırıldı, medyada daha geniş bir soruşturma listesi olduğu haberleri yayınlandı.
* 19 ay hakim karşısına çıkartılmadan, iddianame hazırlanmadan hapiste tutulan Kavala’nın avukatları bile soruşturmayı basından takip etmek zorunda bırakıldı.
* Yaklaşık 1,5 yıl hiçbir hukuki süreç işletilmeden geçirildi.
* Savcılığın hazırladığı iddianame 19 Şubat 2019 günü açıklandı, 4 Mart’ta mahkeme tarafından kabul edildi.
* Altı yıl önce yaşanan Gezi olaylarıyla ilgili olarak 16 ayda hazırlanan iddianamede, 16 kişi hakkında müebbet hapis isteniyordu.
* İddianame ve eklerinde telefon tape’leri ağırlıktaydı.
* 657 sayfalık iddianamenin, çoğu dinleme kayıtlarından oluşan
* 8 bin sayfanın üzerinde ek dokümanı olduğu açıklandı.
* 24 Haziran 2019’da davanın ilk duruşmasında ilk savunmalar yapıldı. Tutuklu sanık Yiğit Aksakoğlu tahliye edildi.
* Anayasa Mahkemesi 22 Mayıs 2019’da Osman Kavala’nın bireysel başvurusuna, kendi raportörünün aksi yöndeki görüşüne rağmen, oy çokluğu ile “ihlal yok” kararı verdi.
* 24 Haziran, 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.
* Davaya başlandığı tarihten itibaren sanıklar ve izleyiciler üç ayrı heyetle karşı karşıya kaldı. Kavala için tahliye isteyen mahkeme başkanı acilen görevden alındı!
*10 Aralık 2019’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AIHM), Osman Kavala’nın bireysel başvurusuyla ilgili ihlal kararını açıkladı. Üç ayrı gerekçeyle verilen ihlal kararlarının ikisi oy birliği, biri oy çokluğuyla alındı.
* AİHM ayrıca Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmederek, tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istedi.